用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 民生叩門
樓主: pphhpp_hh
go

民生叩門 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-4-17 11:16
其實要知道民小B1生有幾多唔難,只要多些民小家長提供資料就可估計(可惜多年嚟都無)
由第幾名開始唔係順 ...

其實都唔出奇呀!外校b1生揀民生乙一,肯定唔多,b2生揀民生乙一就更少,所以有一定數量係民小b2學生入的,因為喺得民小想入民中,都會係111嘅玩法。

ChristieMing 發表於 21-4-17 11:31
其實都唔出奇呀!外校b1生揀民生乙一,肯定唔多,b2生揀民生乙一就更少,所以有一定數量係民小b2學生入的 ...

你要考慮埋,全票式選校嘅家長呢,就算某B1家長放係乙8,佢都係優先派位。直小B2生,基本上只可以係直屬位先有用,除非,次級直中嘅直小生~~~

mcl203 發表於 21-4-17 11:37
你要考慮埋,全票式選校嘅家長呢,就算某B1家長放係乙8,佢都係優先派位。直小B2生,基本上只可以係直屬位 ...

有研究升中方法嘅家長,除非唔心儀民中,民中呢啲街位,係非常有吸引力,首先唔算位少,二已令唔熟嘅家長卻步,以為位少,位少相對少人揀,就自然放乙1機會係唔細。況且,基本上,民小B1生好大機會派晒,就算有漏網,隨機號碼都唔慌靚,近乎可以無視佢哋嘅存在,靚嘅派咗直屬位啦~~~

由於唔知實際區內banding,民小B1小朋友(assume 係band 2)應唔應該填埋甲二、三搏他區升到band 入band 1學校?

mcl203 發表於 21-4-17 11:48
有研究升中方法嘅家長,除非唔心儀民中,民中呢啲街位,係非常有吸引力,首先唔算位少,二已令唔熟嘅家長 ...

乜原來民小要B1先入到民中 ?

evavan 發表於 21-4-23 11:48
由於唔知實際區內banding,民小B1小朋友(assume 係band 2)應唔應該填埋甲二、三搏他區升到band 入band 1學 ...

其實111嘅做法,除了增加入讀機會,也是for叩門用的,甲二、三當然可以填,只要是你心儀的,不會後悔入讀的學校便可。

bopui0607 發表於 21-4-23 16:16
乜原來民小要B1先入到民中 ?

佢係收民小頭99位揀民中嘅學生。

ChristieMing 發表於 21-4-24 11:33

99位全是band 1?

ChristieMing 發表於 21-4-24 11:33

正確係收民小B1+2生,B1生先抽~~~

轉左校長!?

Oh... feel confidence to this 校長? initially I plan to put 民生 at first several choice.
‹ 上一主題|下一主題