用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 如讀完香港嘅IS Yr 11, 考埋IGCSE,去澳洲點銜接? ...
樓主: 思澄爸爸
go

[澳紐] 如讀完香港嘅IS Yr 11, 考埋IGCSE,去澳洲點銜接? [複製鏈接]

WingKanMa 發表於 21-4-8 22:42
我囡囡今年讀foundation, 其實只要你完成第11班和校內成績違標就可以,我諗大約55分以上,只要讀一年,達 ...

謝謝分享!你囡囡在香港IS還是澳洲中學讀完yr 11呢?是否在foundation 已可選定想在大學修讀那一科?

WingKanMa 發表於 21-4-8 22:42
我囡囡今年讀foundation, 其實只要你完成第11班和校內成績違標就可以,我諗大約55分以上,只要讀一年,達 ...

謝謝分享!你囡囡在香港IS還是澳洲中學讀完yr 11呢?是否在foundation 已可選定想在大學修讀那一科?

思澄爸爸 發表於 21-4-8 23:05
...

她在香港讀直資學校,DSE課程。她已經選左大學修讀的科目,但可以隨時改,冇問題的(emoji)

思澄爸爸 發表於 21-4-8 23:05
...

她在香港讀直資中學, DSE課程。係呀,已經選定大學修讀那一科,但學校可以比她隨時改變,好彈性架

WingKanMa 發表於 21-4-8 23:41
她在香港讀直資中學, DSE課程。係呀,已經選定大學修讀那一科,但學校可以比她隨時改變,好彈性架
...

已考完DSE嗎?駛唔駛再考什麽IELT?

WingKanMa 發表於 21-4-8 23:41
...

思澄爸爸 發表於 21-4-9 00:24

唔需要考DSE, 亦唔需要IELTS 成績,所以這個方法係最容易入到大學。阿女係讀Monash, 都係8大之一,可以考慮一下

思澄爸爸 發表於 21-4-9 00:24

你個小朋友是否已經讀完yr 11和有ICGSE 成績?如係可以找個agent 代找foundation course. 最早可以7月入學,讀一年,然後達到成績就可以入相對的大學,一般是3年制課程,好快就大學畢業,比起在港讀早一年畢業

思澄爸爸 發表於 21-4-8 19:21
即是今年讀到中幾過去?升大學前兩年,會否擔心未catch up到啲學科點做及考大學制度但又開始計分?

...
而家讀緊S4, 預備出年一月讀Y11
本來希望完左S4 7月插Y10適應下先, 可惜唔開關

都有同仔討論過一過去就預備考試同適應新環境會有壓力同未必做得好好,但佢仍然想去所以都唯有支持

我同佢都有睇過果邊考試揀科嘅方法,同埋考試範圍/形式等,佢大概有心理準備會讀啲咩,不過因為佢係香港係讀LS, 最冇信心係英文科.

思澄爸爸 發表於 21-4-8 18:07
如果考DSE, foundation 收生有什麽準則?要另外考其他國際試嗎?
Save cost就其實同讀两年IS差不多,不過s ...
樓主似乎對 foundation (基礎班)的理解有誤。在澳洲,基礎班可以説是給境外中學生升讀大學的一條通用途徑。雖然IB、AL就連DSE的成績都是認受的,但也有不少地方的標準考試不是這些,又或者學生基於種種原因不打算去考,都可以循此途徑。八大每一間都接受經基礎班成績入學,而且超過一半有在本部校園開設基礎班,成績基本互認。對於大學而言,可以更好地把控教學質量。對於學生而言,不用花時間應付統一考試。祇不過,家長就要將預算增加一年。
在LS讀完六年以DSE成績(或在IS讀完以IB等成績)直接報讀大學,或者在LS讀完中五報讀基礎班再上大學,又或者Y11或之前轉到當地讀中學再上大學。總之條條大路通羅馬,各有優點及不足,各人宜根據自身實際情況作出選擇。

WingKanMa 發表於 21-4-9 09:07
唔需要考DSE, 亦唔需要IELTS 成績,所以這個方法係最容易入到大學。阿女係讀Monash, 都係8大之一,可以考 ...

