用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 RWI與Jolly Phonic大家會點揀?
go

RWI與Jolly Phonic大家會點揀?

呀仔比較活潑貪玩怕悶
而家讀緊K1

chingalicew 發表於 21-4-7 12:57
呀仔比較活潑貪玩怕悶
而家讀緊K1

RWI 需時長,小朋友會學得比較紮實,教材内容係好嘅,但圖畫比較老土,如果唔係疫情zoom,我都唔會發現原來上堂可以咁鬼悶... 有好有唔好,自己衡量

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 chingalicew 的帖子

讀緊RWI, 都幾好.  個課程有系統, 不過唔中意每堂要寫字..

twinkle00 發表於 21-4-13 13:03
回覆 chingalicew 的帖子

讀緊RWI, 都幾好.  個課程有系統, 不過唔中意每堂要寫字.. ...

若喜歡呢個課程,就要盡量令小朋友適應寫字嗰部份,可能課程悶啲,寫字唔易,尤其仲係red ditty 階段,但當升到呢,就會見到小朋友每個level都有進步,的確係好紮實既training。小朋友如果叻啲,能於升小暑假已complete orange, 基本上小一既串字寫句子都不是難事,可應付私小較深課程。

**早學早完成進度!

chingchub 發表於 21-4-13 19:24
若喜歡呢個課程,就要盡量令小朋友適應寫字嗰部份,可能課程悶啲,寫字唔易,尤其仲係red ditty 階段,但 ...

我讀學卷k3...學緊purple, 已經要求要寫幾句小文章,有默書。其實都有d吃力,都諗緊暑假升小讀唔讀pink?

回覆 chingchub 的帖子

我覺得咁細4, 5 歲每堂要學寫字真係有d辛苦.. 而且都幾花時間..
尤其是我自己的小朋友學phonics 掌握得快, 所以好快就上ditty, 但係就手肌未係咁好.

所以我最後都係搵左private 1對1 教, 淨係用口頭串字.   1對1 係貴過中心上, 但可以唔洗寫字, 同埋老師有心機, 進度又快好多.  親戚剛考完小學, 佢話無一間要拿筆寫字, 所以我諗口頭串到就OK 啦, 等佢大D 再寫都唔遲.

Kasiufung 發表於 21-4-13 21:54
我讀學卷k3...學緊purple, 已經要求要寫幾句小文章,有默書。其實都有d吃力,都諗緊暑假升小讀唔讀pink?
...

如果學卷平時少寫字的確可能會吃力,不過可以睇下小朋友學習態度先,如果仲肯學,可以堅持下去。始終小學真係另一片天,小學都要寫好多字的。

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

chingchub 發表於 21-4-14 20:18
如果學卷平時少寫字的確可能會吃力,不過可以睇下小朋友學習態度先,如果仲肯學,可以堅持下去。始終小學 ...

其實佢都嗌晒悶,但係佢係要逼讀書嘅人,一個星期一個鐘頭所以佢都仲肯學。我都係purple 開始讀,見到要寫幾多字都覺得幾chur,如果讀佢summer course, 一個星期三堂,每堂1.5hr 真係唔知佢頂唔頂得順?

Kasiufung 發表於 21-4-14 23:31
其實佢都嗌晒悶,但係佢係要逼讀書嘅人,一個星期一個鐘頭所以佢都仲肯學。我都係purple 開始讀,見到要寫 ...

如果佢冇出聲,可繼續試下,除非佢都叫救命,咁就要諗下喇。

另外唔知你係咪讀babington,我地都曾上過,佢地summer上堂時間fix晒,而且level又唔多skip 得,所以我後尾轉左第間學,flexible好多

chingchub 發表於 21-4-15 20:13
如果佢冇出聲,可繼續試下,除非佢都叫救命,咁就要諗下喇。

另外唔知你係咪讀babington,我地都曾上過, ...

係吖Babington 吖,你轉去邊間比較flexible?我讀得掂purple已經好開心,我覺得佢哋個course都幾chur

醒目開學勳章 王國長老

版主按:提示後,仍有會員在版面提供/索取資料,現關閉主題
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~