用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智vs林護?
樓主: chasedream
go

上智vs林護?   [複製鏈接]

b3410 發表於 21-4-14 08:18
好明顯呢個case適唔適應的係家長,唔係小朋友
所以好多時候小學階段家長研究小朋友適應邊間學校, ...
係㗎,所以我都係覺得升小講咁多理念冇咩用,可能啱你小朋友,唔代表啱佢小朋友,但經過數年小學階段,真係會睇清好多,自己小朋友自己最清楚。

Hkmama818 發表於 21-4-14 08:46
自己搵料分配工作做project 很好,現今應該好多主流學校都有這種元素,成功與否都看氣氛和如何實行,如果 ...

我們學校既家長一定唔會,第一,中學生唔會俾家長再參與咁多㗎喇,第二,入讀我哋學校要buy學校教學理念先會揀,既然明知學校係咩style,就一定配合,最重要係,份份功課都要做project,邊度可以幫到咁多,真係唔駛做咩另一方面,有阿大即阿細,阿細同阿大完全兩回事,我要高度參與佢學習㗎,所以唔會有時間理阿大了。

PTL_L 發表於 21-4-14 08:43
大把Ib 學生要外補,搵速食,仲要又貴又難搵,都係果句,始終華人社會,結果重於過程,分數、數字好重要, ...

明明本來係buy自主、探究學習才選讀IB、「自由」學校,但日間上堂後,都係要繼續上比傳統學校更雞精的課,即始終放唔低分數、結果,其實有點矛盾

另一方面,難道主流學校老師就唔會引導學生探究、思考的嗎?即林護學生畢業後一般會比HTC、華英畢業生被動、唔識思考、解難?

PTL_L 發表於 21-4-14 07:01
以前可能係,而家好難講,因為而家父母,特別是初升小既,大部分咀裡都提著「要小朋友從小培養自主學習,傳 ...

個人認為,近年係多咗人想"了解"咩係自主學習,但不代表已經成為"潮流追棒",最多只係潮流熱話而矣!e+地區名中有幾多係行"自主學習",實在唔多,我認識嘅又行得好嘅只有上智和華英,而哩兩所中學的入學"要求"不是求其收,要成功被取錄不會是易事,如果話自主學習必需配合一定程度的"能力",那麼,對一眾成功响自行入讀上智和華英的學生而言,能夠成功學懂""自主學習""的機會相當高,加上,自主學習的教學特色,e+响這遍小地裏仍然很少很少以此為教學方針。個人認為,自主學習縱然响中學沒機會接觸或學懂當中的技巧也好,去到"大學"必定需要面對及擁有的一門學習好技巧,我女中學不是自主學習,但有些學科老師讓人感覺到多多少少係潮向這方面走,有想學生早DD適應到大學的學習模式,即自主學習,阿女响這些老師的教導下多多少少也學懂自主學習的"態度",我對我女由細到大,我給她的數學科學習都係潮向自主學習走,當你去到某個進度會發現孩子會叫你行開不要管佢點溫點做點計劃,那時,我就知道數學這一科已成功達到"科的自主學習"了。個人認為,自主學習不是妖魔鬼怪,"本質"係好的,點樣教導小孩子學懂這""利器""才是真真正正的"""重點"""。

Hkmama818 發表於 21-4-14 08:57

明明本來係buy自主、探究學習才選讀IB、「自由」學校,但 ...

其實唔好泛指所有學校,我覺得個人因素大啲,傳統學校都可以有自主能力強既學生,IB或自主強既學校都會有被動既學生,又中學階段可能被動,但出社會後可以完全唔同呀。另外,我搭訕咋,我並非所提3間學校既家長。

PTL_L 發表於 21-4-14 09:22
其實唔好泛指所有學校,我覺得個人因素大啲,傳統學校都可以有自主能力強既學生,IB或自主強既學校都會有被 ...

我同意唔好以為可以太籠統咁覺得某種學校的老師一定可以引導所有學生自主學習,因為實際上都係好睇學生自己、家長同埋「際遇」、而且每個老師嘅style 都唔同,我又唔覺主流學校嘅老師會唔用引導式互動教學法,唔引起到學生興趣、work咩,用唔work方法點做成績?

YmOra 發表於 21-4-14 09:00
個人認為,近年係多咗人想"了解"咩係自主學習,但不代表已經成為"潮流追棒",最多只係潮流熱話而矣!e+ ...
係,我意思就是變成潮話。

Hkmama818 發表於 21-4-14 09:32

要成績,行自主未必最有效。

Hkmama818 發表於 21-4-14 08:57

明明本來係buy自主、探究學習才選讀IB、「自由」學校,但 ...

