用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中路完成,入離分享下
樓主: chasedream
go

升中路完成,入離分享下   [複製鏈接]

kirstyau 發表於 21-4-11 21:36
Yeah!

kirstyau 發表於 21-4-11 22:30
阿妹好彩食正自行放位咋
格仔裙

kirstyau    發表於 21-4-12 08:10

我也分享一下
女兒是細B 升小時要由音小一直玩到叩門 幸好最後叩到離家步行十分鐘路程的津小
感恩入到一間雖然坊間話好谷 但女兒讀得好開心既學校 由唔出聲勁被動的超細女 經歷六年多姿多彩的小學生涯 參加過各式各樣唔同既活動/比賽及服務後 成長為有主見 勇於表達自己既小朋友
女兒一早表明要讀女校 但爸爸覺得成績不俗 應該挑戰一下SPCC & DGS 最終DGS止步於1st in 而SPCC in完rejected 不過有幸入圍面試 已經超額完成 女兒也鬆口氣
自行選定了BPS & YWGS 但自一自二該如何決擇? 我和爸爸有給予意見 不過最後是女兒聽完2間簡介會後自己的決定
In完YWGS佢好滿意自己表現 但BPS就話英文okay 但中文好多同好深 感恩最後自一自二全中 唔駛再玩大抽獎

IYY    發表於 21-4-13 00:59
jacknetpass    發表於 21-4-12 11:37
kirstyau    發表於 21-4-12 08:11

cafeva 發表於 21-4-10 17:22
係喎,原来今年真係易左!咁D小朋友去左邊?雙非返大陸讀書?

升中人數減少相關報道

https://topick.hket.com/article/2819505/中一自行收生英中學額減至5,100個

教育局今表示,預計明年有53,250名小六學生參加本年度升中派位,包括預計在派位結果公布前的遲來申請人,比今年少約1,700人,跌幅約3.1%。而今年居港12歲適齡人口約為68,100人,局方推算明年及後年將分別回落至64,300人及63,100人,2023年再回升至71,600人。

http://www.mingpaocanada.com/tor/htm/News/20201204/HK-gfb1_r.htm

教育局稱,本年度全港官立、資助及按位津貼中學(不包括賽馬會體藝中學)共提供約15,400學位供中一自行分配。當局稱,去年社會事件及近期疫情發展帶來不明確因素,如疫下封關新來港學童人數下降等。當局稱,沒有確實數據顯示大量小六學生退學,加上學生離校涉及不同因素,部分學生亦會於稍後時間重返校園。教育局會密切留意整體學生人數變化,確保每年度提供足夠中一學位。

阿妹好彩食正自行放位咋
恭喜真係好開心!

Poyau 發表於 21-4-12 07:25
升中人數減少相關報道

https://topick.hket.com/article/2819505/中一自行收生英中學額減至5,100個
我估當年出生率一路推高,可能一半左右都係雙非。依家疫情加香港社會問題,唔少都選擇唔過來了。今年大抽獎可以進取d

阿妹好彩食正自行放位咋

恭喜哂呀

janettsui 發表於 21-4-12 02:22
我也分享一下
女兒是細B 升小時要由音小一直玩到叩門 幸好最後叩到離家步行十分鐘路程的津小
感恩入到一 ...
恭喜!苦盡甘來!

b3410 發表於 21-4-12 08:05
我估當年出生率一路推高,可能一半左右都係雙非。依家疫情加香港社會問題,唔少都選擇唔過來了。今年大抽獎 ...
人數減少未必就對大抽獎的熱門選擇有利.比如,多人覺得今年人數減少,可以進取少少甘報,變相係熱上加熱,冷就更冷.都係個句,抽獎係心理戰,簡單講就係運氣成分居多.

kirstyau 發表於 21-4-11 21:16
阿妹升中都終於收工,黎緊可以好好預備升中課程。

本來自二正取,望7月備取自一。31/3竟然接到直 ...

自一家姐果間?
格仔裙熊貓鞋,勁靚

升中人數減少相關報道

真係始料不及,來緊兩年原是重災期竟然再少多幾千人!

間間勁校都收二佰幾人,唔知會唔會減少呢

升中人數減少相關報道

我冇留意到報紙,但一直覺得今年4女直,自行中一二比往年容易,加上疫情問題,影響經濟及雙非一班來港讀書小朋友再搭移民出走既家庭,今年應該係第一年大洗牌,嚟緊兩年應該情況都差不多,如果有意讀名校,可以好好部署下,可能可以進取啲。

PTL_L 發表於 21-4-12 08:42
我冇留意到報紙,但一直覺得今年4女直,自行中一二比往年容易,加上疫情問題,影響經濟及雙非一班來港讀書 ...
有朋友今年子女考小學,覺得非常難。可能主要影響到的是高年級的同學。

我都覺得感覺今年考直資好似容易左咁 !

1月尾識師妹有HY offer, 重要聽到HY OFFER唔止一個有
有HY OFFER 我都估佢31/3一定有自行offer 要人生交叉點 !

今年真係好得意。。。。

升中人數減少相關報道

近年升中人數最多既係上一屆 (54112人參加派位), 但其實都仲係比全港官津校減班前一年少一截

2012年9月實行官津減班時, 派位人數仍有56942(2011-2012年小六畢業生), 但之後個一年全港官津再推行211/111減派時, 參加派位人數有已減少至51649

所以按目前情況, 升中人數唔會令EDB再新回調番減派同縮班安排了

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

subb 發表於 21-4-12 09:25
我都覺得感覺今年考直資好似容易左咁 !

1月尾識師妹有HY offer, 重要聽到HY OFFER唔止一個有
今年咁多人帖vs HYS, HYS應該有唔少call waiting
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-12 09:34
今年咁多人帖vs HYS, HYS應該有唔少call waiting
好彩Hys 上年業績非常亮麗,否則再苦惱。唔止hys,spcs都係好多vs

b3410 發表於 21-4-12 08:53
有朋友今年子女考小學,覺得非常難。可能主要影響到的是高年級的同學。
我又唔明喎,今年考小學既,出世率應該唔及兔、龍咁恐怖,都難考?係因為target 神校?

hkpapa852 發表於 21-4-12 09:34
就係, 見到都汗顏 !
btw我知幾個都是1月底已經有OFFER
咁樣會唔會更多OFFER 呢

#LW更多後補位 !
‹ 上一主題|下一主題