用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘區填表
go

觀塘區填表

請教過往經歷大抽獎的觀塘區家長點填果30志願呢心儀聖言,但自行落空。呈2見家長果時,老師建議乙二、三填蒙民偉/呂敦碧鳳
但對呢2間印象麻麻,特別係呂郭
本來想乙2填觀瑪,但熱門學校,個個都話揀左都實入唔倒
他區b1學位得幾個,如乙二起填幾間他區b1,乙五先填蒙民偉,係咪好博呢
已打算乙六填他區b2,乙九、十填羅陳楚思/寧波二,咁可行嗎?

chunochu 發表於 21-4-13 23:11
請教過往經歷大抽獎的觀塘區家長點填果30志願呢心儀聖言,但自行落空。呈2見家長果時,老師建議乙二、三填 ...

大抽獎B1生先抽
B1生唔中B1校亦應中第1間B2校
老師認為呂郭全收B1生所以放乙3?

chunochu 發表於 21-4-13 23:11
請教過往經歷大抽獎的觀塘區家長點填果30志願呢心儀聖言,但自行落空。呈2見家長果時,老師建議乙二、三填 ...
大抽奬,靠運氣。若小朋友肯定係band 1。盡填band 1
以前有同學放乙一聖言,乙二蒙,乙三呂。
最後派他區band 1學校。

回覆 canterlau 的帖子

下,竟然頭三都唔中,中他區@@

回覆 Poyau 的帖子

認為佢唔係熱門的b1校

chunochu 發表於 21-4-14 12:31

認為佢唔係熱門的b1校

呂郭以往有B2生中 如估計今年亦會
可以考慮他區B1借位(見以下分享#11)
選完他區B1之後才填呂郭

2019/21年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Update: 13-Apr) #11
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3853527

我諗住乙一聖言,二觀官三至六他區,七蒙民偉
十二羅陳楚思 十三寧波2
我諗前面d b1唔入,應該都入倒b2羅陳楚思吧?

chunochu 發表於 21-4-15 11:20
我諗住乙一聖言,二觀官三至六他區,七蒙民偉
十二羅陳楚思 十三寧波2
我諗前面d b1唔入,應該都入倒b2羅 ...

請問乙8-11有無呂郭
如有 好可能未到羅陳已中呂郭

無丫。因為真係唔係咁鍾意呂郭。我乙3起揀果d他區都係揀d番學近,所以無揀東區
自己以前誇區讀中中都辛苦,所以希望佢讀英中唔使去太遠。

我知觀塘好幾間熱門,填左是但一間乙一,乙2,3就要填蒙民偉、呂敦
大抽獎講運,但就唔想聽d miss講,咁快打定輸數填b2
所以我希望就算入唔倒b1,bad lucky入b2的話都可以入羅陳/寧波2

chunochu 發表於 21-4-15 13:57

無丫。因為真係唔係咁鍾意呂郭。我乙3起揀果d他區都係揀d番學近,所以無揀東區

明白 希望順利入到心儀中學

chunochu 發表於 21-4-15 13:57

點解唔鍾意?校風?教學?

我覺得呂郭入u率麻麻,加上唔太就腳,所以唔想揀姐,個人問題。想搵d連接屋企的交通較為便利的地點。
如有幸入英中,會想入間好小小嘅b1咁姐。

如果入唔倒b1,派入交通方便的b2中中,就算到時叩唔番我所揀嘅b1去讀,都ok。
東區果d我都無填,廢事到時真派中,又叩門不成,要誇區番學。