用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教 ~ 葵青區大抽獎
樓主: 破五
go

請教 ~ 葵青區大抽獎 [複製鏈接]

我都覺得好進取,所以都只是問吓大家意見,我想問有無葵青家長知道,葵青區今年夠唔夠位分,同埋伍若瑜是否b1 ? 因我囡只是b2,因我網上睇有人話b1,有人話b2 ,我又唔太認識,怕會填錯banding

破五 發表於 21-4-12 12:53
我都覺得好進取,所以都只是問吓大家意見,我想問有無葵青家長知道,葵青區今年夠唔夠位分,同埋伍若瑜是否b1 ? ...

10樓講咗→B2A
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

破五 發表於 21-4-12 12:53
我都覺得好進取,所以都只是問吓大家意見,我想問有無葵青家長知道,葵青區今年夠唔夠位分,同埋伍若瑜是否b1 ? ...

葵青區2021年大抽獎
英中加咗14個乙部公海位

葵青區(NT1) 2021年乙部
本區 2032 (英中 632)
他區 2+3+8#+3#+10=26 (英中 5)
不選不派 2+2+2+2=8
---------------------------------------------------
公海 2066 (英中 637)
聯繫 42 (英中 42)
---------------------------------------------------
總數: 2108 (英中 679)

#派位直資 KL2中聖2 KL3創知3

2020年4+ (主科) | 2021年乙部公+聯
林護^ [···] (81.5%) | 55+21
可風^ 72.5% (69.5%) | 5 (他區)
安柱^ 70% (63.5%) | 76
善德^ 63.3% (61.2%) | 74
蕭明^ 59.3% (60.6%) | 76
陳兆民^ 50.4% ([···]) | 74
李兆基^ [···] (48.9%) | 74
羅傑承^ 47.4% (48%) | 74
保祿六世^ [···] (46.8%) | 74
全完^ 43.0% (41.5%) | 55+21
伍若瑜 39.7% ([···]) | 74

^ 英中

中學一覧表
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/secondary_sch_list.html

新界 葵青區(NT1) 2021年度
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_NT1_2021.pdf

如果這樣排可以嗎?
乙一伍若瑜
乙二吳祥川
乙三唐乃勤
乙四梁植偉
乙五荔天

破五 發表於 21-4-13 15:22
如果這樣排可以嗎?
乙一伍若瑜
乙二吳祥川

可以

最差應該去荔天

gracelam 發表於 21-4-13 16:07

可以
以你睇荔天好, 還是梁植偉好?

破五 發表於 21-4-13 16:48
以你睇荔天好, 還是梁植偉好?

其實葵青區b2中學除咗2,3間,間間差不多,可以睇地點/宗教咁,梁同荔分別不大。

我小朋友中一了,上年經歷完大抽獎。既然是2A, 為什麼不選一些學校是開二班用英文教數學、科學的學校(emoji)

回覆 破五 的帖子

蘇浙、茘天、迦密都好過梁植偉

cwkkbb 發表於 21-4-13 21:45
我小朋友中一了,上年經歷完大抽獎。既然是2A, 為什麼不選一些學校是開二班用英文教數學、科學的學校(emoji ...
可以開名嗎?伍若瑜, 全完?

想問荃灣改校網去葵青banding會升定跌 間小學50%上英中(包括直资)

vickyli0413 發表於 21-4-15 01:05
想問荃灣改校網去葵青banding會升定跌 間小學50%上英中(包括直资)

請問是否B1C/2A邊緣人

破五 發表於 21-4-14 09:54
可以開名嗎?伍若瑜, 全完?

全完係全英中,伍若瑜係全級用英數及IS用英文教,好似高中先有分。

其他中學要有用家先知。

Poyau 發表於 21-4-15 13:37
請問是否B1C/2A邊緣人
对的 很担心

回覆 破五 的帖子

吳祥川 全級中一至中三(科學、綜合人文)用英文教,中四至中六(數學,生物、化學、物理、歷史、地理、資訊科技、會計、經濟)用英文教。蘇浙 科學用英文教,其中一班數學用英文教。

vickyli0413 發表於 21-4-15 18:40
对的 很担心

邊緣人可考慮穩陣局

乙一: 83/陳兆民 /保祿/全完/伍若瑜

乙二 :顧超文/荔天

回覆 諾媽媽2007 的帖子

女仔嘅話 保祿機會大嘛

vickyli0413 發表於 21-4-16 00:48
回覆 諾媽媽2007 的帖子

女仔嘅話 保祿機會大嘛

band 1 女,保祿放乙一可買定校服。

但你說可能邊緣人,所以乙二最好填間band 2 次熱

回覆 破五 的帖子

論成績應是荔,荔天高中的理科是全英的

請問石天校風如何? 因為好少人提石天.
‹ 上一主題|下一主題