用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 顏寶鈴 NPL 點解少人識同鍾意
go

顏寶鈴 NPL 點解少人識同鍾意 [複製鏈接]

有冇覺得呢間學校其實成績幾好,但係論名氣比其他成績差嗰啲學校冇咁多人識。好似李國寶,崇真 ......

身邊好多人問讀不讀,有些人寧可選李國寶,話出名D。
   4    0    0    0

SuLuLu 發表於 21-4-9 11:47
有冇覺得呢間學校其實成績幾好,但係論名氣比其他成績差嗰啲學校冇咁多人識。好似李國寶,崇真 ......

身 ...

顏寶鈴DSE成績未穩定
2019年整體4+有73.4%近B1A(75%)
2020年跌至49.1%^屬B1C(45-60%)
^ 全港35.1% x 1.4

身 ...
話LKP同基崇比NPL好個D先至係無知

subb    發表於 21-4-9 17:56
EFJ3    發表於 21-4-9 13:04
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-9 12:41
話LKP同基崇比NPL好個D先至係無知

NPL成績最好,但超谷(朋友入面教),但NPL平均各科都好,功課多essays; 李國寶有語境,學生讀得開心,如果打算放洋就不錯,中文係弱啲(識人入面教,B1C); 基崇b2校,在此不推薦也不予置評。

醒目開學勳章

身 ...
如果因為邊間出名揀邊間就真係敷淺啦

所以奇怪,好多人就係唔識呢間學校。

津校/地區小學不比名小學差。中學收生也是揀名校生先。所以不出奇。這是現實。

conniewktang 發表於 21-4-9 12:50

NPL成績最好,但超谷(朋友入面教),但NPL平均各科都 ...

李國寶英文成績唔錯
顏寶鈴各主科成績更佳

2020年 顏寶鈴 | 李國寶
中文4+ ~38% | ~29%
英文4+ 74.1% | ~66%
數學4+ ~62% | ~41%
------------------------------------
CEM4+ 58.0% | 45.3%
通識4+ ~60% | ~44%
------------------------------------
主科4+ 58.5% | 45.0%

身邊好多人問讀不讀,有些人寧可選李國寶,話出名D。
因為, 家長選學校除咗睇成績外, 仲會睇校風, 學校價值觀...... 其他好多因素嘛

顏寶鈴 NPL 係 EK 升中討論帖都非常 Hit 及有名氣架, 2017年前都好多人追捧的

純個人意見, 只因幾年前該校體育老師單刑事風化案而令間學校名聲有點兒狼藉, 從而令其他家長轉移李國寶,崇真.... 要俾啲時間令人洗淡顏寶鈴 NPL 因嗰單刑事風化案負面名聲嘅影響.

以下, 係 2014 年開嘅帖, 當年顏寶鈴 NPL 係 EK 真係非常火, 出名及多人追捧的

保良局顏寶鈴書院 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2942176&fromuid=1539350

我就冇留意呢單新聞。我都只係覺得EK多人講only.  出到去都係李國寶,崇真多人識。李國寶、崇真多高banding學生申請,就自然升,呢兩間中學比我感覺係校長都好積極進取,無論體藝同學業都好努力。我身邊都有好多人說不知道NPL是什麼學校。

問心如果自己仔女,我也會揀讀李國寶。只因鐘意。

我小朋友兩間都有offer, 但完全無想過交李國寶留位費

Poyau 發表於 21-4-9 12:30
顏寶鈴DSE成績未穩定
2019年整體4+有73.4%近B1A(75%)
2020年跌至49.1%^屬B1C(45-60%)
應該係因為2020好多較叻的學生考了IB而影響了。所以只比較DSE成績有欠公平。佢地今年IB成績好好的。

fokfoklife 發表於 21-4-9 15:41
我小朋友兩間都有offer, 但完全無想過交李國寶留位費

NPL較早出OFFER,朋友4/3有了NPL OFFER後,連李國寶2ND IN都冇去。

小時了了 發表於 21-4-9 14:51
因為, 家長選學校除咗睇成績外, 仲會睇校風, 學校價值觀...... 其他好多因素嘛

顏寶鈴 NPL 係 EK 升中討論 ...

jm出年揀中學,佢有DD想一心一意的只揀"直資中學",她最後揀剩兩間,兩間都會去試試遞表,但都好想知二選一嘅話,想聽聽你的意見,基崇與顏寶鈴邊間好DD。thx.thx

Kiki_chan 發表於 21-4-9 17:49
應該係因為2020好多較叻的學生考了IB而影響了。所以只比較DSE成績有欠公平。佢地今年IB成績好好的。 ...

絕對認同

我都有同感,呢間無乜人識,但係睇完資料又覺得唔錯,校舍又好sharp,所以都抽飛註冊咗呢間

其實交通都係考慮因素,我呢邊新界西的家長,身邊無幾多個會報顏保齡/匯基/羅氏/福建,多數都係考慮西鐵線東涌線李國寶,St Margaret,基崇,東涌YMCA,英華

正如我系將軍澳的朋友話,聽到南昌站,已經覺得好遠好遠的地方一樣

LeeCC 發表於 21-4-9 18:15
其實交通都係考慮因素,我呢邊新界西的家長,身邊無幾多個會報顏保齡/匯基/羅氏/福建,多數都係考慮西鐵線 ...

請教,見你寫話多數人會揀基崇而不選擇顏保鈴,幫jm問,兩所中學是否差不多嗎?thx.thx

bigbigtummy 發表於 21-4-9 18:12
我都有同感,呢間無乜人識,但係睇完資料又覺得唔錯,校舍又好sharp,所以都抽飛註冊咗呢間
...

可否分享下抽咗邊間呀?
‹ 上一主題|下一主題