睇到網友們對「自主學習」有咁多睇法,就知道呢個term唔可以用一種歸一的方式釐定,但無疑咁多種解讀中,其中一個點大家都和議的,「自主學習」就係出於學生自己本身對學習上的自我要求和追求,學校在呢方面其實只係提供一個場所和框架,老師則提供一個引導,學生走唔走入呢個「自我學習」圈就睇佢自己本身了,所以其實間間學校都有自主學習中的學生,由其b1中學數量會更多。

至於你話三間學校畢業生的比較,正如前段我覺得「自主學習」的成功是出於學生的本質,所以唔應該用學校去比較的。

jacknetpass    發表於 21-4-14 13:05
creambun    發表於 21-4-14 10:15

PTL_L 發表於 21-4-14 09:44
係,我意思就是變成潮話。

"潮話"唔緊要,可以換起大眾"討論"係好事,越辨越明嘛!最緊要唔好變成人人皆"盲潮"又再嚴重至"盲追盲入潮"就可以呢!

YmOra 發表於 21-4-14 09:00
個人認為,近年係多咗人想"了解"咩係自主學習,但不代表已經成為"潮流追棒",最多只係潮流熱話而矣!e+ ...

「自我學習」照字面解就係小朋友自己搞掂、自己搵嘢學、最重要成績(DSE?)優異,咁先算係真自我學習,但其實內裡有好多意義,唔係單單係成績反映出嚟。好欣賞你對學習上都有各方面的深入了解,我自己都係摸石過河,實在讀落先見到阿女比小學時更主動更有要求,先知道呢種學習模式幾啱佢。

YmOra 發表於 21-4-14 09:53
"潮話"唔緊要,可以換起大眾"討論"係好事,越辨越明嘛!最緊要唔好變成人人皆"盲潮"又再嚴重至"盲追盲入潮 ...
認同,所以我成日都提自己,要辨清自己小朋友的個性揀學校,唔好錯配,所以本人一啲都唔抗拒自主學習或傳統學習。

YmOra    發表於 21-4-14 10:33

gigayan 發表於 21-4-14 09:50
睇到網友們對「自主學習」有咁多睇法,就知道呢個term唔可以用一種歸一的方式釐定,但無疑咁多種解讀中, ...

我同意你嘅講法,也覺得每間學校個別學生和老師面對學習和教學的方向也不同。雖然學校未必有好強烈鼓勵用不同方法啟發學生思考嘅氣氛,但我又唔覺「有心嘅」師生會俾主流學校限死以致學生唔能夠自主。

Hkmama818 發表於 21-4-14 10:05
我同意你嘅講法,也覺得每間學校個別學生和老師面對學習和教學的方向也不同。雖然學校未必有好強烈鼓勵用 ...
路過... 估間學校既教學係一致既. 宜家D老師興集體備課, 互相觀摩學習(難道有D唔係?). 所以其實一間學校出來既學生都有類似style.

gigayan 發表於 21-4-14 09:50
睇到網友們對「自主學習」有咁多睇法,就知道呢個term唔可以用一種歸一的方式釐定,但無疑咁多種解讀中, ...

認同你的歸納

cafeva 發表於 21-4-14 10:09
路過... 估間學校既教學係一致既. 宜家D老師興集體備課, 互相觀摩學習(難道有D唔係?). 所以其實一間學校出 ...

我不知道只知由我至小朋友返學的時代,都看見不同老師有特別風格和教學法,而有時效果未必不在乎教材/流程,可能是老師學生的思考討論內容、甚至師生關係、課室管理等。

Hkmama818 發表於 21-4-14 10:17
我不知道只知由我至小朋友返學的時代,都看見不同老師有特別風格和教學法,而有時效果未必不在乎 ...
我以前讀書都係.
但小朋友間就明顯見到有D特質.

醒目開學勳章

gigayan 發表於 21-4-14 09:57
「自我學習」照字面解就係小朋友自己搞掂、自己搵嘢學、最重要成績(DSE?)優異,咁先算係真自我學習,但其 ...
睇咁耐我覺得你哋講緊嘅真係『自我學習』而唔係『自主學習』,『自主學習』應該連學習範疇都係自己定,『自我學習』只不過係自動波跟住指引做project同溫習

b3410    發表於 21-4-14 12:26

Hkmama818 發表於 21-4-14 10:05
我同意你嘅講法,也覺得每間學校個別學生和老師面對學習和教學的方向也不同。雖然學校未必有好強烈鼓勵用 ...

認同,我相信其實每間學校都會有「有心嘅」老師和學生,哪怕是b3學校。

bobbob 發表於 21-4-14 10:23
睇咁耐我覺得你哋講緊嘅真係『自我學習』而唔係『自主學習』,『自主學習』應該連學習範疇都係自己定,『自 ...

連學習範疇都係自己定- 這很有趣,但如何能在學校內做到然後又能保證質素,夠闊也夠深?會否最終也要符合exam syllabus 嘅要求?
‹ 上一主題|下一主題