用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際小學的家長之間聯絡
go

[小學] 國際小學的家長之間聯絡 [複製鏈接]

國際小學的家長之間聯絡,會否像本地小學的一樣有建立whatsapp群之類? 小三的會由本地小學轉往國際學校。謝謝!
   3    0    0    0

CHP 發表於 21-4-15 18:02
國際小學的家長之間聯絡,會否像本地小學的一樣有建立whatsapp群之類? 小三的會由本地小學轉往國際學校。謝 ...

睇學校啦,我仔學校係家長自發嘅群組,year 1時開組,插班生要問同學家長入組。

CHP 發表於 21-4-15 18:02
國際小學的家長之間聯絡,會否像本地小學的一樣有建立whatsapp群之類? 小三的會由本地小學轉往國際學校。謝 ...
都係家長自發開 group, 而家每班都有 group,  亦有200+人既大 group

我讀過2間都有,是official 的,即係organised by class rep.
不過見面就很少,唔係校巴,就係車點到點接送。無機會面對面見,除了gathering.

有,但唔好expect 似local school 有好多messages. 唔会乜鬼都傾一餐,比較寧靜。

多謝大家啊!

Saboc 發表於 21-4-15 21:16
有,但唔好expect 似local school 有好多messages. 唔会乜鬼都傾一餐,比較寧靜。

是的,有official 班WA group, 但尤其D外國人唔鐘意d人在Gp傾咁多八卦野(要傾自己私聊,基本禮貌),我覺得幾好。

964000 發表於 21-4-15 22:15
是的,有official 班WA group, 但尤其D外國人唔鐘意d人在Gp傾咁多八卦野(要傾自己私聊,基本禮貌),我覺 ...
反而有興趣八掛local 學校group 有咩傾

peter1 發表於 21-4-15 22:33
反而有興趣八掛local 學校group 有咩傾

朋友話會問去邊度玩邊度學野,但邊度學野通常冇咩人答

964000 發表於 21-4-16 05:23
朋友話會問去邊度玩邊度學野,但邊度學野通常冇咩人答

如果在local school group, 即使成日熱心答人問題,但當你一問其他人嘢,例如問有咩補習社可去,一定唔會有人答你,可能利益衝突,尤其一缐官津或名校,也有家長不停在group曬命其子女拿幾多獎點叻,唔溫書都90幾分,考試前仲去邊度玩仲post埋相,扮曬嘢咁,話唔溫書,考試卻背得很熟很高分。
反觀IS group, 家長冇咁功利,也不會比拼成績,感覺良好好多。IS group其實有時也會傾下班問題,老師問題等,但比較少messages, 有事才傾。
感恩兒子中學轉到IS, 早知小學就唔讀local school了。

conniewktang 發表於 21-4-16 06:58

如果在local school group, 即使成日熱心答人問題,但 ...
咁真係幾唔同。印像中唔見有人講任何私人野。

conniewktang 發表於 21-4-16 06:58

如果在local school group, 即使成日熱心答人問題,但 ...
唔覺喎。只係你仔果間/班家長係咁啫!

無論LS或者IS whatsapp group都比較自律,只會傾同學校/班級有關事宜。例如問買校服,提醒簽通告,學校舉辦的講座,校車等等。

cafeva 發表於 21-4-16 08:05

我都未見過
連朋友之間的group都未見過。
我哋家長group, 開學買唔到書,有家長share免費ebook link, 方便同學學習

b3410 發表於 21-4-16 08:06
我都未見過
連朋友之間的group都未見過。
我哋家長group, 開學買唔到書,有家長share免費ebook lin ...
我好論盡成日唔記得D家長講座呀果D都係group提醒。唔得閒去又有人share summary 出嚟。學校活動有自願家長帶隊會分享一兩張相。仲有課本到貨情報。
都係D有關資料

b3410    發表於 21-4-16 08:29

回覆樓主:

只會交換學校資訊,冇人會講私人嘢

係,朋友在LS名校小學谷,說家長派券,拿奬都的會share, 如果升小的會share有多少offer.有D仲會談論其他班同學。
我都覺得好怪,明明班group做咩會share私人野,其他人跟本冇興趣,陣間又多是非,好心自己私聊。

cafeva 發表於 21-4-16 08:05

我聽唔少喎,IS反而會講返必須要做嘅嘢,local聽不少咩都有。啲家長cap圖比我看。我仔2間(local and IS)反而好靜,冇乜特別。

conniewktang 發表於 21-4-16 09:07
我聽唔少喎,IS反而會講返必須要做嘅嘢,local聽不少咩都有。啲家長cap圖比我看。我仔2間(local and IS) ...

咁間間學校不同
有可能有D家長自己開了谷上谷
自己圍內又share野
總之同班谷分開,可以選擇唔join就得

家長group熱唔熱鬧,好睇夾啱咩人。朋友的小學群組,有個家長連體罰個女,都將有藤條痕的相oost出來。

佢老公問:「點解無人報警拉個八婆。」
‹ 上一主題|下一主題