用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 盡填與進取
樓主: YmOra
go

盡填與進取   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-4-12 10:50
B1生咁填無問題呀, 有補底未唔駛死囉
通常係個D唔填晒兼唔補底個D先出事 (以為自己計過填咗個堆已好安全,  ...

想請教,沙田肯定B1生,盡填可以係點?

其實個制度就係肯定band 1 就應該盡填區內英中,相信教育局嘅統計,一定預留足夠英中學額於區內。如果唔係佢又要係啲中中到開英文班增加行政工作
問題係好多連小學都唔肯定,仲有啲家長見小朋友咁hey 又唔肯定,咪諗住早啲填band2 囉
教育局可以考慮吓肯定banding, 可能對佢個機制會好啲

高達紅色 發表於 21-4-12 10:57
其實個制度就係肯定band 1 就應該盡填區內英中,相信教育局嘅統計,一定預留足夠英中學額於區內。如果唔係 ...
相信教育局嘅統計,一定預留足夠英中學額於區內。

呢個諗法係錯既

EDB只會預留足夠學額, no matter it is 英中 or 中中

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

SLHongkonger 發表於 21-4-12 10:50
係唔係講緊前幾日 某討論區個個post ?
盡填18間 然後跌左落廿幾志願個個case ?
...

不是,只是有人好好心提點我"盡填"需考量的其他問題,我覺得可以攞出嚟與大家作"深度"討論,好讓日後其他jm們有個參考,讓大家清楚明白盡填而不自刹式進取會係有助你增加入讀B1中學的機會率而矣!

gigayan 發表於 21-4-12 10:49
他區借位都要博下會唔會輪到自己時就派晒~

純粹個人認為,大抽獎嘅"他區位"填邊個位置皆是好位置,邊個位置皆是死位置,位少好睇當年有幾多人想响幾時邊個位置搏抽,無定向風好難定義邊樹係好位。

gigayan 發表於 21-4-12 10:46
引到你出嚟了.......
有人真係諗住盡填"自己LIKE"的B1學校呀咋
我沒試過抽獎,不過都以為係咁填

YmOra 發表於 21-4-12 11:10
純粹個人認為,大抽獎嘅"他區位"填邊個位置皆是好位置,邊個位置皆是死位置,位少好睇當年有幾多人想响幾 ...
係呀, 有人寧願乙一放st mary, 都唔放mcs, 因為就係希望人地唔博, 自己就博到......

YmOra    發表於 21-4-12 15:11

b3410 發表於 21-4-12 11:50
我沒試過抽獎,不過都以為係咁填
當年自行無得提早公佈, 我張抽獎表(COPY)擦到爛晒

gigayan 發表於 21-4-12 12:13
當年自行無得提早公佈, 我張抽獎表(COPY)擦到爛晒
當年更加多unknown factor.
我自己覺得儘填,一定要配合叩門。
因為凡事冇一定,萬一萬一輸咗,接受or 叩門?
如果唔想玩叩門,唔該保守d.

如果唔介意叩門,就儘填。

b3410 發表於 21-4-12 12:26
當年更加多unknown factor.
我自己覺得儘填,一定要配合叩門。
因為凡事冇一定,萬一萬一輸咗,接受or 叩門 ...

純粹個人睇法,"唔盡填"的選擇,以下的選擇邊個仍然存在著入讀B1中學的機會會是最大的呢?還是無分別?填多填少都係入唔到最最最心儀嘅乙1,叩門好自然就有機會發生的呢!

A至Z皆為B1中學,乙1至乙27的順序為
選擇1:A、B、C、D、E、F、G、H、I、J、K、L、M、N、O、P、Q、R、S、T、U、V、W、X、Y、Z、B2a

選擇2:A、B、C、D、E、F、G、H、I、J、K、L、M、N、O、P、Q、R、S、T、B2a

選擇3:A、B、C、D、E、F、G、H、I、J、K、L、M、N、O、B2a

選擇4:A、B、C、D、E、F、G、H、I、J、B2a

選擇5:A、B、C、D、E、B2a

選擇6:A、B、C、B2a

選擇7:A、B2a

與其抽起晒中間可填嘅B1中學唔填,我情願填晒"搏搏"仲有位剩唔駛等"叩門"。

YmOra 發表於 21-4-12 13:39
純粹個人睇法,"唔盡填"的選擇,以下的選擇邊個仍然存在著入讀B1中學的機會會是最大的呢?還是無分別? ...
其實,要比較區內B1學校學額, 和區內學生B1數目才有意思

用你的例子,如果A-Z學校在大抽獎階段有1000個學位,而區內B1學生只有999人, 那用上選擇一, 任何情況下也不會入到最後的B2A中學.

但若果有1001個B1學生,而全部都用上選擇1, 到最後便會有一個"幸運兒" 要入最後的B2A 中學, 隨機號碼定輸贏.

所以在一些極端地區, (例如B1學生比學額多超過100人, 多於兩間學校的收生量), 才要提早填B2A中學, 以確保能早一些入到"較心儀的B2A中學"

但大前提還是, 要先成為真B1學生.這也是邊緣人的悲哀.

麥兜MaMa    發表於 21-4-15 09:40

回覆樓主:

我個囡上年九龍城區升中,都是大約填了10間band1,跟住就填培道,因為有d他區band1太遠,所以無填,當然乙1-乙五,我是根據自己小朋友level同適合程度揀,務求乙五前收工

YmOra    發表於 21-4-12 15:42

hkpapa852 發表於 21-4-12 11:03

呢個諗法係錯既
我想問教育局係咪會知道 嗰一年有幾多band1生落大抽獎,如果本區唔夠band 1,佢會喺他區調撥band 1名額過去,還是只统一band 1-band 3總名額,夠學位就算,不理band 幾

盡填唔係問題建基於你入邊間B1都無所謂但一般唔會咁hea

純粹個人睇法,"唔盡填"的選擇,以下的選擇邊個仍然存在著入讀B1中學的機會會是最大的呢?還是無分別? ...

好詳細的說明!我諗好多家長決定唔到即係A to Z 次序

YmOra    發表於 21-4-12 15:55

christse1314 發表於 21-4-12 15:21
我想問教育局係咪會知道 嗰一年有幾多band1生落大抽獎,如果本區唔夠band 1,佢會喺他區調撥band 1名額過去 ...

參考hkpapa 樓上#23回覆

「盡填」是一定要的, 否則只會提早入咗b2學校, 但點樣排位我覺得係有需要諗一諗, 唔係立亂將b1填晒入去頭18 or 頭20位。

gigayan 發表於 21-4-12 16:21
「盡填」是一定要的, 否則只會提早入咗b2學校, 但點樣排位我覺得係有需要諗一諗, 唔係立亂將b1填晒入去頭18 ...

十分認同

Babyarsene 發表於 21-4-12 10:56
想請教,沙田肯定B1生,盡填可以係點?

沙田B1生可考慮盡填B1/英中之後
再選胡忠/馬崇/馬聖為保險線

hkpapa852 發表於 21-4-12 11:03

呢個諗法係錯既

請問東區B1男仔應該點填表?邊一間係保險線,大概將佢排響第幾?
‹ 上一主題|下一主題