用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 五月終於有飛機返香港
樓主: llmom
go

[英國] 五月終於有飛機返香港   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 21-6-25 06:58

個政府公布,無論中英文,一句6月26日起,真的唔清唔楚 ...
咪就係囉,加一句departure 定arrival 咪清楚唔使估估下,況且25號機嘅唔夠時間去做啦。

yuyueng 發表於 21-6-25 08:05
開頭諗住Collision LAMP test 最多人用亦百分百上到機,點知臨上機前一日話唔比再用LAMP ,又唔講清楚係boa ...

睇字眼,我自己都係有第一感覺:26日係以登機計,但gov hk點做,我們都估唔到。

我朋友仔女昨日到港,又有一個現在飛緊來香港。誠心祝福準備登記的學生順利抵港。

TTEE1819 發表於 21-6-25 08:11
睇字眼,我自己都係有第一感覺:26日係以登機計,但gov hk點做,我們都估唔到。

我朋友仔女昨日到港,又 ...
我都覺得係得既,CX 講明話得,但至怕有一種唔得叫做:英航覺得唔得。

yuyueng 發表於 21-6-25 08:42
我都覺得係得既,CX 講明話得,但至怕有一種唔得叫做:英航覺得唔得。

香港政府出公布,一定係講香港時間,Cathay 中午機,25號英國時間機,咁香仲係25號,我明點解FB有家長理解為BA25號 晚機唔得。希望有家長分享到BA, VS 情況,方便大家。

swat 發表於 21-6-25 02:53
請問有無 VS 介紹 的clinic 條 link 阿? Sorry, 我搵唔到。謝謝!

c94905138 發表於 21-6-25 01:21

咁係咪即係話唔用得呢間做PCR test呀?

我問緊政府,因為佢無ISO15189, 但有UKAS認可

poonseelai 發表於 21-6-25 09:04
香港政府出公布,一定係講香港時間,Cathay 中午機,25號英國時間機,咁香仲係25號,我明點解FB有家長理解 ...

VS在今日(Friday )係無機來香港,所以要睇CX和BA兩間航空公司的安排。等家長分享,方便大家作出最適合的安排。祝大家順利。

yuyueng 發表於 21-6-25 08:05
開頭諗住Collision LAMP test 最多人用亦百分百上到機,點知臨上機前一日話唔比再用LAMP ,又唔講清楚係boa ...

其實我最初睇到個新announcement 我都係好似你咁諗,因為一般所有同航班有關嘅做法都係計當地departure 日子時間,但係就係見到唔同人有唔同嘅解讀,咁佢班機又啱啱卡喺中間,所以開始騰雞,最弊係佢嗰度唔係倫敦,附近冇啲可以做快速PC R嘅地方,如果唔係有理冇理做咗先就一定冇衰

Baoma 發表於 21-6-25 10:04
其實我最初睇到個新announcement 我都係好似你咁諗,因為一般所有同航班有關嘅做法都係計當地departure 日 ...
因為同樣係核酸測試,佢嘅72 小時係計起飛時間,所以如果LAMP TEST 都應該計起飛時間,有人打去衞生處問係25號機係仲可以用LAMP 既,只不過怕BA自己覺得唔得就當唔得。

yuyueng 發表於 21-6-25 10:12
因為同樣係核酸測試,佢嘅72 小時係計起飛時間,所以如果LAMP TEST 都應該計起飛時間,有人打去衞生處問係2 ...

BA 就真係睇下今日坐 counter的 staff自己點 interpret

BA clinic list
https://www.britishairways.com/en-gb/information/incident/coronavirus/covid19-tests#suppliertable

有 Randox, 咁即係可以用機場 mobile clinic 的 3 hour test

wloi 發表於 21-6-25 10:33
BA 就真係睇下今日坐 counter的 staff自己點 interpret

BA clinic list

According to the BA list, "availability"  for Randox is "home tests" - not sure whether this includes tests at airport or the BA discounts only available for home tests

poonseelai 發表於 21-6-25 10:42
According to the BA list, "availability"  for Randox is "home tests" - not sure whether this includ ...
home test 同 clinic test,應該都係用相同方法做嗎?
FB到搵到張 for CX 的 clinic list, 可以參考下

请问在CX web 怎样找test Center 资料。Thanks

spiderlily 發表於 21-6-25 12:08
请问在CX web 怎样找test Center 资料。Thanks
https://www.cathaypacific.com/cx/en_GB/prepare-trip/travel-advisories/travel-requirements-for-hong-kong.html?utm_medium=EDM-CX_SERVICES&utm_source=OLCI&utm_campaign=COVID19-DOC&utm_content=WEB&utm_term=COVID19

回覆 cherubic 的帖子

Thank you so much

請教大家,上面提過的 doctap / randox Rapid Covid-19 Coronavirus PCR Tests 是否滿足要求(并提供需要的ISO15189/UKAS accreditation certificate) 阿?
謝謝大家意見

請問大家 香港政府要求的 【健康及檢疫資訊申報表】是否入境前24小時填,然後screen shot個 QR code 等入境時職員查核?

觀塘帝盛加入做隔離酒店,有需要嘅家長,自己上網訂

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210625/bkn-20210625150319946-0625_00822_001.html

回覆 TTEE1819 的帖子

今日6月25日 CX252 ,已經check in,在禁區等Gate No. LAMP Test ok.
‹ 上一主題|下一主題