用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行備取
go

自行備取 [複製鏈接]

幫人問:請問如果自行兩間沒有正取,需要大抽獎,最後自行備取其中一間入了,最後是會派到大抽獎派到的學校,還是自行備取入的學校?
同埋,學校選備取入正取是隨機定如何?

3    0    0    0

chasedream 發表於 21-4-8 16:21

幫人問:請問如果自行兩間沒有正取,需要大抽獎,最後自行備 ...

自行備取入到,根本唔會跌落大抽獎個pool度,自行已經close file, 只不過當事人唔知,照填大抽獎form

除非大抽獎冇填自行2間中學,所以會肯定自行後備入,但大抽獎有填自行2間中學的話,最後自己係唔知自行後補入定大抽獎入。

幫人問:請問如果自行兩間沒有正取,需要大抽獎,最後自行備 ...

你話,最後自行備取其中一間入了,即最後"取錄"模式為以"備取生"方式取錄,咁!那人係不會跌入"大抽獎"進行配對,所以,答案係學生派到自行備取成功的那所中學。

問題二,唔明問題?!

請問如果自行兩間沒有正取,需要大抽獎,最後自行備取其中一間入了,最後是會派到大抽獎派到的學校,還是自行備取入的學校?

=>自行備取一定優先過大抽獎,之但係:
    <1> 大抽獎無揀自行嗰兩間,就肯定自行備取入   又或者
    <2> 大抽獎擺自行嗰兩間係前頭,就唔知邊條路入。

同埋,學校選備取入正取是隨機定如何?
=> 學校自訂自行備取生名單。

YmOra 發表於 21-4-8 17:12
你話,最後自行備取其中一間入了,即最後"取錄"模式為以"備取生"方式取錄,咁!那人係不會跌入"大抽獎"進 ...

唔該!第二題即係中學係點樣揀備取生替補正取位,係隨機定係跟次序?

chasedream 發表於 21-4-8 17:48
唔該!第二題即係中學係點樣揀備取生替補正取位,係隨機定係跟次序?

自行的話,收生分數有前後,應該會係次序替補。

跟次序

後補名單係學校自主排序, 交比EDB ! 每間學校唔同好難一概而論!

假設自行有40個位,中學交40個正選生資料比教育局,同時亦交40個(可能40個)跟次序後補名單上教育局。

因為正選生會去直資中學註冊或選該校為自二,呢D咪由後備生補上。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

哦!明白。我比喻為,自助餐所有位皆預約暴滿,但門外仍然接受人客排"後補位",因為每晚總有客人因為其他理由"放棄"已擁有的自助位,有的由為去咗別的更好的自助酒店享用,有的則今天放棄任何自助餐享用改為遲DD吃暑期大獎餐,不論咩理由都好,酒店必需有後補名單補上以確保能夠坐滿座位,同樣道理,自行收生階段嘅"備取生"只有一個目的,就是隨時可以"補上"取替正取生因種種理由放棄學位而產生出來的空位,好明顯酒店門外排隊嘅客人屬"先到先得後補位名單",中學則由學校自己決定屬"學校自決備取生名單",一DD"隨機"皆沒有。

Siuyyan    發表於 21-4-9 09:52
mayyylai    發表於 21-4-9 08:00
jacknetpass    發表於 21-4-8 19:12

YmOra 發表於 21-4-8 18:48
哦!明白。我比喻為,自助餐所有位皆預約暴滿,但門外仍然接受人客排"後補位",因為每晚總有客人因為其他 ...

YmOra,謝謝你!
咁想請教下,如果一個人已經決定讀直資(自行全沒中),只後又獲自行備取,咁佢會去邊間?

回覆 chasedream 的帖子

直資註冊左,唔會再派位啦。

chasedream 發表於 21-4-9 00:18
YmOra,謝謝你!
咁想請教下,如果一個人已經決定讀直資(自行全沒中),只後又獲自行備取,咁佢會去邊間? ...

無抽飛,就當接受左直資,放棄自行和抽獎,所以派位紙的結果系直資

chasedream 發表於 21-4-9 00:18
YmOra,謝謝你!
咁想請教下,如果一個人已經決定讀直資(自行全沒中),只後又獲自行備取,咁佢會去邊間? ...

直資註冊咗又冇抽飛,就算官津自行後備排第一,都與你無關,Next! 排第二的補上。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

EDB分配學位時,第一時間out咗簽了直資的同學(唔會再放入自行/派位機制),除非同學又在deadline前抽飛,先可以唔被out.
然後開始match 自行,呢個階段其實唔理正取備取,例如一間中學50個自行位,錄取名單可能交了150個名,從1到150跟次序,而可能其中30人,已經要直資,不在名單出現。而剩下的120人,可能又有30人已經被自一錄取。所以真正最後被自行錄取的,可以去到排第110名(30,30,50)的同學。
而當初收電話的正取的50位同學,或者其他前列候補同學,唔少都去咗直資,自一等等。

所以,正選名單和最後自行入到的名單可以差好遠。例如MCS,YWGS 這兩間,幾乎全港級頭,又打算外闖的女仔必報。而唔少已經會被直資錄取,又可能自一自二之間混戰。所以我覺得最終會錄取的,可能同正選會差好遠。

如果中學肯透露一下口風,當初正選名單中,幾多比例最後入讀,可以大致估到。

不過,報讀人數,揀直資人數,自一自二選擇,太多變數,所以依家一刻,連中學都唔知最後結果會如何。只能從以往數據大致估到。

其中LSC比較特別,唔知有冇同學冇2nd in , 冇暗示,最後自行入到?因為非常好奇,LSC如何可以提早知道大概幾多學生會入讀?60幾個自行位,如果見60個only, 一定會有人出直資或者自一。如果見100個,萬一見多咗點算?
暫時未聽聞收唔到暗示的收電話,即係佢只先收60個?百思不得其解

聽說某 B1C 中學,區內大熱學校之一,自行 40位,交100人名單上 EDB。據說往績,自行正取生最終來讀者,其實遠少於一半......

B.B.BaBa 發表於 21-4-9 09:23
聽說某 B1C 中學,區內大熱學校之一,自行 40位,交100人名單上 EDB。據說往績,自行正取生最終來讀者,其 ...

應該限制候選列表長度,這種做法已經失去了雙向擇優選擇的初衷

醒目開學勳章

WooBrit 發表於 21-4-9 09:36
應該限制候選列表長度,這種做法已經失去了雙向擇優選擇的初衷

我覺得反而應該5月中公佈一次自行先交統一表

請問最後自二上返自一的學生, 呈三的成績會影響自一學校的決定嗎?

bigmacq88 發表於 21-4-9 10:21
請問最後自二上返自一的學生, 呈三的成績會影響自一學校的決定嗎?

影響唔到,因為交list俾EDB時,未出呈三。
‹ 上一主題|下一主題