用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 私校額外費用
go

[加拿大] 私校額外費用 [複製鏈接]

請問加拿大私校除咗學費 校服什費.....學校會唔會要求額外投資或捐獻?
   3    0    0    0

wingwantze 發表於 21-4-16 13:14
請問加拿大私校除咗學費 校服什費.....學校會唔會要求額外投資或捐獻?

我仔喺多倫多讀過2間私校
2間都係一般local day school
冇乜什費
冇要求額外投資
第一間(G7-8)亦冇要求捐獻
第二間(G9-12)每年開學有要求捐獻
唔係強制
讀咗4年$1 都冇捐過
順利畢業依家year 1
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

yy13 發表於 21-4-17 07:13
冇乜什費

剛同親友傾完ON的新lockdown measures,佢地諗緊要唔要先回香港幾個月。你哋在當地的日常生活也受到很大影響嗎?

小加子 發表於 21-4-17 09:17
剛同親友傾完ON的新lockdown measures,佢地諗緊要唔要先回香港幾個月。你哋在當地的日常生活也受到很大影 ...

影響一定有
不過平時都係買餸/外賣先出外
因為雖然依家多咗人戴口罩
但好多都係布口罩
或者只係一般防麈口罩
所以其他冇乜必要嘅都盡量唔出街

yy13 發表於 21-4-17 07:13
冇乜什費

你好好見你好多時都會分享經驗,多謝回覆
我囡都喺打算去多倫多,但我唔係陪讀所以會安排boarding

wingwantze 發表於 21-4-21 01:25
你好好見你好多時都會分享經驗,多謝回覆
我囡都喺打算去多倫多,但我唔係陪讀所以會安排boarding
...

唔好客氣
我係過來人
明白做家長一定擔心
都只係將我嘅經歷同大家分享
希望唔幫多都幫少少

yy13 發表於 21-4-21 14:14
唔好客氣
我係過來人
明白做家長一定擔心

係吖,完全冇經驗agent 又唔可以信曬,所以有經驗家長回覆真係太好
咁請問有冇聽過Niagara Christian Collegiate 及Columbia international college

yy13 發表於 21-4-21 14:14
唔好客氣
我係過來人
明白做家長一定擔心

另外又想問租樓水電上網一般家庭開支大約每月幾錢左右

wingwantze 發表於 21-4-23 23:37
係吖,完全冇經驗agent 又唔可以信曬,所以有經驗家長回覆真係太好
咁請問有冇聽過Niagara Christian Coll ...

我仔讀NCC畢業,現在大學 Y1

攞你命3000 發表於 21-5-28 11:48
我仔讀NCC畢業,現在大學 Y1

你好,想問NCC近呢幾年係咪多收黑人,華人比較少

wingwantze 發表於 21-4-23 23:37
咁請問有冇聽過Niagara Christian Coll ...

《加拿大學校詢問資料》
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3422103

wingwantze 發表於 21-5-29 00:40
你好,想問NCC近呢幾年係咪多收黑人,華人比較少

Niagara Christian Collegiate

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3803851

回覆樓主:

Columbia International College

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3404910
‹ 上一主題|下一主題