用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 如讀完香港嘅IS Yr 11, 考埋IGCSE,去澳洲點銜接? ...
樓主: 思澄爸爸
go

[澳紐] 如讀完香港嘅IS Yr 11, 考埋IGCSE,去澳洲點銜接? [複製鏈接]

Zebraa 發表於 21-4-9 22:18
我小朋友係UK讀緊Y10,如果考完GCSE, 唔知應點銜接去澳洲升學。因佢PR身份唔可以讀foundation,過去入high  ...
如果今年有學校肯收,即刻回澳讀Y10,否則明年初回澳讀Y11。花多半年時間,不算浪費。反而如果家庭、親人不在當地,要揾學校要安頓會有些麻煩。

誰説PR不可以讀 foundation? 八大之中,Adelaide, Monash, UNSW, ANU 應該都可以。當然,報之前最好自己核實一下。

倒是要提醒一下,PR申請不到大學資助學位(CSP)。雖爲本地生,但要自費。單從經濟上考慮,若未能轉為 citizen,不一定要回澳讀大學。

我小朋友係UK讀緊Y10,如果考完GCSE, 唔知應點銜接去澳洲升學。因佢PR身份唔可以讀foundation,過去入high  ...
之前發表的内容遲遲未見顯示,唯有簡單再寫。

八大當中,Adelaide, Monash, UNSW, ANU的 foundation 應該可以比PR申請。申請前最好親自核實一下。

PR不能申請大學資助學位CSP,需要自費。單從經濟上考慮,不一定要回澳讀大學。

其實我都覺得兜兜轉轉唔好,但PR剛批,而家頭痛緊點樣銜接過去澳洲升學好。原本打算考完GCSE ,用GCSE報foundation之後上大學,但事實上好似唔得。請問澳洲boarding school係咪全部private,冇public?因為移民太多嘢搞,未能短時間全家移過去住,但又想先計劃佢讀書同上大學條路,希望聽多啲意見。

Zebraa 發表於 21-4-10 10:59
其實我都覺得兜兜轉轉唔好,但PR剛批,而家頭痛緊點樣銜接過去澳洲升學好。原本打算考完GCSE ,用GCSE報fou ...

最好入private,school寄宿讀Yr11,經ATAR考入大學。你會係邊個city落腳?申請local school要跟校區,所以要住址,有尐嚴尐,入讀要父/母係度住,有尐人就借親友地址,我無太研究local school, private school寄宿算。My 2 cents, 如你一家有意係果邊落地生根,唔好趕住求其foundation入大學,最好讀完中學正式用ATAR入U, 當地employers都愛睇local experience, 唔好以為速戰戰决完成大學揾工,唔浸番段日子融入當地,好難揾工。

Del

你好,唔知點解睇唔到你嘅post,我自己出post自己都睇唔返。其實我都覺兜兜轉轉,但因批咗PR,所以先計劃轉去澳洲讀書升大學。不過發現原來foundation唔比PR申請,讀完GCSE銜接唔到澳洲大學。我哋又未預備好全家短時間移民去澳洲,請問澳洲有冇public boarding,定只有private boarding?謝謝建議

回覆 Zebraa 的帖子

EK網站問題,似乎剛剛修復了。
不重複寫了,請回看我41#樓的回覆先啦。

結結巴巴 發表於 21-4-10 09:23
如果今年有學校肯收,即刻回澳讀Y10,否則明年初回澳讀Y11。花多半年時間,不算浪費。反而如果家庭、親人不 ...

Citizen好似都可以報foundation,不過學费唔知係咪同international student一樣。

請問Melbourne private boarding 有冇推介?是否要考AEAS? Better education 點樣sort boarding? 謝謝

Zebraa 發表於 21-4-10 18:52
請問Melbourne private boarding 有冇推介?是否要考AEAS? Better education 點樣sort boarding? 謝謝
...

https://www.boarding.org.au/find-a-school
‹ 上一主題|下一主題