用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智vs林護?
樓主: chasedream
go

上智vs林護?   [複製鏈接]

b3410 發表於 21-4-13 22:15
IB課程設計就是這個理念,大部分小朋友都可以接受到。

我認為讀邊間學校、本地定國際課程都好,家長理應希望小朋友趨向有自主學習或解決困難嘅態度,唔需要關學校點安排事。。。

Yanamami 發表於 21-4-13 22:02
自主學習,先要個學生有目標,知自己方向同想achieve尐咩。自己去揾出一套適合自己既溫習方法,遇上問題, ...

哈哈!我女應該achieve 到你嘅”自主學習”,佢目標好明確「不求進步,只求唔會退步」,所以我今次見完家長後,佢知道自己名次時,大叫:Yeah! 得咗...... (爸媽表示好心累,好唔好進步少少嚟睇吓呀?

Yanamami 發表於 21-4-13 22:02
自主學習,先要個學生有目標,知自己方向同想achieve尐咩。自己去揾出一套適合自己既溫習方法,遇上問題, ...

十分認同你的見解,我女就係無這些"特質",故真係"忍痛"放棄揀"上智",好在當年阿女明白自己的個性不配合才沒有硬想入讀,所以,當年上智和華英我哋係一併放棄的。

PTL_L 發表於 21-4-13 21:46
所以咪唔係個個小朋友合適阿爸阿媽想自主學習同小朋友想自主學習,完全兩回事 ...

無錯,你講得對,但,"自主學習"多多少少可以先從小孩子樹發現到"有定無",明顯無嘅個父母都唔會免強嘅!

gigayan 發表於 21-4-13 22:32
純粹係見好多網友會用htc vs x學校/ y學校/ z學校,免得各位對學校期望太大以至有落差。
...

純粹個人感受,間學校係點,最初可以由別人告知,但真心為孩子好嘅就必定起碼會去"簡介會"與校長、老師和用家們了解一番才作"最終選擇"嘛!我當年決定自行選擇我校時,教會有jm的孩子讀緊,佢係好人地告知該中學的不好之處在哪!我有聽亦有去求証一番,我去過那中學三次聽她們的簡介會,每次也會與持份者們咨詢一番,結果疑慮盡消,配合得宜對孩子的成長沒有影響反有驚喜的呢!

YmOra 發表於 21-4-13 23:01
純粹個人感受,間學校係點,最初可以由別人告知,但真心為孩子好嘅就必定起碼會去"簡介會"與校長、老師和 ...

係呀,呢個真係唔好懶,諗吓一讀六年,仲要係小朋友最緊要嘅teenage時期,除咗睇學校嘅硬件,仲要睇吓老師、學生們的表現、課外活動的配合呢......

Btw, 銀禧當年我都有聽簡介會,亦都係我當年KL3頭三之選

YmOra    發表於 21-4-13 23:15

YmOra 發表於 21-4-13 21:39
純粹個人睇法,其實"上智"俾我嘅"自主學習"嘅感覺和我區的"華英"的自主學習好似,學生要好有自動自覺地為 ...

想請教下,以你認知,上智還是華英在「自主學習」上老師的引導會多些/能更引起學生主動思考或探索?

我其實有d怕學校提倡「自主學習」=老師大概講課文內容,跟住就由得學生自己再搵答案/溫書。我覺得「自主學習」應該配合老師的引導。所以都想知那間學校做得較好

YmOra 發表於 21-4-13 22:49
無錯,你講得對,但,"自主學習"多多少少可以先從小孩子樹發現到"有定無",明顯無嘅個父母都唔會免強嘅!
...
以前可能係,而家好難講,因為而家父母,特別是初升小既,大部分咀裡都提著「要小朋友從小培養自主學習,傳統教學做唔到,讀國際學校、讀IB學校、讀新派直資好啲」,但問佢適合自己小朋友嗎?「唔知呀!,個個都話xx校好、yy校好」點解好呀?「總之就係好啦」再問,其實讀IB要除咗要有自律、尋根究底精神外,仲要有良好語文能力㗎喎,唔係只係得把口「講」就可以,都著重「寫」部分,「到時先算啦!」而家「自主學習」呢個term變咗潮流喇。

Hkmama818 發表於 21-4-13 22:36
我認為讀邊間學校、本地定國際課程都好,家長理應希望小朋友趨向有自主學習或解決困難嘅態度,唔需要關學 ...
係既,呢個係長遠黎講,對佢人生都有用。

