用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區排位
go

葵青區排位 [複製鏈接]

Band 1尾band 2頭葵青區排位
乙1保祿六世 / 伍若瑜
乙2李賢堯
乙3荔天
乙4顧超文
乙5蘇浙
   1    0    0    0

回覆樓主:

若是band 2頭,好像有點進取。

若是band 1尾,乙一唔需要放伍,放83都收。

我會乙一放保祿/83
乙二 放間band 2次熱

回覆樓主:

band 1 男葵青區排位,
係咪乙三巳經要排2A學校

諾媽媽2007 發表於 21-4-12 21:48
若是band 2頭,好像有點進取。

若是band 1尾,乙一唔需要放伍,放83都收。

B2次熱係邊間?

回覆 ireneT 的帖子

我覺得排晒band1先,再寫band2.     反正band1生全部抽完,先輪到band2生抽

MAN9040 發表於 21-4-14 09:20

我覺得排晒band1先,再寫band2.     反正band1生全部抽完,先輪到band2生抽 ...

但佢係邊緣人,亦有機會係 Band 2 生喎  

ireneT 發表於 21-4-13 11:18
band 1 男葵青區排位,
係咪乙三巳經要排2A學校

確定係band 1,可以排晒band 1 先

排到乙二放83 (上年有人入)
乙三,放全完也可試
乙四先放伍若瑜 (保險線)

回覆樓主:

亞仔係1A,老師建議放第四排伍若如,我我有d唔甘心

諾媽媽2007 發表於 21-4-14 09:58
確定係band 1,可以排晒band 1 先

排到乙二放83 (上年有人入)

噤乙五打後,係咪放曬band2

MAN9040 發表於 21-4-14 09:20

我覺得排晒band1先,再寫band2.     反正band1生全部抽完,先輪到band2生抽 ...

係咪將葵青所有b1放曬落去,之後先放band 2,去到乙七,乙八,先放伍若如,會唔會抽唔到。

ireneT 發表於 21-4-14 10:02

大抽獎B1生先抽
假使唔中B1校亦應中第1間B2校
除非間B2校全收B1生

ireneT 發表於 21-4-14 10:10
噤乙五打後,係咪放曬band2

葵青區B1男生有7間B1/英中可選
亦可考慮排完B1/英中後才填伍若瑜

葵青區(NT1) 2021年乙部
本區 2032 (英中 632)
他區 2+3+8#+3#+10=26 (英中 5)
不選不派 2+2+2+2=8
---------------------------------------------------
公海 2066 (英中 637)
聯繫 42 (英中 42)
---------------------------------------------------
總數: 2108 (英中 679)

# 派位直資 KL2中聖2 KL3創知3

2020年4+ (主科) | 2021年乙部公+聯
林護^ [···] (81.5%) | 55+21
可風^ 72.5% (69.5%) | 5 (他區)
安柱^ 70% (63.5%) | 76
善德^ 63.3% (61.2%) | 74
蕭明(女)^ 59.3% (60.6%) | 76
陳兆民^ 50.4% ([···]) | 74
李兆基^ [···] (48.9%) | 74
羅傑承^ 47.4% (48%) | 74
保祿六世(女)^ [···] (46.8%) | 74
全完^ 43.0% (41.5%) | 55+21
伍若瑜 39.7% ([···]) | 74

^ 英中

中學一覧表
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/secondary_sch_list.html

新界 葵青區(NT1) 2021年度
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_NT1_2021.pdf

ireneT 發表於 21-4-14 10:16
係咪將葵青所有b1放曬落去,之後先放band 2,去到乙七,乙八,先放伍若如,會唔會抽唔到。
...

伍若瑜雖為B1生保險線
以往大抽獎有B2生中 即B1生必入
另B1A生有優勢叩門B1校 不用太擔心

放埋他區借位,乙七打後先放伍若瑜,老師擺明老點,增加頭3意願%
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-4-14 15:28
放埋他區借位,乙七打後先放伍若瑜,老師擺明老點,增加頭3意願%

明白,謝謝指導

唔駛唔甘心。不如你講下你頭6間可以點填?
我想講,陳兆文/83。上一兩年放乙二已唔係收晒(學校做的資料,肯定band 1生)。咁你乙三就得間完全……好難排到乙6仲係band1.

或者咁講,學校有無資料乙5/6有人抽入到完全?

諾媽媽2007 發表於 21-4-14 20:05
唔駛唔甘心。不如你講下你頭6間可以點填?
我想講,陳兆文/83。上一兩年放乙二已唔係收晒(學校做的資料, ...

B1女生盡填B1/英中亦要排序
否則會減少抽中心儀學校機會

Poyau 發表於 21-4-15 13:47
B1女生盡填B1/英中亦要排序
否則會減少抽中心儀學校機會

我明。但好多時睇的人只曉得盡填B1,沒有睇清志願排位。最後就去了但伍若瑜了。

eg.
1.林護
2.蕭明
3. 83
4. 保6
5.陳兆文

除非乙1中了,
但以往葵青小學未聽話蕭明乙2得,那要去乙3,但83 乙2都要抽入,保6亦未試過乙4入到。

咁樣,同推去入band 2A一樣,對嗎?

諾媽媽2007 發表於 21-4-15 15:06
我明。但好多時睇的人只曉得盡填B1,沒有睇清志願排位。最後就去了但伍若瑜了。

eg.

同意 排序如無考慮清楚失去選校優勢

諾媽媽2007 發表於 21-4-15 15:06

eg.
即係都要排到乙5-6就伍若瑜/全完?
‹ 上一主題|下一主題