用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 呢幾日有冇人返英國?請問...
go

[英國] 呢幾日有冇人返英國?請問...

請問香港機場check in情況如何?係咪要等好耐?如果兩個鐘之前到,夠唔夠時間?check 文件要好多時間?

另外飛機滿唔滿?

麻煩各位分享下!

請問香港機場check in情況如何?
機場好少人,可以自由出入機場,好多店舖無開,食市淨係見到麥當勞同canteen有開

係咪要等好耐?
阿女用UM service,咁啱有吉counter,所以去到即刻可以check in

如果兩個鐘之前到,夠唔夠時間?
如果所有文件冇錯,行李冇overload,兩個鐘前我估都OK,不過我填錯咗英國Test kit invoice no,所以要即場上網填過,行李又overload,即刻開喼拎起d嘢,好彩我哋3個鐘前到,預鬆少少時間安全d

check 文件要好多時間?
地勤人員好熟,check 文件好快,不過都係果句,冇錯就好快搞掂

另外飛機滿唔滿?
飛機滿呀,同地勤傾偈,佢哋話呢排都係學生飛番去英國多

醒目開學勳章

etoile 發表於 21-4-11 14:08
請問香港機場check in情況如何?係咪要等好耐?如果兩個鐘之前到,夠唔夠時間?check 文件要好多時間?

另 ...

7號搭BA,香港機場不是太多人, Biz有8成乘客, Econ就7成,好多人都是起飛前2個鐘check in。 到達倫敦亦不需要等太耐, 好快就可以過關, 但聽聞8號CX機等左3個鐘

6x6=36 發表於 21-4-11 15:25
機場好少人,可以自由出入機場,好多店舖無開,食市淨係見到麥當勞同cante ...

英國test kit invoice no.? 填去邊?
啱啱填完passenger locator form ,唔見要填呢個item,只要booking reference 同name of provider。

3b 發表於 21-4-11 15:30
7號搭BA,香港機場不是太多人, Biz有8成乘客, Econ就7成,好多人都是起飛前2個鐘check in。 到達倫敦亦 ...

多謝分享,我哋都係BA。

機場好少人,可以自由出入機場,好多店舖無開,食市淨係見到麥當勞同cante ...
請問現在還有 UM service嗎? 維珍及國泰現在應該暫停了um service。請問問是那間airline?

etoile 發表於 21-4-11 16:47
英國test kit invoice no.? 填去邊?
啱啱填完passenger locator form ,唔見要填呢個item,只要booking r ...

就係呢一個booking reference,原來係填invoice no,要填7個位數字,CTM會有另一個email有pdf invoice

benedict_lck 發表於 21-4-11 17:00
請問現在還有 UM service嗎? 維珍及國泰現在應該暫停了um service。請問問是那間airline? ...

阿女搭國泰,你試吓再打電話去問,國泰好得意,個個職員答案都唔同,所以你打多幾次去問,問到有為止

benedict_lck 發表於 21-4-11 17:00
請問現在還有 UM service嗎? 維珍及國泰現在應該暫停了um service。請問問是那間airline? ...

國泰有 UM 喎,我囝囝8號飛UM,有唔少人用,起碼11 個,因為我囝囝係 UM 11 號

benedict_lck    發表於 21-4-11 22:01

我囝囝嘅 case 係 check 文件 check好耐,前後 45 分鐘,D職員仲係 check-in counters 前開會研究D文件

不過最後全部文件包括 PLF都無問題,只係 check 耐D

6x6=36 發表於 21-4-11 17:20
就係呢一個booking reference,原來係填invoice no,要填7個位數字,CTM會有另一個email有pdf invoice
...

唔該曬!
我冇invoice no. ,只有booking reference ,copy n paste就得。

Sana2010 發表於 21-4-11 17:33
我囝囝嘅 case 係 check 文件 check好耐,前後 45 分鐘,D職員仲係 check-in counters 前開會研究D文件 :u ...

45mins!  
有乜好研究?   

我囝囝嘅 case 係 check 文件 check好耐,前後 45 分鐘,D職員仲係 check-in counters 前開會研究D文件 :u ...

係咪CX?
聽guardian 講今日有人check in 時CX要佢哋出示埋day2/8 test receipt 個email 。

亞仔8號坐BA ,我地早咗三個鐘頭到counter 冇客,兩個半鐘前至陸續有乘客check in.  佢話PE Econ 一半滿。

英國入境做得好慢,排隊比較前都等咗45分鐘,後面仲有好多人。

Chole 發表於 21-4-11 18:47
亞仔8號坐BA ,我地早咗三個鐘頭到counter 冇客,兩個半鐘前至陸續有乘客check in.  佢話PE Econ 一半滿。
...

多謝分享!

有冇人13 號坐BA?

SarsMum 發表於 21-4-11 19:34
有冇人13 號坐BA?

應該唔少,最初想book13號,冇位就買咗12號。

etoile 發表於 21-4-11 18:26
唔該曬!
我冇invoice no. ,只有booking reference ,copy n paste就得。

你收到confirmation email 後會收到另一封invoice email。invoice number  同booking reference 唔同。我仔三月回英時,一直收唔到invoice email ,後來打去hotline 先知原來個booking 有error 取消咗。之後即刻再book,先成功。
我估passenger locator form 係無check invoice number 是否正確的功能,所以是否成功填不重要,最重要係要有張invoice,因為check in 時要有。

etoile 發表於 21-4-11 18:37
係咪CX?
聽guardian 講今日有人check in 時CX要佢哋出示埋day2/8 test receipt 個email 。
...

CX職員都叫我email test 嘅收據比佢哋

45分鐘真係好耐