用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好少人講優才書院,大家認識嘅覺得點呢? ...
樓主: MayBride
go

好少人講優才書院,大家認識嘅覺得點呢? [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-4-16 11:48
優才,似乎,中五和中六人數係相差好大,非一般走勢~~~
呢個亦係應該考慮既因素。

我認為未必需要考慮太多,優才書院既最大賣點係小班教學,如果家長喜歡小班,優才書院係一個合理既選擇。同SSC類近,優才書院既家長大多都係中產以上,如果小朋友高中時唔適應,大可以去外國讀sixth form college。

mcl203 發表於 21-4-16 11:48
優才,似乎,中五和中六人數係相差好大,非一般走勢~~~

會唔會係一部份人去咗讀IB....

MayBride 發表於 21-4-16 12:28
GT係2019-2020年第一年先有IBDP畢業生, 都係得好似15個唔夠
GT中六畢業人數, 一直係一個有趣既數字

中一起碼一級100人, 到中六通常都係得番~60人

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔知了,只係睇相,或者收埋咗呢~~~

又不過,IB應該係中五開始~~~

連埋IB,五班變三班,無咗兩班。

hkpapa852 發表於 21-4-16 12:31
GT係2019-2020年第一年先有IBDP畢業生, 都係得好似15個唔夠
GT中六畢業人數, 一直係一個有趣既數字
走得比SSC仲多,所以好難分析,因為唔知道走既係嘜野人。

GT 2020年考生83人
DSE有66人(80%) IB有17人(20%)

GT 2020 IB results
Average point 38.9 (Global 31.34)
40+ 52.9% (9/17)
35+ 88.2% (15/17)
30+ 100% (17/17)

https://www.gtcollege.edu.hk/assets/p19-0684_dr.-tam-s-memo-263_2019-2020-ibdp_v6.pdf

大家是否吸收过教训,咁鬼客气隐晦嘅!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題