用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs 培正
樓主: Happymama88
go

KTS vs 培正   [複製鏈接]

creambun 發表於 21-4-7 22:01
這個當然明白,不同小朋友天資不同,唔係話操就有成效。例如樂器方面,如果無天份,無興趣係一定無好成績 ...
8級樂器其實相對係唔入流,起碼要演奏級level 1先叫有睇頭,仲要起碼有第二項至少七級既樂器
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 21-4-7 22:16
初心,咪可能用嚟考學校囉。見過一個例子,入學前如何如何喜歡,入咗後發覺原來無正選做,即時退隊無謂晒 ...
所以運動我覺得更加難堅持。除非好似國際學校,純粹從興趣出發,比賽也是重在參與,可以一直玩落去。運動可能有正選備選之分,音樂就簡單好多,樂團首席唔使旨意,團員大家一樣

hkpapa852 發表於 21-4-8 07:06
8級樂器其實相對係唔入流,起碼要演奏級level 1先叫有睇頭,仲要起碼有第二項至少七級既樂器 ...
樂器唔在於考到幾級/演奏級,而在於對音樂的理解&表現力,平時音樂方面的exposure
所以通常都會有audition, 水準一試即知

8級樂器其實相對係唔入流,起碼要演奏級level 1先叫有睇頭,仲要起碼有第二項至少七級既樂器 ...

有呢個級數當然吸睛,不過據師兄師姐的經驗,又唔一定要有呢個級數先有offer.

hkpapa852 發表於 21-4-7 08:31
不如問吓自己,認知中有邊D中學水平係高過培正呢?
見到你剛剛update培正DSE,借copy 過來,希望不要介意

培正 PDF P.17
https://www.puiching.edu.hk/CustomPage/29/Journal_55_1.pdf

主科5+ (C/E/M/L): 36.8%/34.1%/51.4%/30.3%
主科5+平均: 38.15% (略比去年38.53%低少許)
入3大率: (47+27+13)/186=46.77%

冷門樂器可能唔使嘅,睇吓學校果年要唔要人囉!

hkpapa852 發表於 21-4-8 07:04
DG, DB, LSC也有純學術隊,只係呢條隊既要求不比QC/SPCC低
但佢地亦有純體/藝隊(當然要極優秀)
...

DB/DG可能叫靜態隊岩D~~~

creambun 發表於 21-4-7 15:49
早一兩年有培小學生插班入KTS. 當然只是個別例子,沒有指標性。可能亦有KTS 學生插入培正,只是我不知道。 ...
我女個年有人係KTS插入培小的.......

mcl203 發表於 21-4-7 21:00
好多人根本唔知體嘅競爭性,仲可能以為一星期走一兩轉就會有成績,咁就可以用嚟升中。所以,我非常懷疑啲 ...

個人唔會搏「體」條隊。

就算學界 spotlight 運動,資優+3C級頭+文武雙全,都要扣左幾年先扣入神津。

另一位單純靠「體」,打勻東南亞大中華,最後經體藝隊都入唔到心儀中學。一個星期4-5日上 training、每日起3、4個鐘。學費、比賽費夠讀 GSIS

993rs 發表於 21-4-8 14:13
個人唔會搏「體」條隊。

就算學界 spotlight 運動,資優+3C級頭+文武雙全,都要扣左幾年先扣入神津。
打勻大中華果位同學,不如直接讀GSIS好嘞。

gigayan 發表於 21-4-8 13:42
我女個年有人係KTS插入培小的.......

每年不同級的學生出出入入太多,真係八唔晒 。今年尤其多,好多學校的學生大執位。

No need to think. Pui Ching for sure.

b3410 發表於 21-4-8 14:25
打勻大中華果位同學,不如直接讀GSIS好嘞。

夠錢比又唔代表考得入

993rs 發表於 21-4-8 14:13
個人唔會搏「體」條隊。

小學就打云東南亞大中華咁堅~~~,打唔打得贏先?還須看該學校衡量自己使唔使幫手,我估~~~

mcl203 發表於 21-4-8 16:06
小學就打云東南亞大中華咁堅~~~,打唔打得贏先?還須看該學校衡量自己使唔使幫手,我估~~~:jo ...

唔贏就唔會咁「投入」,出外比賽成本唔平

回覆 993rs 的帖子

係咪真呀? 不少體育出色的已在小四小五被邀請去了神津的小學部, 洗咩叩門. 另外都有些升中一時已被預留最住位置.

雲牛 發表於 21-4-8 17:53

係咪真呀? 不少體育出色的已在小四小五被邀請去了神津的小學部, 洗咩叩門. 另外都有些 ...
我信呀,因為親人仔仔的同學,小五已俾dbs睇中,講明中學已預留一席,小朋友是運動項目中其中一項全港有排名的。

雲牛 發表於 21-4-8 17:53

係咪真呀? 不少體育出色的已在小四小五被邀請去了神津的小學部, 洗咩叩門. 另外都有些 ...

我唔會用「不少」去形容,要做到被邀請,講咁易咩.... 天資、後天、才力、心力,缺一不可。冇記錯,資優個 case,佢系公開比賽贏過神津學生。點解佢仍要叩門我答你唔到。

b3410 發表於 21-4-8 10:23
見到你剛剛update培正DSE,借copy 過來,希望不要介意

培正 PDF P.17

入三大的比率真的令我驚訝,186個學生有87個,
真係厲害(emoji)

b3410    發表於 21-4-8 21:59

lifeofshow 發表於 21-4-8 20:43
入三大的比率真的令我驚訝,186個學生有87個,
真係厲害(emoji)
培正中學,不嬲有質素保證不過要考慮既,都係小學升中時,自己小朋友可唔可以穩升。
‹ 上一主題|下一主題