用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔女校St Francis
樓主: yianleen
go

灣仔女校St Francis [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-4-13 17:16
中小粵教中, 9成科目係中文教學, 上到B1A英中無問題都大有人在 (仲要唔少)
其實只係學生能力問題, 同讀邊間 ...
前輩,你攞呢班人中之龍或鳳嚟比較,真係可以比較到?但我剛才都提到,係既,主要視乎小朋友能力,我亦唔見我阿大銜接得唔好或吃力,但如果小朋友能力偏向中上,而非好叻,銜接上係比較吃力同花時間,即人地一升中已經可以上軌道,但部分仲要適應緊,咁學習成效又會點呢?我指出部分情況,並不泛指所有。

ipki 發表於 21-4-13 17:25
回覆 PTL_L 的帖子

反而我唔太認同最緊要係自己知自己小朋友能力
唔可以泛指中小唔比英小弱,只講英文科,只可講小部分,但大部分都係英小比中小更易適應,我提既係適應,亦唔代表往後output dse 成績,經過6年英中洗禮,差極有個譜,正如當年殖民地,5個banding 既學校都係英中,output出嚟既學生,睇英文都係可以的

ipki 發表於 21-4-13 17:29
回覆 mcl203 的帖子

睇下你小學外補D咩啦我始終認為好的中小,係有佢的方法令小朋友的英文跟得上

咁你試吓安排不同人仕,用英文教佢學術,用多啲英語同佢不時溝通,應該可以做到差唔多嘅~~~

PTL_L 發表於 21-4-13 17:34
唔可以泛指中小唔比英小弱,只講英文科,只可講小部分,但大部分都係英小比中小更易適應,我提既係適應,亦 ...

之前都講過,若一間真英小生,和一間中小生,係英文水平上,係完全無分別,間真英小可以收檔了~~~

honeybunny8    發表於 21-4-14 15:21

PTL_L 發表於 21-4-13 17:29
前輩,你攞呢班人中之龍或鳳嚟比較,真係可以比較到?但我剛才都提到,係既,主要視乎小朋友能力,我亦唔見 ...
又講下另外既例子:

咁九龍城區大部份B1中學, 大量學生都係來自區內中文官津小學, 雖然水平未必比得上傳統名校, 但亦不見得差
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 PTL_L 的帖子

觀點與角度姐OPEN DISCUSS
大家加油

hkpapa852 發表於 21-4-13 17:44
又講下另外既例子:

咁九龍城區大部份B1中學, 大量學生都係來自區內中文官津小學, 雖然水平未必比得上傳統 ...
我相信,除咗九龍城區,灣仔或中西區,都可能會出現呢個情況。

我一直做緊所以我至唔認同英小一定好
ANYWAY,一件事有好多睇法的
呢個TOPICS都係個句啦,唔計錢,更係德望

其實中文仲難學過英文,就如先前有網友提出常識英文教photosynthesis, 英小學生會唔會唔識光合作用呢個term? 我哋日常生活同人溝通可能用到。 相反,相信大家同意而家細路普遍都鍾意睇英文書多過中文書,就算係中小,識photosynthesis呢個字唔奇。

ipki 發表於 21-4-13 17:49

我一直做緊所以我至唔認同英小一定好

去睇吓一間有中學嘅中文小學,又去睇吓相同嘅英文小學,自己比較一下,成個model放咗係度。德望都係例子~~~

Jean1769 發表於 21-4-13 17:52
其實中文仲難學過英文,就如先前有網友提出常識英文教photosynthesis, 英小學生會唔會唔識光合作用呢個term ...

即係咁,你中文小學睇英文課外書,另一位英文小學,除非你認為果位係睇中文課外書,咁就似乎拉平咗。唔好忘記,香港D考試英文係當第二語言,點可以同考中文去直接比較~~~

mcl203 發表於 21-4-13 17:56
即係咁,你中文小學睇英文課外書,另一位英文小學,除非你認為果位係睇中文課外書,咁就似乎拉平咗。唔好 ...

唔明你個留言想表達咩。而我想表達的係中文打好基礎都好重要。而家細路普遍鍾意睇英文書,課外要唔靠外力加強中文都幾難。

無咩所謂
各有各做

回覆 Jean1769 的帖子

中文係難過英文架我個囡就係一個例子

認同你
我反而真心唔覺得英小高高在上
中小的英文會差?會跟唔上英中?
我真係唔信

Jean1769 發表於 21-4-13 17:52
其實中文仲難學過英文,就如先前有網友提出常識英文教photosynthesis, 英小學生會唔會唔識光合作用呢個term ...
首先,認同中文一定比英文難學,應該是易學難精,因為中文是母語,英文是第二語言,我們又睇到,升中後,中文要學文言文,多學校開中國文學一科,英文都唔會間間英中學English literature,而最終要求係唔同,睇dse就會見到要求上既差異。

ipki 發表於 21-4-13 18:02

身邊朋友大把Band1 英中畢業,英文好好又有,好麻麻又有。

中小英小在我看來各有好處。又除非學校嚴格執行同學間溝通要用英文,否則就speaking來講我唔覺得英小中小有大分別。至於listening, 除非學校是搵net或speaking達net 程度的老師教授各科,否則我覺得聆聽方面中小英小相差不遠。
當然生字方面英小認識多好多是肯定的。而中小認識中文生字方面更多也是肯定的。

至於閱讀理解,英小英文應該好點,中小中文又會好點。

Conclusion: 兩者各有長處短處。中文科絕對是難考得好,某神校曾因學生中文不合格而入不到大學開始驚覺要加強中文。

另外,根據今年考小經驗,很多小學包括神校重視廣東話表達力的程度遠超英文,這是題外話。

請問德望初小多功課嗎?

ipki 發表於 21-4-13 17:29

睇下你小學外補D咩啦我始終認為好的中小,係有佢的方法令小朋友的英文跟得上

你講緊嘅係在中文小學,做一大量加強功夫,基本上去討論中小嘅英文水平,已經不存在討論空間~~~

ipki 發表於 21-4-13 18:02

咁唔止你女,我阿細都係,但我會將兩者分開,因為學中學英要求唔同。可能你唔明帶出既問題情況,因你小朋友中文較弱,想表達係英小會train到小朋友英文思維思考(我其實好擔心阿細既中文)及容易適應英中,但成績係睇小朋友能力,阿大中英文都掌握非常好,特別是中文,從來唔需要補習,升中後,中文科是級頭攞學科獎,咁難道我要歸功中小?佢既成績是靠小朋友自己,並不主要存在於中英文小學。

PTL_L 發表於 21-4-13 18:07
首先,認同中文一定比英文難學,應該是易學難精,因為中文是母語,英文是第二語言,我們又睇到,升中後,中 ...

其實,我估,真英小生真係唔識光合作用呢個term, photosynthesis 就識,我見過佢哋中文常識問答比賽~~~

PS,從無話中小或英小邊類好,只討論英文上嘅分別~~~
‹ 上一主題|下一主題