用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女仔讀油尖旺,家住長沙灣,應否返深水埗網? ...
go

女仔讀油尖旺,家住長沙灣,應否返深水埗網?  

轉眼小朋友已五年級,女仔,新油天成績只是中上,排40幾名左右。假如維持現有成績,應否返深水埗網抽升中?一向話深水埗綱利女不利男。

但我太手太問我,我都解唔明佢聽。佢話,深水埗係女生band one/英中位多,但深水埗學校也多也多。競爭不是一樣激烈嗎?油尖旺band one 女生位係少啲,但學生人數應比深水埗少得多。

應該點分析這個問題。盼大家指教,謝謝!

附帶一提,我安全為主,如果我㨂ssp 抽奬都未必㨂上智,會取保守策略,如聖母玫瑰、皇帝山、德雅。

tkinwong 發表於 21-4-13 01:23

轉眼小朋友已五年級,女仔,新油天成績只是中上,排40幾名左 ...

對於傳言,即KL1的講法話利男不利女(之前對調),一向都係笑笑.
只知道,如果不介意銘或循,必定係KL1穩陣.從未聽過話有B1生跌入B2校(即發記義記或借位),(估錯banding除外).

轉返KL2,唔清楚結果,不表.留KL1,可以搏孖辮子.學風嚴謹.然後盡填B1校,包括借位.再以銘或循收尾,不會跌入B2,毫無風險.何樂而不爲?!

tkinwong 發表於 21-4-13 01:23

轉眼小朋友已五年級,女仔,新油天成績只是中上,排40幾名左 ...

如果好like女校嘅,而且入到任何一間都不介意,咁SSP網係不錯選擇,有上智/玫瑰/德雅。

不過咁講,SSP b1女仔,我估絕大部分都乙一至三排晒女校來增加命中率,最後都係靠運氣。

所以大前提係: 鍾意邊個網嘅中學多啲?如派到皇帝山/德雅or循道/銘基,接受程度?

gracelam 發表於 21-4-13 07:30

如果好like女校嘅,而且入到任何一間都不介意,咁SSP網係 ...

循道穩陣嗎?我就係唔敢博油真,QES更加高風險,循道我很鍾意的,只是怕侷競爭大,入到會很開心。

tkinwong 發表於 21-4-13 08:12
循道穩陣嗎?我就係唔敢博油真,QES更加高風險,循道我很鍾意的,只是怕侷競爭大,入到會很開心。
...

當人人乙一放QES/油真/九華,乙一放循道,命中機會好高。

Arabellahk    發表於 21-4-18 14:00
王家爸爸    發表於 21-4-13 10:10

tkinwong 發表於 21-4-13 08:12
...
其實如果只求穩陣,KL1 乙1 循道/銘基,或KL2 乙1 德雅/黃棣珊 應該可以做定校服 (都係唔好住,萬一自行備取咪嘥咗)
問題係,你甘唔甘心先?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

gracelam 發表於 21-4-13 08:14

當人人乙一放QES/油真/九華,乙一放循道,命中機會好高。

謝謝(emoji)

仲有個絕招,拿拿聲去KL3租個單位住一年多D,轉去KL3一定無煩惱

Arabellahk    發表於 21-4-18 14:02
王家爸爸    發表於 21-4-13 10:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-13 08:31
仲有個絕招,拿拿聲去KL3租個單位住一年多D,轉去KL3一定無煩惱

好多人咁做
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hkpapa852 發表於 21-4-13 08:31

唔會啦,我嘅責任只係希望小朋友有個良好嘅讀書環境,band one 當然最好,2A都接受。將來前途係靠佢自己。

言歸正傳,不是說油尖旺不夠band one 女生位嗎?而深水埗就夠位。師兄點睇?

tkinwong 發表於 21-4-13 08:46
唔會啦,我嘅責任只係希望小朋友有個良好嘅讀書環境,band one 當然最好,2A都接受。將來前途係靠佢自己。 ...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3853379

有網友分析油尖旺區升中派位
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

medicine 發表於 21-4-13 04:21
對於傳言,即KL1的講法話利女不利男,一向都係笑笑.
只知道,如果不介意銘或循,必定係KL1穩陣.從未聽過話有B1 ...
坊間既講法好似係KL2(深水埗)利女不利男,唔係KL1(油尖旺)。有無道理,好睇你鍾唔鍾意玫瑰、德雅。如果玫瑰、德雅唔係你杯茶,咁KL2利女不利男既講法就唔成立,最少對你而言係咁。

Arabellahk    發表於 21-4-18 14:03
medicine    發表於 21-4-14 05:47

如果小朋友想讀女校,我會選擇轉來深水埗,如果想讀男女校,我會選擇留在油尖旺區~

tkinwong 發表於 21-4-13 08:46
唔會啦,我嘅責任只係希望小朋友有個良好嘅讀書環境,band one 當然最好,2A都接受。將來前途係靠佢自己。 ...
用女仔穩入既學校做比較,油尖旺一定比深水埗好。

0030 發表於 21-4-13 10:07
如果小朋友想讀女校,我會選擇轉來深水埗,如果想讀男女校,我會選擇留在油尖旺區~ ...
呢個都係合理既考慮因素,問題係你接唔接受到最差情況下去咗德雅。

回覆 王家爸爸 的帖子

德雅比樓主接受的band2a仲好喔~

0030 發表於 21-4-13 10:11
回覆 王家爸爸 的帖子

德雅比樓主接受的band2a仲好喔~
最緊要係自己同小朋友都接受到,如果接受到就少咗好多煩惱。

回覆 王家爸爸 的帖子

油尖旺B1B的男女校有什麼建議嗎?校風好且無甘谷的,謝謝~

0030 發表於 21-4-13 10:07
如果小朋友想讀女校,我會選擇轉來深水埗,如果想讀男女校,我會選擇留在油尖旺區~ ...

深水埗我可用德雅來做安全線,博前一間或兩間,油尖旺就搵唔到類似嘅學校。例如咁排:聖母玫瑰、皇帝山、德雅。

王家爸爸 發表於 21-4-13 10:08
用女仔穩入既學校做比較,油尖旺一定比深水埗好。

可否開名係邊啲?