疫情簡介會都全部取消,能到校一望的少少接觸都冇埋,改哂網上都難親身感受,希望用家都可多多分享,今年小五的家長停左咁多活動,應該又再比今年小六班家長更多懶疑慮,加油(emoji)

PTL_L 發表於 21-4-14 07:01
以前可能係,而家好難講,因為而家父母,特別是初升小既,大部分咀裡都提著「要小朋友從小培養自主學習,傳 ...
其實真正要培養自律,探究,自主學習精神,係應該從小學開始,中學已經有d遲,小朋友適應能力唔同,早或遲可能有些同學都問題不大。不過,如何引導,輔助小朋友自主學習,課程設計如何體現出來,是真正考究學校功力的地方。最怕只學到表面功夫,roadshow就講到天下無敵,不過只係一場show,課程設計,師資都配合唔到。呢樣唔係個別主任,老師可以做到,需要整team 人。

XDXD3 發表於 21-4-14 00:43
想請教下,以你認知,上智還是華英在「自主學習」上老師的引導會多些/能更引起學生主動思考或探索?

我其 ...

純粹個人認為而矣,"神中"的自主學習不是對所有B1a學生皆覺得容易"適應",老師响教學出現嘅"跳Step教"會比上智或華英跳得大步,其實都理解,神中收番嚟嘅係"頂級麵粉",老師們係個"們"字,即不只一個老師的意思會認為你係比多數人""強""可以受到""跳大大步""的教學法,咁這種程度的跳大大步的代價是對一些能力較遜色嘅學生必需响課後找更多更多的資料或外出進補以明白課程學習,這種需多付出的動機學習不懂得"自主學習"會係幾難應付學業,相對地,個人認為上智和華英的"自主學習"比較有"引導性"多DD,老師會多出力DD,我會比喻為收番嚟嘅屬"靚麵粉"為主,即大多數可以接受到""跳大步""的教法,我响過去曾去過的簡介會中向用家們傾偈發現,而我的咨詢目標主要係"高中生",因為想多了解該中學的DSE老師們的教學法好唔好,上智和華英給我的感覺是既自主學習,又不失老師的"引導",尤其有些選修科的任教老師們的"筆記"尤其精彩,用家們讚口不絕,你會發現這類老師的功課量有的會給多DD有的卻給少DD,但大家都共同有一個特點就是有辦法令孩子""進步"",而"輔助工具"就是學生必需"主動學習",因為功課量多嘅老師的教學法係想學生除了明白課題更想學生能夠主動學習主動接觸主動多思考,只是應酬式沒任何"主動的動機"下交齊功課,結果只有做無辦法把每個細緻位皆記入腦內,另一類為功課量少嘅老師,他們的功課又深又精要,做一題可能可以頂你三題,但如果學生能夠認真地完成功課,得著可說是十分之大,這類教學方法對學生的主動學習就更為要求大,即功課係有深度,亦需要學生有自主學習態度配合才可以把成績倍大上去,响兩中學的簡介會中我發覺他們的自主學習方面很相近,但又不是神中那種"跳大大步"的學習,只要你是B1a學生,個人認為入神中未必"絕對適應"到她們的自主學習的要求""程度"",而入讀上智或華英的"跳大步"式加埋自主學習態度會是"容易適應"多DD的要求""程度""。不過,這些都是我對兩校與過去的用家們所傾番嚟的感覺,未必與現在情況貼近,現在的用家jm們响EK分享嘅與小妹嘅有些分別,故你參考我的資料好了,或者,你有無曾去過此兩校簡介會,用家們給你咩感覺呀?

jacknetpass    發表於 21-4-14 12:56

其實「自主學習」核心問題是什麼?老師教法?學生如何處理知識?測考問法(要求背誦/開放式答案/。。。)?學校政策(一年幾多或有冇默測考)?

b3410 發表於 21-4-14 07:48
其實真正要培養自律,探究,自主學習精神,係應該從小學開始,中學已經有d遲,小朋友適應能力唔同,早或遲 ...

