用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 6歲數學同科學資優但唔覺數學考試成績TOP ...
go

6歲數學同科學資優但唔覺數學考試成績TOP [複製鏈接]

我個小朋友評估出VCI同PRI高分同屬於資優, 冇其他問題。 而家學緊小二奧數同小四普通數學。但是學校數學考試都唔係Top 的分數,只有95分以上。我應不應該給份報告學校。小一卷其實好淺。 我驚老師會質疑因為平時對應的學科都不是出色。有家長會同我一樣感到壓力嗎?

同埋小學其實對初小資優學生會否有安排,還是見到有表現先會栽培?

2    0    0    0

WillaAu 發表於 21-4-15 16:53
我個小朋友評估出VCI同PRI高分同屬於資優, 冇其他問題。 而家學緊小二奧數同小四普通數學。但是學校數學考 ...
VCI同PRI同一般既奧數分數無直接關係。VCI主要係verbal reasoning既指標,簡單嚟講就係吹水能力。PRI係抽象既visual資訊處理能力,簡單啲講就係砌puzzles既能力。

小曳人    發表於 21-4-21 10:26

王家爸爸 發表於 21-4-16 14:50
VCI同PRI同一般既奧數分數無直接關係。VCI主要係verbal reasoning既指標,簡單嚟講就係吹水能力。PRI係抽象 ...

哈哈,你解釋得好正!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

王家爸爸 發表於 21-4-16 14:50
VCI同PRI同一般既奧數分數無直接關係。VCI主要係verbal reasoning既指標,簡單嚟講就係吹水能力。PRI係抽象 ...

協康會的報告寫建議學校給數學同科學的course俾佢,所以我以為是這兩樣。甘如果這兩part是very superior我應該給邊方面的幫助佢好啲?我有些迷惘

WillaAu 發表於 21-4-16 19:18

協康會的報告寫建議學校給數學同科學的course俾佢,所以我 ...
我估協康會建議小朋友讀數學同科學既課程,原因係補底。如果目的係幫助小朋友,呢個做法相當合理。

回覆樓主:

呵呵,雖然唔知這位王家爸爸的背景同遭遇,令你對虛心求問的陌生人甘抱有惡意. 都多謝你肯花時間打咁多字攻擊人。 祝你生活美滿

我仔K3自己敎奧數,數學程度到小五,每次計數都會錯1-2題簡單的,發現他好大意及唔夠細心,求指教。

Koropokur 發表於 21-4-17 14:14
我仔K3自己敎奧數,數學程度到小五,每次計數都會錯1-2題簡單的,發現他好大意及唔夠細心,求指教。
...

我那個都係,複雜的啱,簡單的錯。我以前以為小一應該冇問題,點知從未100分過。其實有啲沮喪。
我第二次考試前要求佢檢查複卷,多左兩分,希望之後有幫助。你都可以試吓。

WillaAu 發表於 21-4-17 14:48

我那個都係,複雜的啱,簡單的錯。我以前以為小一應該冇問 ...

如果為了小學數學差三幾分,而壓力大.那不值得.

小學數學滿分,並不困難,而好些數學叻而又勤力的學生.
經常97.98. 以至100分.

我睇法係, 小朋友的数学能力.
是否100分. 只係,比較下, 一種象徵意義.

我自己細囝,有数学天份.
对分数完全無兴趣.

整個小学階段,只有一個段考是100分.
小學,中學都係HEA讀.
只做功課,不温習.
到中五.中六仍然是九十分.

到大學,仍然是九十分.

如果,小朋友真係有天賦.
那跟普通同學仔比分数,
簡單了嗎?

WillaAu 發表於 21-4-17 14:48

我那個都係,複雜的啱,簡單的錯。我以前以為小一應該冇問 ...

追求100分?
其實小朋友只是做了一個評估而已,資優和績優是兩回事。建議家長自己先去協康會上D家長課程,學習點樣了解孩子及與他一起成長。
6歲孩子,不用急於上乜班物班,讓他有學習興趣、探索精神最重要。

dlam141231    發表於 21-4-18 11:18

多謝你們的建議同提醒(emoji)(emoji)

回覆樓主:

6歲錯不小心多過唔識。而且不宜太谷

回覆樓主:

我仔冇做過test,看得出佢科學同logic,3D空間感好强,小四同佢報cu D科學班,佢超喜歡。佢自覺數學一直唔叻(中上),又懶做卷。之後我同佢講cu話佢科學同數學都得,考60~90分憑佢努力同小心。佢先對自已有D信心。升小五再外判去教,成績好左,佢自已又有心機去讀左。佢有興趣有信心幫助好大。

Radiomama 發表於 21-4-18 09:21
追求100分?
其實小朋友只是做了一個評估而已,資優和績優是兩回事。建議家長自己先去協康會上D家長課程, ...

除非做测试单纯为入较好的学校,这是不现实的期望。

你提醒大家要跟孩子同步成长,是十分正确的。现在有协康会及其他机构或者大学有较多家长课程,係十分幸福的。我之前係要周围寻找家长课程。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 貢獻勳章

學校數學科成績好,最重要係小心,夠快(純),所以先有公文數,同女孩子唔鍾意數學,但成績都唔錯

更重要係係d人以為自己識,太快,快到寫錯野,或者跳step跳到老師俾唔到分 (初小常見現象)

我仔已考IAL Maths/ Further Maths,成績好好,但佢校內 (中二) 嘅數學科成績,只係一般
恐龍家

WillaAu 發表於 21-4-17 14:09
呵呵,雖然唔知這位王家爸爸的背景同遭遇,令你對虛心求問的陌生人甘抱有惡意. 都多謝你肯花時間打咁多字攻 ...
唔明, 佢講ge野幾中肯呀(而且佢上面對話無edit過)
好奇一問邊句你覺得係惡意?

小曳人 發表於 21-4-21 10:40
學校數學科成績好,最重要係小心,夠快(純),所以先有公文數,同女孩子唔鍾意數學,但成績都唔錯

更重要係 ...

想請教下點解IAL同further maths 考得好但學校的一般?因為skip steps?前者對於步驟要求寬鬆D嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

nanakochan 發表於 21-4-26 20:17
想請教下點解IAL同further maths 考得好但學校的一般?因為skip steps?前者對於步驟要求寬鬆D嗎?
...

因為,考試講操練,仔有操IAL past paper,輕視學校課程,而輕視程度亦影響到佢有無認真、小心去作答,我仔從少已經係咁,挑戰題唔會錯,但你叫佢做簡單計算,佢先會錯!
skip steps 可能係其中一個因素,skip 太多亦會出現錯漏

恐龍家

明白了...原來呢個問題有機會一直persist...

kimlam953 發表於 21-4-26 11:57
唔明, 佢講ge野幾中肯呀(而且佢上面對話無edit過)
好奇一問邊句你覺得係惡意?
...

X 2
‹ 上一主題|下一主題