用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖言 VS 觀瑪
go

聖言 VS 觀瑪

請問兩間學校邊間較好?學校支援多嗎?另外,午餐留校定外出?

回覆 janet.k 的帖子

觀瑪功課量極少,多課後活動,中一已經可以外出午膳。Ps 仔今年中二

janet.k 發表於 21-4-13 11:04
請問兩間學校邊間較好?學校支援多嗎?另外,午餐留校定外出?

聖言DSE成績較觀瑪好

pfwong 發表於 21-4-13 12:00

觀瑪功課量極少,多課後活動,中一已經可以外出午膳。Ps 仔今年中二
係咪自覺性高啲讀觀瑪會較好呢?當年自行入定大抽獎入架?

Poyau 發表於 21-4-13 12:09
聖言DSE成績較觀瑪好
小朋友唔係龍頭小學,入聖言會吃力嗎?

janet.k 發表於 21-4-13 15:38

聖言學生都係中一起便可以出外午膳, 小兒在聖言讀,覺得師兄好照顧師弟, 課外活動多元化,學校老師大都盡心教學, 係英文課程比較深。

mimiho20002000 發表於 21-4-13 19:33
聖言學生都係中一起便可以出外午膳, 小兒在聖言讀,覺得師兄好照顧師弟, 課外活動多元化,學校老師大都 ...
多謝你,其實我對聖言有良好印象,本身小朋友都鍾意英文,係驚課程太深應付唔到令佢無曬自信心

我哋第一階段收,因為係跨區,而仔仔本身係石硤尾讀小學。

功課量少,自然就要求學生會自覺去讀書

mimiho20002000 發表於 21-4-13 19:33
聖言學生都係中一起便可以出外午膳, 小兒在聖言讀,覺得師兄好照顧師弟, 課外活動多元化,學校老師大都 ...

借位一問,"聖言"的數學學習氣氛是否很濃,科學和理科是否也是一樣嗎?仲有,午膳外出多數去邊搵食,是否要去到彩雲商場先有得食,聽聞彩雲商場無以前咁舊,是否新淨咗好多嗎?唔好意思,咁多嘢想知。thx.thx

janet.k 發表於 21-4-13 15:38

我估小孩子數理強嘅會好容易"適應"

YmOra 發表於 21-4-14 22:44
我估小孩子數理強嘅會好容易"適應"
在校數學都可以,係怕小朋友唔夠自覺同踴躍問問題

janet.k 發表於 21-4-15 02:14
在校數學都可以,係怕小朋友唔夠自覺同踴躍問問題

小孩子好受周邊的"學習氣氛"影響,由於"聖言"強理學科又係男孩子當家,你知理科好啱男孩子讀嘛!我估計學習氣氛應該唔會差,氣氛好小孩子自自然就會"主動",就算你唔問都有人會問中你心中的問題,好似我女,班內最叻嘅理科生都係男孩子們,好多時阿女想問的問題,男同學們快過佢舉手問,阿女覺得仲好。

YmOra 發表於 21-4-14 22:40
借位一問,"聖言"的數學學習氣氛是否很濃,科學和理科是否也是一樣嗎?仲有,午膳外出多數去邊搵食,是否 ...

整體上學習氣氛都唔錯,我又唔覺得只係理科特別濃,聽仔講其實很多同學都係理科文科到叻,我知佢通常去彩雲食lunch,間唔中會落到去得寶花園嗰度,不過就會比較趕一啲。彩雲都幾多食肆 ,我間唔中去佢學校都有行去睇睇。(emoji)

回覆 YmOra 的帖子

附近還有彩德/彩盈..行遠/或搭小巴去到得寶都好近

mimiho20002000 發表於 21-4-15 08:26
整體上學習氣氛都唔錯,我又唔覺得只係理科特別濃,聽仔講其實很多同學都係理科文科到叻,我知佢通常去彩 ...

很寶貴的資料,真的謝謝你。文科都叻咁就好,對很多學生是好消息,過去我真的誤會咗"聖言"只適合理科頭腦的人,e+知多了。謝謝你!得寶嗰邊都可以去到用膳又幾好喎!我知嗰邊個商場比較新,幾次途經都好想去睇睇。

MAMEI104 發表於 21-4-15 08:51
回覆 YmOra 的帖子

附近還有彩德/彩盈..行遠/或搭小巴去到得寶都好近

原來都幾多選擇,真係好,我一直仲以為只有唯一選擇就是彩雲商場添,原來是這麼便利。謝謝你呀!

YmOra 發表於 21-4-15 11:15
原來都幾多選擇,真係好,我一直仲以為只有唯一選擇就是彩雲商場添,原來是這麼便利。謝謝你呀! ...
附近開有左好多新屋村/屋苑,睇你想向左走定向右走食飯

subb 發表於 21-4-15 11:20
附近開有左好多新屋村/屋苑,睇你想向左走定向右走食飯

過去,我成日誤解"聖言"地理位置唔湯唔水,位處山上驟眼看好似响彩雲與九龍灣中間似咁,兩邊都遠咁!誰不知,原來食嘢幾方更。

YmOra 發表於 21-4-15 11:38
過去,我成日誤解"聖言"地理位置唔湯唔水,位處山上驟眼看好似响彩雲與九龍灣中間似咁,兩邊都遠咁!誰不 ...
地理位置仍然唔湯唔水, 只是插左好樓宇在附近 !香港地邊到唔係樓, 插得就插~ 樓 !