用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 進取?保守?
go

進取?保守? [複製鏈接]

小朋友B1生,本身唸住保守d揀B1次熱的中學,但老師意見話,B1生,甲一、二、三可以選最想入既,可以進取d,因為隨機No.可能好呢,但係我又驚小朋友真係入到都讀唔上會好大壓力,老師又話,你唔比機會佢,點知佢得唔得。而家掙扎中,應該進取定保守好?
   0    0    0    0

言下之意,小朋友信心似乎不大,就應該順他意思。
小朋友才是用家

sammiwt 發表於 21-4-16 16:37
小朋友B1生,本身唸住保守d揀B1次熱的中學,但老師意見話,B1生,甲一、二、三可以選最想入既,可以進取d,因為隨 ...

可以考慮甲部進取 乙部保守

小朋友有無心水, 邊間中學想入讀??

sammiwt 發表於 21-4-16 16:37
小朋友B1生,本身唸住保守d揀B1次熱的中學,但老師意見話,B1生,甲一、二、三可以選最想入既,可以進取d,因為隨 ...

老師都只係响甲部參與多意見啫,咁你可以甲1填你心儀嗰間保守DD嘅B1次熱中學先,老師應該不會阻你甲1揀咩嘛!因為係你心儀嘅,佢無理由仲阻你。

回覆樓主:

小朋友冇乜心水邊間,都係我地揀,不是小朋友自己冇信心,係我哋驚佢讀得辛苦啫,當然老師只係比意見,一定阻唔到我哋點揀,只係唸梗進取定保守好。

b1生已經是最優先派的一群,
甲部點解唔選一間合適又喜歡的 ??
心水中學是大熱定次熱係你決定 !

甲部位又唔多, 何必因此煩惱 !
想好點填乙部吧 !
‹ 上一主題|下一主題