用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 delete
go

delete [複製鏈接]

因為網友覺得唔值得開post討論,so.. delete
   2    0    0    0

我女都係B1A, 自行唔成功, 心儀女校, 大抽獎甲一乙一會填上智, 考慮緊他區借位的油真同蕭明, 如果填乙二或三會否太冒險, 我都想知過去他區借位應該點擺位, 希望有經驗家長分享, 謝謝!

通常學校為了保證「獲派首三個志願」的滿意率,會建議家長選擇本區的「多位」的學校。我亦見過有家長第一個是抽「他區的大熱」,但第二,三個會填上「本區」的「多位」。
但咁多年只係見到一次成功例子。

christse1314 發表於 21-4-7 19:07
小兒b1A生,他區自行未能正取,我一心由乙1至乙10都搏他區b1AB校嗰兩個位,想問有無歷屆家長填過他區嗰兩個 ...

可以,大抽獎講運氣,近幾年有人以上幾間乙一都入到

christse1314 發表於 21-4-7 19:07
小兒b1A生,他區自行未能正取,我一心由乙1至乙10都搏他區b1AB校嗰兩個位,想問有無歷屆家長填過他區嗰兩個 ...

大抽獎選他區係博弈講運氣
博弈 - 該年多少人選擇他區借位
運氣 - 其他博他區隨機號碼如何

hotot123 發表於 21-4-8 09:16
我女都係B1A, 自行唔成功, 心儀女校, 大抽獎甲一乙一會填上智, 考慮緊他區借位的油真同蕭明, 如果填乙二或 ...

深水埗大抽獎B1女生較男生佳
本區3間女校 上智 聖母玫瑰 德雅

happycandy 發表於 21-4-8 09:50
通常學校為了保證「獲派首三個志願」的滿意率,會建議家長選擇本區的「多位」的學校。我亦見過有家長第一個 ...
因為本區乙2應該都係揀黃棣珊 /香島,我不太想, 就算派到我都會周圍去外區叩門, 上一屆師兄師姐, 級十幾嘅都成功叩門叩到銘賢華英開平銀禧,所以想搏他區

開po討論,細細風都吹走晒果幾個位~~~

HM168 發表於 21-4-8 10:06
可以,大抽獎講運氣,近幾年有人以上幾間乙一都入到
我都明他區b1A校必須放乙1, 只係都想知道乙一搏唔到嗰啲,後面點填,結果碌到幾後, 我啱啱喺fb.討論見到 有人話最差去到廿幾志願,入b2C中中

可以同你講有機會的,但借位每間得嗰兩個位,你上嚟講完之後就唔知仲有冇了,呢個做法係博其他人同你諗法唔同,反其道而行,分享完每間多一兩個人揀機會就細好多,深水埗網三千幾人,扣除咗自行直資走咗一班人之後,進入大抽獎應該係18XX人左右,即係有六百幾人同你競爭,你估計下大家第一志願取向,玩完第一志願之後估計已經有消化咗二三百人,淨返三百人第二選擇會點揀,加埋你主力男校自己計下諗計下,呢啲冷門做法其實唔適合上嚟問同分享,不過你仔如果係1a級頭嗰隻我覺得可以進取啲,大吉利是唔好彩要扣返1A1B都有機

carmenlook 發表於 21-4-8 16:09
可以同你講有機會的,但借位每間得嗰兩個位,你上嚟講完之後就唔知仲有冇了,呢個做法係博其他人同你諗法唔同, ...
明白,謝謝你意見,我都收到有家長pm我,今年出世率比上年前年更高,更多人爭

christse1314 發表於 21-4-8 16:03
我都明他區b1A校必須放乙1, 只係都想知道乙一搏唔到嗰啲,後面點填,結果碌到幾後, 我啱啱喺fb.討論見到  ...

網上吹水不可盡信,B1係超難碌到派2X,非常非常大機會係估錯banding。2X中學係前面,每間收幾拾人,即係已經千幾廿千個B1生派先過佢,有冇咁多1仔呀?~~~

mcl203 發表於 21-4-8 16:14
網上吹水不可盡信,B1係超難碌到派2X,非常非常大機會係估錯banding。2X中學係前面,每間收幾拾人,即係已 ...

