用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔女校St Francis
樓主: yianleen
go

灣仔女校St Francis [複製鏈接]

PTL_L 發表於 21-4-13 17:29
前輩,你攞呢班人中之龍或鳳嚟比較,真係可以比較到?但我剛才都提到,係既,主要視乎小朋友能力,我亦唔見 ...

講漏少少野,不少家長升英中後認為根本不存在問題,但事實係大部份中學已經設咗適應期,正正解釋點解有些中學上學期仲教緊小6數。

你大囡果間都有適應期,但佢哋偏向收英文好,成績其次,適應快啲。可能就係佢哋嘅辦學經驗,適應快重於小學成績~~~

區內兩間1A中學偏向收果間直小,可能係同一睇法~~~

mcl203 發表於 21-4-13 18:38
講漏少少野,不少家長升英中後認為根本不存在問題,但事實係大部份中學已經設咗適應期,正正解釋點解有些 ...
你講係邊兩間1A中學呀?

PTL_L 發表於 21-4-13 19:00
你講係邊兩間1A中學呀?

山腳同山腰果兩間呀~~~

mcl203 發表於 21-4-13 18:38
講漏少少野,不少家長升英中後認為根本不存在問題,但事實係大部份中學已經設咗適應期,正正解釋點解有些 ...

意思指paul con & MSS 偏好聖心私?

gigiyyc 發表於 21-4-13 20:03
意思指paul con & MSS 偏好聖心私?

TSL ~~~

去年有個帖,有位德望家長的女兒,力谷了六年,升唔上德望中學,張羅搵中學。(唔知佢依家點?)
如果想簡單D由小學升中學,就選St Francis.

德望英文確係勁,功課亦深,家長要跟進多些;St Francis 的課程有條理,如果阿囡會自動波溫書,家長也就可他他條條。

各有論點良性討論
說實在各有各好,無一定
但唔好話人地唔好就得
人人都想入最好的,呢個TOPIC係咩?
唔好搞到離左題

我都係個句,唔計錢,德望
如果有錢的考慮,就免費野

Jean1769 發表於 21-4-13 18:08

但係事實同妳覺得好唔一樣

如果$唔係問題, 就德望啦

cafeva 發表於 21-4-14 10:42
但係事實同妳覺得好唔一樣

願聞其詳。

我本人正是中小升地區名校英中

除了錢、英小/中小外,不妨從女兒體藝興趣方面考慮。 GH會有較多體藝發揮機會。 除了運動校隊出賽,樂團合唱團亦有暑假到外國交流,擴闊視野會係GH較多機會。St.Francis 校風純樸 同升中比較穩陣 ,所以真係取決樓主女兒特質

回覆 AJH 的帖子

唔該晒大家咁多有用的留言!
事實上, 聽聞德望都好辛苦, 要成績好真係一分耕耘一分收穫。但小朋友6歲咁細, 未睇到晒潛質, 如果日後上唔返自己中學, 就真係大大鑊!

朋友女兒英文比中文好, 佢反而驚中小好難捱。

我自己就覺得宜家香港的時勢, 廿年後分分鐘中文比英文更重要!

所以真係好難有水晶球去揀。

yianleen 發表於 21-4-14 15:18
回覆 AJH 的帖子

唔該晒大家咁多有用的留言!

引用自己小朋友做例子,英小英中,極少睇中文書,英強中弱,宜家已經高中了,佢從未擔心過中文會炒,只要態度正確,佩合學校教導,亦唔會有太大問題,坊間太跨大中文科嘅殺傷力了,英小有自己中學,不少DSE 3322有90%或以上~~~

PS,只分享自己身邊嘅觀察,未提過中文/英文學術水平嘅比較,各有各長,亦各有各短~~~

mcl203 發表於 21-4-14 15:31
引用自己小朋友做例子,英小英中,極少睇中文書,英強中弱,宜家已經高中了,佢從未擔心過中文會炒,只要 ...

有時喺度諗,除非你諗住移民 / 小朋友到外國讀書發展, 否則佢地將來好大機會要溶入大灣區/中國去發展。你願唔願意都好,你將會面對國內同胞同你喺大灣區/中國, 甚或落嚟香港同你競爭。大家將來面對嘅已經唔單單係香港嘅對手。單就語言能力方面,香港人有咩競爭優勢?!唔通真係要同國內同胞鬥中文好

ok3 發表於 21-4-15 01:35
有時喺度諗,除非你諗住移民 / 小朋友到外國讀書發展, 否則佢地將來好大機會要溶入大灣區/中國去發展。你 ...

香港學生鬥國內尖子,除咗英文,唔知仲可以有乜優勢?~~~

中小英小、免費收費的分別以外,應該還有好多考慮因素。
GH我不清楚,SF功課一定不少,有人覺得課程有系統,也會有人認爲過於刻板無發揮空間非常無彈性,老師質素相信也會有分別。講到活動,sf除非你有特別體育强項,or else都無乜,學校生活是純樸,稱不上多姿多彩,如果覺得只要簡簡單單讀下書,老師教乜就聽乜學乜,家長對學校無咩特別要求,sf都ok啦。
不過,講真,英文&數學對比大部分名校(如果sf算係名的話),係堅淺的。中文&常識要求同功課係堅難,不過係咪因此中文叻d,我估好睇個細路受唔受,對部分人一定有反效果。

回覆樓主:

其實呢2-3年GHS 已經收返7至8成小學生, 跟直屬中學唔差得遠。不過我相信要係St Francis 排頭8成會容易d

Jean1769 發表於 21-4-13 18:08

因為神校太多英文人,需要多收:1)英文夠用(神校standard level),
2)中文超勁
3)其他科目也不差
4)最好有特異功能
的同學

mcl203 發表於 21-4-15 01:39
香港學生鬥國內尖子,除咗英文,唔知仲可以有乜優勢?~~~
呢個問題,嗯,點講哩

英文優勢可以擴大到國際接軌呢個範疇。所以一定要有國際視野,唔單單係科學技術,包括人文,歷史。作為一個科目,英文叻d真係意義不大。不過作為一個工具,可以接觸更加廣闊的體系,作為一個linkage, 就係一個大優勢。

所以優勢還是在於整體教育,綜合能力。

單獨科目,學霸,可能真係完敗

所以我都贊成揀GH,因為整體package, exposure
‹ 上一主題|下一主題