用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎一問 - 甲部-乙部
go

大抽獎一問 - 甲部-乙部 [複製鏈接]

唔係好明個遊戲規則點玩, 想請教一下,大抽獎分甲部乙部, 係咪同小學玩法一樣, 因甲部位小,乙部位多,我係咪只擺最心儀嗰間係甲部,甲二三唔填,然之後再喺乙部排曬其他學校,噉樣心儀嗰間機會就會大啲?
   2    0    0    0

回覆樓主:

你心儀嗰間係咪同區?

IanChanChu 發表於 21-4-7 20:32
唔係好明個遊戲規則點玩, 想請教一下,大抽獎分甲部乙部, 係咪同小學玩法一樣, 因甲部位小,乙部位多,我係 ...

在一個地方不同。

幼稚園報小學大抽獎冇分學生Banding抽; 小學報中學大抽獎分Band 1 pool/Band 2 pool/Band 3 pool 抽獎。所有Band 1學生抽先→然後所有Band 2學生抽→然後所有Band 3學生抽。

所以甲部和乙部選中學要以學生Banding 才能決定選校策略。甲部可填全港18區的中學,乙部只能填本區校網可選的中學。

Yo119yo119 發表於 21-4-7 21:25
你心儀嗰間係咪同區?

係呀,阿女成績 1C/2A,唔敢太搏,諗住留返喺自己區。

IanChanChu 發表於 21-4-7 20:32
唔係好明個遊戲規則點玩, 想請教一下,大抽獎分甲部乙部, 係咪同小學玩法一樣, 因甲部位小,乙部位多,我係 ...

中學分banding抽,band1生抽先,如果你係band2生,最心儀係皇仁,無論你放甲一定乙一,抽到機會應該係0。

中學派位睇吓邊區,咩banding,再有填表策略,邊緣人又另一種玩法,要保守。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

IanChanChu 發表於 21-4-7 22:08

邊緣人要考慮那區及衡量風險
有人會甲1/乙1博B1校
甲2/3留空 乙2開始填B2校

你要講埋在那一區大抽獎,乙1心儀的中學是那一間,各EK會員才能比到建議你。

tpmon 發表於 21-4-7 22:17
你要講埋在那一區大抽獎,乙1心儀的中學是那一間,各EK會員才能比到建議你。
...

Agree

tpmon 發表於 21-4-7 22:17
...

西貢區,因為邊緣人嘅關係,我已經好保守揀 B2A - 王華湘.

IanChanChu 發表於 21-4-7 23:07
西貢區,因為邊緣人嘅關係,我已經好保守揀 B2A - 王華湘.

邊緣人甲1/乙1選王華湘可以一試

IanChanChu 發表於 21-4-7 23:07

王華湘是西貢區較好的B2A校,當然適合。

甲一: 外區Band 2 英中 (如油尖旺銘基,黄大仙可立)/王華湘
甲二: 王華湘(如甲一選外區)
甲三: 留空

乙一: 王華湘

老師評你囡囡為(B1c-B2a)成績係本區定係全港Banding呀?你們自行有無揀過B1中學嗎?

回覆樓主:

多謝晒大家,我明白咗好多啦。

tpmon 發表於 21-4-7 23:55

王華湘是西貢區較好的B2A校,當然適合。

認同"王華湘"屬區內B2a熱校,個人估計,由於B1中學好少,估計王華湘有部份B1生係來自"大抽獎",無形中減少了B2組別可給抽之學位。

YmOra 發表於 21-4-8 09:43
認同"王華湘"屬區內B2a熱校,個人估計,由於B1中學好少,估計王華湘有部份B1生係來自"大抽獎",無 ...

其實就係擔心呢樣,如果老師估錯,阿囡真係 B2, 我孤注一擲只揀王華湘,就錯失其他 B2 機會!咁如果乙二乙三揀呂潤才或慕德,會唔會機會好微?
‹ 上一主題|下一主題