用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區大抽獎 / 羅氏基金
樓主: Siuyyan
go

九龍城區大抽獎 / 羅氏基金 [複製鏈接]

joannemak 發表於 21-4-9 10:58
真的?我仔都係上年,老師話只要係B1,盡填B1學校一定入,而仔有同學估計B1尾B2頭都入銀禧喎
...

個人認為,若然被評為"本區"(B1c-B2a),响九龍城區而言,即屬"全港B1c學生",那麼,抽得入"銀禧"應該有可能。

YmOra 發表於 21-4-9 11:06
個人認為,若然被評為"本區"(B1c-B2a),响九龍城區而言,即屬"全港B1c學生",那麼,抽得入"銀 ...

所以唔明19樓話B1生大抽獎入唔到B1學校

joannemak 發表於 21-4-9 13:45
所以唔明19樓話B1生大抽獎入唔到B1學校

我同你一樣,唔明白一個B1生為何會跌入B2中學,除非樓上願意把更詳細資料道出才知曉為何,否則好難讓人直接相信和採納"保守方案"乙1便填黃笏南和銀禧,不過,若然一早對這兩所中學有心儀想法又另計。

拆彈專家 發表於 21-4-8 22:52
早兩日有家長係Facebook share過上年KL3男仔B1生大抽獎填盡B1學校唔入而派B2,由此可見男仔B1未必有足夠B1 ...

請問,知不知派咗去邊間B2中學嗎?

早兩日有家長係Facebook share過上年KL3男仔B1生大抽獎填盡B1學校唔入而派B2,由此可見男仔B1未必有足夠B1 ...
上年我囡同學B2A 男仔中了乙一丘中喎!比我會放棄直資,抽九龍城B1 校,若肯定是Band1, 好大機會入Band1, 因為呢區B1 夠位。

YmOra    發表於 21-4-9 16:47

我Facebook 都見到這個post,話自己band 1生,填盡band 1學校,結果派2b學校

回覆 canadababy93 的帖子

所以咪就係,要自己做多d功課,問吓小學老師,睇多d數據( 如之前自己小學派位數據,教育局學額,遊戲玩法等) 先能夠有能力分析網絡世界的意見,增值自己認知,先係皇道

canadababy93 發表於 21-4-9 15:15
我Facebook 都見到這個post,話自己band 1生,填盡band 1學校,結果派2b學校

所以有理由相信,佢小朋友唔係如佢所講嘅B

canadababy93 發表於 21-4-9 15:15

純粹個人推斷,不知FB所講嘅屬咩區域,但一個區响盡填B1中學後已經去到乙部好後下的位置,仍然能夠"順利"入讀一所B2b中學應該無乜可能。

joannemak 發表於 21-4-9 16:03
所以有理由相信,佢小朋友唔係如佢所講嘅B

個人認為,如果不是B1學生,又無可能可以"盡填"B1中學後而順利抽入B2b中學喎?!

YmOra 發表於 21-4-9 16:52
純粹個人推斷,不知FB所講嘅屬咩區域,但一個區响盡填B1中學後已經去到乙部好後下的位置,仍然能夠"順 ...
但係我淨係聽過一個朋友講, 佢識得一個同學仔考級頭幾, 一定係band one生。 唔知係唔係大抽獎個number好後, 咁佢揀嗰啲全部都band 1A 及多人競爭的band 1中學, 真係咗落去band2。 不過都係兩三年前嘅事

chingcat 發表於 21-4-9 16:59
但係我淨係聽過一個朋友講, 佢識得一個同學仔考級頭幾, 一定係band one生。 唔知係唔係大抽獎個number好 ...

可否分享下係邊區

YmOra 發表於 21-4-9 17:05
可否分享下係邊區

九龍城, 可能諗住穩入band1,所以冇填曬啩

chingcat 發表於 21-4-9 17:28
九龍城, 可能諗住穩入band1,所以冇填曬啩

明白。若然沒有填晒B1中學,係有可能跌入B2中學,個人認為,其實响得"九龍城區"升中,真係好好把握機會"盡填B1英中"。

YmOra 發表於 21-4-9 17:34
明白。若然沒有填晒B1中學,係有可能跌入B2中學,個人認為,其實响得"九龍城區"升中,真係好好把握機 ...

請教,因為未有呈三的排名,在這階段不肯定是九龍城區穩定band 1B生還是會跌到1C/2A,是否都係要直資比較安全?

canadababy93 發表於 21-4-9 18:10
請教,因為未有呈三的排名,在這階段不肯定是九龍城區穩定band 1B生還是會跌到1C/2A,是否都係要直資比較 ...

可否告知,呈1原本被評為Band幾?(呈1+呈2)後又被學校評為多少?對嚟緊嘅呈3是否無信心到會比呈1、呈2差嗎?

如果我今年係要係九龍城大抽獎既家長,我一定會話九龍城唔夠b1位,大家要盡快止蝕。乙3或最遲乙5好放B2中學啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

想請教如果九龍城B1生,乙3咁快就要放B2校,咁黄大仙和官塘(這兩區B1學額比例相對B1生,冇九龍城咁多)咪要早過乙3就要揀B2校?

canadababy93 發表於 21-4-9 18:10
請教,因為未有呈三的排名,在這階段不肯定是九龍城區穩定band 1B生還是會跌到1C/2A,是否都係要直資比較 ...

出咗呈1+2係1B,好難一次呈3就去咗2A㗎。除非,跌得好甘~~~

完全R頭,統一乙部就係睇本區,本區B2就係B2,同全港B1有乜関係?~~~
‹ 上一主題|下一主題