有時適合讀咩類型學校,個人覺得去到小學階段,父母先可以觀察到出嚟,然後再同配合小朋友個性尋找適合既學校,否則言之過早,番唔到轉頭。有一例子,朋友小朋友原讀傳統學校,但聽聞IB課程著重小朋友思考,毅然初小轉國際學校,入讀後,發現國際課程主要配合外籍小朋友,當然英語能力,包括聽講讀寫都要好好,又加上國際學校比較free,disciplin同傳統學校要求唔同,小朋友一開始好唔慣,到第二年,又考插班,因為一家人太唔適應mouth:" />真係搵嚟搞。由傳統名小—》國際—〉地區小學,最後,竟然連普通小學都唔肯收佢讀插班,惟有繼續留IS,但搵補習社補習,好貴。

PTL_L 發表於 21-4-14 08:13
有時適合讀咩類型學校,個人覺得去到小學階段,父母先可以觀察到出嚟,然後再同配合小朋友個性尋找適合既學 ...
好明顯呢個case適唔適應的係家長,唔係小朋友
所以好多時候小學階段家長研究小朋友適應邊間學校,我覺得真係好好笑,小朋友可塑性幾強,問下家長自己適應邊種學校好過啦。升中階段唔同,就真係用家為主,同學自己的學習習慣,能力,喜好,基本已經好清晰,要順勢而為。

Hkmama818 發表於 21-4-14 08:11
其實「自主學習」核心問題是什麼?老師教法?學生如何處理知識?測考問法(要求背誦/開放式答案/。。。)? ...
個人認為,「自主學習」重點是小朋友身上。小小分享,阿大從小到大都是自主學習型,雙職關係,每逢測考都會安排溫習材料在家,阿大必定自行認真地完成,功課、溫習默書不需三催四請,一叫即做,假日起床,自動自覺完成當下星期未完成的功課。另一方面,由於小朋友偏好閱讀,過程中,阿大遇到不明白會主動問大人,問唔明,自己上網搵答案。到升中後,學校屬於高度自主學校,唔會check有否帶電話,阿大真係會關機,返學時段完全唔會掂電話,功課自己準時交,測驗自己溫習,阿大話「學校係真鼓勵正面教育,唔會鬧唔會催,變相掌唔掌握到知識,係靠自己,自己認真、專心咪學到囉,自己上堂唔專心、功課唔交,學唔到野,可以怪邊個?自己問題」嘩,聽完後,簡直老懷安慰

jacknetpass    發表於 21-4-14 12:59
YmOra    發表於 21-4-14 09:59

Hkmama818 發表於 21-4-14 08:11
其實「自主學習」核心問題是什麼?老師教法?學生如何處理知識?測考問法(要求背誦/開放式答案/。。。)? ...
除小朋友個性外,最重要是學校同家長配合。阿大中學一直是高度自主,老師上堂教書後,每科都會有project,小朋友自組組員,自行分配工作,自行搵資料,再統整,做PowerPoint,prestation,係每一科,包括tl,pe呢啲細科,反而paper work功課唔多,我哋由傳統學校升上,所以呢種教學模式,令我哋都好欣喜若狂,或者,其他學校都係咁,或者可以請其他jm 分享下。

PTL_L 發表於 21-4-14 08:28
個人認為,「自主學習」重點是小朋友身上。小小分享,阿大從小到大都是自主學習型,雙職關係,每逢測考都會 ...

你阿大簡直係所有老師家長嘅理想學生,傳統/國際學校上到高年級都要自律自覺,催得幾多請得幾多?唔「自主學習」,可想像會事倍功半,會唔會「自主/IB探索」學校課程外,家長都沒信心,不得不另外買速食雞精?

Hkmama818 發表於 21-4-14 08:38
你阿大簡直係所有老師家長嘅理想學生,傳統/國際學校上到高年級都要自律自覺,催得幾多請得幾多?唔「自主 ...
大把Ib 學生要外補,搵速食,仲要又貴又難搵,都係果句,始終華人社會,結果重於過程,分數、數字好重要,所以選讀IB前,要考慮清楚自己家庭support 到幾多。

PTL_L 發表於 21-4-14 08:38
除小朋友個性外,最重要是學校同家長配合。阿大中學一直是高度自主,老師上堂教書後,每科都會有project,小 ...

自己搵料分配工作做project 很好,現今應該好多主流學校都有這種元素,成功與否都看氣氛和如何實行,如果計分,會唔會家長「高度參與」,唔計分,又會否hea 做 、free rider 橫行之類
‹ 上一主題|下一主題