用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全校已恢復面授的中學名單
樓主: Ima2008
go

全校已恢復面授的中學名單   [複製鏈接]

其實如果要學生都做檢測,我覺得都合理同冇問題嘅,但就對個別教職員以此作為唔去做檢測嘅理由就非常反感

Mtcoook 發表於 21-4-16 17:26
非常同意。我仔也是直資中學,老師網課一啲都唔hea,付出的時間、心機比平時更多。而且如果要二星期檢測根 ...

同意

ok3 發表於 21-4-16 16:49
個[份母]差咁遠,點可以直接咁比較

如果咁講,咪應該係學生同其家人更要定期做檢測先可以返學?

畢竟人數[分母]多咁多,一單個案EDB就要你學校停課,唔會話一個學生家人染病,但[分母]最少都有1500(500學生加父母),百份比咁低而唔駛停課喎

BHA 發表於 21-4-16 18:52
如果咁講,咪應該係學生同其家人更要定期做檢測先可以返學?

畢竟人數[分母]多咁多,一單個案EDB就要你 ...
如果其他人做,我先做,其他人唔做,我點解要帶頭做?香港學校有呢啲師長,真係香港學子之福Btw, 如果學生甚至家長做檢測係復課嘅條件,我會照做架。做個檢驗有幾難?使乜籍口多多?!

ok3 發表於 21-4-16 19:41
如果其他人做,我先做,其他人唔做,我點解要帶頭做?香港學校有呢啲師長,真係香港學子之福Btw, 如 ...

不用等成為全面覆課條件先做嘛!一於帶頭做,家長你跟子女每兩星期做核酸檢測,其他家長、同學、老師都被你一家人嘅行動感染都跟著做,真係香港學生家長模範

BHA 發表於 21-4-16 20:25
不用等成為全面覆課條件先做嘛!一於帶頭做,家長你跟子女每兩星期做核酸檢測,其他家長、同學、老師都被 ...

唔好喺度講癈話轉移視線啦!如果你嘅提議喺有效嘅,我明天帶埋小朋友立即去。但事實係就算我做有咩用,對成件事都冇幫助。佢地係咁有同理心嘅,早就自動自覺去做左啦,冷漠自私嘅人,眼中只有自己,唔明亦唔會為他人著想㗎。邊有咁易受他人感染!你話係咪

ok3 發表於 21-4-16 21:19
唔好喺度講癈話轉移視線啦!如果你嘅提議喺有效嘅,我明天帶埋小朋友立即去。但事實係就算我做有咩用,對 ...

Brainstorm吓姐。我啲意見可能「廢」,但或者可以引起你嘅「高見」呢。

BHA 發表於 21-4-16 22:12
Brainstorm吓姐。我啲意見可能「廢」,但或者可以引起你嘅「高見」呢。
...
咁都要有實質有建設性嘅內容,先有討論嘅空間架。意見癈,冇建設性,仲要花時間落去你自己慢慢brainstorm一下啦

ok3 發表於 21-4-16 21:19
唔好喺度講癈話轉移視線啦!如果你嘅提議喺有效嘅,我明天帶埋小朋友立即去。但事實係就算我做有咩用,對 ...

其實9月開學時同現在確診個案差不多,唔明當時又可以唔洗做檢測全面復課。如期話老師懶,不如叫edb宣布咩2/3 呀,全面復啦,其實中六都走左,差一級有好大分別嗎?

Ima2008 發表於 21-4-15 11:24
所以我係度問有冇D已經可以全面面授嘅學校名單,但只有好少回覆。

希望大家再俾多D資料(emoji)(emoji)

培橋同大部分官校,我知全面復左,你試下啦

ok3 發表於 21-4-16 16:14
點解? 其實好多工種都有類似嘅安排. 佢有冇問點解餐廳員工要每兩星期做檢測, 而做食客嘅佢又唔使? 我做酒樓 ...

2件事黎,酒樓唔做檢測冇人工係因為冇野要做,老師唔做唔做檢測,全唔全面復課係都要番工,唔會因唔檢測做少左野,如果係懶,唔成立。

ok3 發表於 21-4-16 16:21
hea極都唔敢唔返學校教書呀?! 我同事讀中學個仔, 真係試過上第一節課時等到落堂個老師都未入zoom呀. 未訓 ...

我唔識你同事個仔個間啦,我身邊既學校既老師都係要番學校zoom 架wo
就算番實體,老師都可以唔記得上堂,未叫班長去搵老師,zoom聽朋友講試過都係打番學校,學校立即搵老師,好快出現番。

ok3 發表於 21-4-17 02:31
咁都要有實質有建設性嘅內容,先有討論嘅空間架。意見癈,冇建設性,仲要花時間落去你自己慢慢br ...

何不直接向貴子女學校強烈要求老師做檢測?

難道在此漫罵就有建設性
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-4-17 11:54
何不直接向貴子女學校強烈要求老師做檢測?

難道在此漫罵就有建設性
總之乜都有得嘈一餐😂!依家阿特首話要求打針,之後兩檢要自費呀,如果老師學生都要兩星期一檢,,估下有無人做到…其實,香港人適應能力好強,對半zoom半實體已經免疫咗啦😄

如果其他人做,我先做,其他人唔做,我點解要帶頭做?香港學校有呢啲師長,真係香港學子之福Btw, 如 ...
我哋就係test for all, 老師,學生都一齊定時檢測,可以全面復課。
整件事,雖然EDB最官僚,不過具體到學校/家長/學生,如果真係一心以學生福祉為第一重要,有共同目標:安全的全面復課。可以自己諗辦法,互相協商,達到共識。

一句照章辦事,緊係最簡單!

如果可以預約,就時間,日日做,免費上嚟我屋企做,最好一個鐘內有結果,我做呀~~~

取平衡點,去照顧做檢測嘅能力是常識吧,一定有先後。照顧全港學生,家長和姐姐,日日止唔止做30萬個測試?~~~

b3410 發表於 21-4-17 12:10
我哋就係test for all, 老師,學生都一齊定時檢測,可以全面復課。
整件事,雖然EDB最官僚,不過具體到學校 ...

美國商業模式最有效率,我要cut50% overheads,派落下一層,你哋自己決定點做,快靚正!

02413124 發表於 21-4-17 09:23
其實9月開學時同現在確診個案差不多,唔明當時又可以唔洗做檢測全面復課。如期話老師懶,不如叫edb宣布咩2 ...

點會唔少咗功夫,唔使收簿,唔使走課室,慳返唔少力~~~

mcl203 發表於 21-4-17 12:41
點會唔少咗功夫,唔使收簿,唔使走課室,慳返唔少力~~~

我見我細路個d都要交功課仲有改,要做改正,之前都係學生收架啦,不嬲唔洗自己收架wo。細路話老師係原課室上堂,要走課室(因避免學生要join 不同meeting)

02413124 發表於 21-4-17 12:43

我見我細路個d都要交功課仲有改,要做改正,之前都係學生收 ...

叫句交功課都要瓜~~~

係自己視野去看事物,未必準確。我小朋友果間都無問題,可能,呢度大部份家長子女讀B1頭嘅中學,影響細啲,但,連我小朋友都識講,你睇吓啲次級中學,大把學生由頭到尾都無現身,或著咗機就走咗,佢哋知嘅係最準。無影嚮,上年DSE得果3個月,都明顯睇到影響?玩足年幾,跌係常識吧,只係鬥影響細~~~

‹ 上一主題|下一主題