因為如果都係他區全放最前,第一至15志願, 其實加埋都係得30個位

christse1314 發表於 21-4-8 15:59
因為本區乙2應該都係揀黃棣珊 /香島,我不太想, 就算派到我都會周圍去外區叩門, 上一屆師兄師姐, 級十幾 ...
同意你嘅講法,假設深水埗六百幾個b1,半男半女,第一志願呢區我諗去到九成七都應該係揀銘賢、長天、玫瑰、上智,以上幾間應該喺第一志願就已經冇曬位,另外會有少量第一志願揀黃棣珊同德雅,如無意外應該有一半人走咗,淨返嘅人喺第二志願,我諗有一半以上會揀黃棣珊、德雅、香島,第三志願我估開始多人揀他區了,有信心扣門扣得返的話,早少少他區都係一個方法,不過喇沙同林護我估真係會有人喺頭一已經放咗,要睇彩數了,希望你隨機編號前,喇沙自從幾年前深水埗出咗個傳奇之後都多咗人喺第二志願同第一志願博得大膽咗,我仔嗰屆有人將林護放乙1

christse1314 發表於 21-4-8 16:17
因為佢都係他區全放最前,第一至15志願, 其實加埋都係得30個位

首先,我仍然認為網上吹水不可盡信,亦唔知邊區有15間誇區B1英中~~~

務實舉例,30個跨區位,一吹行有40個家長去馬,已經吹走晒啲機會率~~~

佢唔揀區內熱門啫,人哋係照揀,派2X即係已經有(2X-1)x 50個學生派左位,係最少過千人,連2仔都派先過佢?~~~

carmenlook 發表於 21-4-8 16:09
可以同你講有機會的,但借位每間得嗰兩個位,你上嚟講完之後就唔知仲有冇了,呢個做法係博其他人同你諗法唔同, ...

我想問:係除三後才扣走咗直資/自行嘅人,定係扣左先除3?
因眼見呢個階段都係1A玩曬咁濟,1C唔搏就降少少班求安心,咪剩返我呢d高不成、低不就嘅1B抽獎囉

christse1314 發表於 21-4-8 16:03
我都明他區b1A校必須放乙1, 只係都想知道乙一搏唔到嗰啲,後面點填,結果碌到幾後, 我啱啱喺fb.討論見到  ...

傻豬,嗰個我有睇,睇完就算,佢講話派唔到嗰幾間b2A保險,上年有人band2入到,幾間肯定唔會收得曬b1,如果b1有乜可能派唔到,有網友道出上年有b2入到佢淨係一味話唔知點解,佢根本唔係band1,定唔知佢邊度出咗問題,每年呢啲時候就好多流言蜚語,講某啲學校點差點差,畀都唔讀,講派位應該點玩,教人喺第二第三志願就落保險,教你一早落保險嗰個可能自己去到第15都仲填緊b1,自己了解清楚搵多啲資料,網上嘅嘢睇完消化下

醒目開學勳章

carmenlook 發表於 21-4-8 17:06
傻豬,嗰個我有睇,睇完就算,佢講話派唔到嗰幾間b2A保險,上年有人band2入到,其中有兩間肯定唔會收得曬b1,如 ...

FB嗰個分享post我睇完都R哂頭,所以都費事覆,但好多家長,好認真同佢討論分析

傻太 發表於 21-4-8 17:04
我想問:係除三後才扣走咗直資/自行嘅人,定係扣左先除3?
因眼見呢個階段都係1A玩曬咁濟,1C唔搏就降少少 ...

大抽獎乙部區內學生均分為B1/2/3
計Banding不會扣除直資/自行取錄

conniecheung 發表於 21-4-8 17:18
FB嗰個分享post我睇完都R哂頭,所以都費事覆,但好多家長,好認真同佢討論分析
...

B2生估錯係B1才可能?
深水埗B1生有佛教大雄為保險線
‹ 上一主題|下一主題