的而且確是好途徑,囡囡報咗Monash邊科呢?其實,N年前我都有興趣foundation慳返啲時間,最後經high school入U。今時今日,已不清楚要咩資格,尤其係跟IS 相付的。多謝指教。

結結巴巴 發表於 21-4-9 12:35
樓主似乎對 foundation (基礎班)的理解有誤。在澳洲,基礎班可以説是給境外中學生升讀大學的一條通用途徑 ...

謝謝分享!LS F5未有公開試成績都可以報又幾好喎。但如IS又是否起碼要完成yr 11  或有IGCSE成績才可報基礎?不過我又好奇如讀完yr 11去到嗰邊high school可以入yr 幾?

思澄爸爸 發表於 21-4-9 18:17
的而且確是好途徑,囡囡報咗Monash邊科呢?其實,N年前我都有興趣foundation慳返啲時間,最後經high schoo ...

她報左IT(比阿媽迫),她話上到大學應該轉返business或者account

bowlinghead 發表於 21-4-9 10:30
而家讀緊S4, 預備出年一月讀Y11
本來希望完左S4 7月插Y10適應下先, 可惜唔開關

即是過去時應該會是讀緊LS嘅F5。
我聽聞而家嗰邊讀書競爭都好大。當地啲華人都係努力補習,尤其面對公開考試想取高分,都會去大型補習中心或私人補英及數,操past paper...。必要時,或者找下相關資料。

WingKanMa 發表於 21-4-9 18:35
她報左IT(比阿媽迫),她話上到大學應該轉返business或者account

IT如果冇興趣又真係幾難嘅。
即現在揀一個系,如果基礎班考到例如夠IT個分就入硬IT或IT嘅分足夠揀嘅其他科。可以入到去U讀緊再轉,頗大工程。

思澄爸爸 發表於 21-4-9 18:56
IT如果冇興趣又真係幾難嘅。
即現在揀一個系,如果基礎班考到例如夠IT個分就入硬IT或IT嘅分足夠揀嘅其他科 ...

其實Monash 好有彈性。你幾時想轉其他科都可以,只要你在foundation 選相關科目就可以轉,所以阿女雖然打算讀business, 她在foundation 時反而修chem和相較難D的數學,這樣上到大學就可以選其他科目,不只局限於商科。雖然IT未必個個啱讀,但會較容易找到工作,移民比較機會高啲。

思澄爸爸 發表於 21-4-9 18:32
謝謝分享!LS F5未有公開試成績都可以報又幾好喎。但如IS又是否起碼要完成yr 11  或有IGCSE成績才可報基礎 ...
不如還原基本步,先問問自己爲何要送子女去留學。我都很好奇,從LS轉去IS,在IS讀兩三年?跟住去澳讀Y11及Y12,然後考大學。兜兜轉轉,有何好處?既然轉去IS,何不讀完IS再以公開試成績報讀大學?若然打算在澳讀中學,又何不乾脆一早出去?
依稀記得之前有人分享過,有IGCSE成績,無需完成中五都可以入讀基礎班。

Yanamami    發表於 21-4-10 08:56

我小朋友係UK讀緊Y10,如果考完GCSE, 唔知應點銜接去澳洲升學。因佢PR身份唔可以讀foundation,過去入high school 又好似浪費時間,好糾結。有冇好agent 推介嗎?謝謝

結結巴巴 發表於 21-4-9 21:31
不如還原基本步,先問問自己爲何要送子女去留學。我都很好奇,從LS轉去IS,在IS讀兩三年?跟住去澳讀Y11及Y ...

现階段想研究下唔同嘅可能性。

Zebraa 發表於 21-4-9 22:18
我小朋友係UK讀緊Y10,如果考完GCSE, 唔知應點銜接去澳洲升學。因佢PR身份唔可以讀foundation,過去入high  ...

係UK讀完Yr10咪過澳洲讓Yr11囉,但你著手申請未?竟然像PR,點解唔一開始就蓋澳洲讀中學,反而去左英國?正如樓上講,"、朋友讀書,兜兜轉轉咁,實在唔係太好。
‹ 上一主題|下一主題