用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區大抽獎 / 羅氏基金
樓主: Siuyyan
go

九龍城區大抽獎 / 羅氏基金 [複製鏈接]

ws1213 發表於 21-4-9 19:38
回覆 hkpapa852 的帖子

想請教如果九龍城B1生,乙3咁快就要放B2校,咁黄大仙和官塘(這兩區B1學額比例相對B ...

除非你"認同"乙3就應該放B2中學,否則無需理會,個人認為,B1生應盡填B1中學。

回覆 YmOra 的帖子

YmOra, 認同你講法。如果提早離場,玩完厘個遊戲到七月,又有人走出嚟話後悔自己入左B2校, 學校同级後10名8名個同學派左入左B1校

YmOra    發表於 21-4-9 22:20

ws1213 發表於 21-4-9 19:38
回覆 hkpapa852 的帖子

想請教如果九龍城B1生,乙3咁快就要放B2校,咁黄大仙和官塘(這兩區B1學額比例相對B ...

慢慢諗佢點解咁寫

YmOra 發表於 21-4-9 18:15
可否告知,呈1原本被評為Band幾?(呈1+呈2)後又被學校評為多少?對嚟緊嘅呈3是否無信心到會比 ...

請指教,如果學生在觀塘區呈一、二都係band 1b-c,其實去九龍城會唔會降去band 2? 大家有冇呢方面分享?

Siuyyan 發表於 21-4-7 17:47
同感!既然喺九龍城校網,真係想試大抽獎,但又怕運氣唔好,好矛盾!

me 2,我注册左李國寳,捻緊轉唔轉顏寳鈴,但又想抽獎,但又驚我地小學麻麻地所謂band 1出到去唔算band 1 越抽越衰

hkpapa852 發表於 21-4-9 18:34
如果我今年係要係九龍城大抽獎既家長,我一定會話九龍城唔夠b1位,大家要盡快止蝕。乙3或最遲乙5好放B2中學 ...

呢個系咪調虎離山計

2021S1 發表於 21-4-9 22:12
請指教,如果學生在觀塘區呈一、二都係band 1b-c,其實去九龍城會唔會降去band 2? 大家有冇呢方面分享?
...

個人認為,升降Band考量只是响"大抽獎乙部"時發生,因為這個時候才出現因地域問題而有機會改變學生的Banding,你問的是(呈1+呈2)後屬(B1b-B1c)成績,由於自行階段只睇"全港Banding"關係,故這個Banding不會因你身處觀塘或是九龍城而出現""升降Band""問題。

無講,只係話填晒18間B1, 之後填晒B2A都唔得,最後抽到2x自願一間B2B中學

2010YL 發表於 21-4-9 22:35

無講,只係話填晒18間B1, 之後填晒B2A都唔得,最後抽到2x自願一間B2B中學 ...

明白。原來係咁!若然中間嗰批B2a中學也不成功被抽中,本身又是B1組別學生,個人認為,這批B2a中學已經不是B2a中學,而是B1中學吧,最後抽入的B2b中學應該才是該B1生的第一所填寫的B2中學。

我又唔係咁諗,我個人覺得佢唔係B1生,只係被老師老點咗,因佢有提過係九龍塘2線小學,級13-15,已經有人提過佢級排名同呈分排名唔一樣,但佢堅持校長都話一樣,而又有人問過佢視藝係咪比較底,佢承認咗,我覺得被視藝拉低變咗B2, 所以填晒B1學校都無用,到B2生抽時,被人抽晒B2A, 之後先俾佢抽中B2B, 但有個問題,如果我推算正確,咁有無可能第2X自願都會抽到B2B學校? 請指教

2010YL 發表於 21-4-9 23:02

我又唔係咁諗,我個人覺得佢唔係B1生,只係被老師老點咗,因佢有提過係九龍塘2線小學, ...

所以,我樓上話"如果"就係指如果真的"成立那個如果"嘅話,該學生係B1嘅話才出現樓上的睇法,我與你一樣,比較認為屬B2生機會大DD,但亦與你一樣存疑一所B2b中學真的有可能去到咁後仍有位嗎?!知不知係邊所B2b中學嗎?

無開名,只係到最後去咗一間B1C直資讀

YmOra    發表於 21-4-9 23:38

YmOra 發表於 21-4-9 22:30
個人認為,升降Band考量只是响"大抽獎乙部"時發生,因為這個時候才出現因地域問題而有機會改變學生的 ...

謝回答自行已經完咗,而家主要想知轉區對大抽獎有冇影響

統一回覆,呢個post開始好多人都唔信(包括我自己),所以引起左好大回響,有時間自己睇睇

https://www.facebook.com/groups/1932848680263008/permalink/2821388958075638/

升中一討論區,九龍城二線小學男仔級12 B1 (30名內都係B1,除佢外最後都入曬B1), 填盡B1後派B2中中,連CSK何官都入唔到。

2021S1 發表於 21-4-10 00:21
謝回答自行已經完咗,而家主要想知轉區對大抽獎有冇影響

如果話觀塘區轉去九龍城區進行乙部大抽獎嘅話,個人認為,會有輕微的下調,跌幅為小半格至一小格,即B1b學生有機會跌至(B1b-B1c)至B1c,但仍然屬B1組別。而你的情況需要知道埋呈3後學校給你的"觀塘區"Banding排位如何才能判斷。

拆彈專家 發表於 21-4-10 09:00
統一回覆,呢個post開始好多人都唔信(包括我自己),所以引起左好大回響,有時間自己睇睇

https://www.fa ...

純粹個人睇法,好難接受到B1生抽唔入"何官"。

最衰,這人唔開名告知那所抽入的B2b中學是哪中學,起碼可以讓人知道那所B2b中學原來可以填响乙20幾仍然有位"剩餘",資料起碼對B2組別學生有用。

睇唔到個post,但真係九龍城好難相信佢B1生抽唔入B1學校

入唔到何官仲有冇可能係B1學生呢?

除非當年何官大抽獎全收B1學生,1個B2都無收到,但可能性有幾高呢?

排名差過佢入到B1唔代表佢地係B1學生,乙1偷雞入到大有人在

事件証明,唔跟學校保守排名,佢只會話係你問題。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

首先九龍城2線小學,有幾2線?

第二,級12,係其中一次級12?定三次呈分平均級12?

填盡B1派B2中中,好肯定佢唔係B1生。

九龍城B2生進取D填,有機會可以執雞入B1中學。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

朋友學校,今年3月尾剛自行完,KL3 網二線小學,已佢所認識同级的同學,都入左兩個B2B同學去KL3 網B2 果間 何x 中學。咁自行幾十個位,家長㸃揀,學校渣住d 咩飛咩banding 學生收人,收到咩level, 心中有數, 正路自行階段中學一定盡收叻人
‹ 上一主題|下一主題