用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行備取
樓主: chasedream
go

自行備取 [複製鏈接]

chasedream 發表於 21-4-9 00:18
YmOra,謝謝你!
咁想請教下,如果一個人已經決定讀直資(自行全沒中),只後又獲自行備取,咁佢會去邊間? ...

如果決定揀"直資"學位,又"假設"真係知道自己屬自行"備取生",7月放榜會顯示你被直資中學取錄,縱使你當初有備取生身份又好彩"成功補位"的那個機會會隨著你決定揀直資的一刻完完全全"放棄"了。

B.B.BaBa 發表於 21-4-9 09:23
聽說某 B1C 中學,區內大熱學校之一,自行 40位,交100人名單上 EDB。據說往績,自行正取生最終來讀者,其 ...

個人認為,Banding越高,嗰份正取生備取生名單或許可以少一點。

bigmacq88 發表於 21-4-9 10:21
請問最後自二上返自一的學生, 呈三的成績會影響自一學校的決定嗎?

唔會啦!自行釐定成績次弟的準則只是(呈1+呈2),所以有啲jm對一向成績麻麻哋的子女只進行兩次考試的"催谷",策略有些係成功的,順利入讀B1英中。

bigmacq88 發表於 21-4-9 10:21
請問最後自二上返自一的學生, 呈三的成績會影響自一學校的決定嗎?

無影響
中學只有據呈一及呈二嘅全港次第

謝謝大家(emoji)
‹ 上一主題|下一主題