用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺小學Band1人數
樓主: tomica_fans
go

油尖旺小學Band1人數   [複製鏈接]

Vitsoi00 發表於 21-4-12 21:34
回覆 YmOra 的帖子

正...many thx.

你要等多陣,EK就快有。

Sad2020 發表於 21-4-12 22:59
我只係覺得,升中大抽獎一世人得一次,隨機號碼我完全無法作任何估計,我只想簡單 d, 按自己心意排次序, ...

我完全知你想問嘅問題不是那麼複雜,等有經驗嘅人回你吧!預祝升中路一切順利。

Gloriasogashiwa 發表於 21-4-11 18:15
學校通常本區只計1/3 b1, 全港就高些。學校有否通知banding?
早些通知左模擬派位組別, 因未派成績表, 未知第三次考第幾?

hkpapa852 發表於 21-4-12 18:03
今年統一派位資料出咗, 有趣既初步統計(KL1):

B1中學學額百份比高過1/3, 整體一定夠位, 男女分隊呢要再計 ...

請問呢個表邊度睇到? 如果想睇KL3, 可以邊度搵黎參考, 謝謝 !

回覆 tomica_fans 的帖子

穩入九龍華仁,咪要級20內?想問學校內係咪都競爭激烈?THX

想問有無可能有辦法查到升中數據,係今年大抽獎人數?男女比例?banding比例呢?

hkgra 發表於 21-4-15 09:29
回覆 tomica_fans 的帖子

穩入九龍華仁,咪要級20內?想問學校內係咪都競爭激烈?THX

20名內會有面試,係咪穩入真係唔清楚。只可以講B1A學生未必首選九華。每年都有幾個乙一入唔到九華。

hkgra    發表於 21-4-16 09:05

kattylam 發表於 21-4-15 11:05
想問有無可能有辦法查到升中數據,係今年大抽獎人數?男女比例?banding比例呢? ...

EDB再調低升中人數推算至53,050人
較2020年54,112人少1,062人(1.96%)
但當中大抽獎人數/男女比例只可估算

https://www.hk01.com/社會新聞/611076/升中派位-英中學額平均5人爭1席-離島每席46人爭-南區爭崩頭

教育局今日(12日)公布,據2021年2月的估算,參加2021年度升中派位的適齡小六生僅約53,050人,較2020年同期佔算少約1,850人。

https://www.schooland.hk/post/sspa02

有多少人參加中學學位分配?

2020 學年有 54,112 名學生參加中學學位分配辦法。

kattylam 發表於 21-4-15 11:05
想問有無可能有辦法查到升中數據,係今年大抽獎人數?男女比例?banding比例呢? ...

計有呈分學生
甲部 先後據全港B1/2/3(各1/3)
乙部 先後據區內B1/2/3(各1/3)

回覆 Poyau 的帖子

唔怪得今年直資竟爭劇烈

剛去了學校舉辦的統一升中講座(新油)提到進取band 2生乙一可選聖芳濟/遁道或銘基
有冇前輩知道近年往績可以抽到?
若真的, 即第一組別玩哂後, 呢3間還有學額比band 2抽
咁band1生可將止蝕放后D?乙3放遁道乙4放銘基有冇機?

tomica_fans 發表於 21-4-15 18:13
剛去了學校舉辦的統一升中講座(新油)提到進取band 2生乙一可選聖芳濟/遁道或銘基
有冇前輩知道近年往績可 ...

會上不是已講了去年有多位學校評估為band 2同學都抽到循道及銘基嗎?

如果學校對這些band 2同學評估正確的話,band 1放循道、銘基再後啲都無問題喎。

除非學校把這些同學的banding評低咗⋯⋯

BHA 發表於 21-4-15 19:27
會上不是已講了去年有多位學校評估為band 2同學都抽到循道及銘基嗎?

如果學校對這些band 2同學評估正確 ...

自己覺得有機會評低,驚學校只將學生按成績平等分三份說你説B2A,其實係B1C,所以乙一放三間其一,中簽機率好高
若B2B或B2C中就另一個故仔
再者,聖芳濟,循道真的第一組別玩完還有位留比B2?

hkpapa852 發表於 21-4-12 18:03
今年統一派位資料出咗, 有趣既初步統計(KL1):

B1中學學額百份比高過1/3, 整體一定夠位, 男女分隊呢要再計 ...

請問數據可以喺邊度揾到?
另外,D數字係代表什麼?唔係好明D數字即係D咩?可否解釋一下,謝謝

tomica_fans 發表於 21-4-15 18:13
有冇前輩知道近年往績可 ...

2019年6x名入SFX, 自一,甲一及乙一也是SFX, 哥哥也讀緊;另6x名女生派循道 (自二和乙二選了)。除了學校很難確定他們點樣入。
學校一向評銘基是B2,SFX是B1男生的保險線。
每年家長的選校喜好和策略都不同,除非知道多些自行及直資離場的同學的資料。

Poyau 發表於 21-4-15 12:18
EDB再調低升中人數推算至53,050人
較2020年54,112人少1,062人(1.96%)
但當中大抽獎人數/男女比例只可估算

對呢個網站越嚟越反感........

好多嘢做到好似好Pro, 但根本半桶水兼一D都唔尊重知識產權

佢地呢個所謂自製既試算表, 根本係抄襲資深會員 khmama 以前整落個份:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2783853&extra=page%3D2

佢地係EK抄嘢再換包裝已經唔係第一次 (Bigexam咪又係佢地攪出嚟)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

有得咁講㗎咩?!當年"憫父"教曉大家計算手法,到e+大家咪又係用得好開心,又唔係憫父專有,他亦好大方分享給大家學習使用,唔通又話抄。。。

‹ 上一主題|下一主題