用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全校已恢復面授的中學名單
樓主: Ima2008
go

全校已恢復面授的中學名單   [複製鏈接]

回覆樓主:

我仔讀直資,唔係全面復課 (我識既朋友幾間都唔係),我其實係唔贊成強制老師14日檢測一次既

另外,其實網課老師唔係唔駛做,係做更多的。我真係替老師不值。

我仔係津貼小學,直資中學,我覺得有責任心既老師,就網課面授都有責任心,係 hea 既,面授都一樣係hea

gigayan    發表於 21-4-15 10:02
gigayan    發表於 21-4-15 10:01

222magmag 發表於 21-4-15 09:33
你有你嘈,又唔係強制冇辦法。有朋友做老師,佢話嘈嗰啲家長自己都冇打,點解要佢哋打。講到老師要咁偉大要 ...

唔駛打針喎!淨係每2星期做檢測咋,佢地係咪搞錯左呀?!

F.3-5 全面復課,F1&2 每級輪住返
一個Cycle

F.3-5 全面復課,F1&2 每級輪住返
一個Cycle

醒目開學勳章

ok3 發表於 21-4-14 11:34
除非學校管理層夠強勢,否則要全校教職員每兩星期去做一次檢測,真係好難。其實為左莘莘學子,政府真係應該 ...
其實全部做檢測係咪咁難?
英國復課前都要求所有師生做檢測,之後2星期1次,hk少咁多人無理由跟唔到

其實, 俾你知道邊間學校復面授都冇用, 只要教育局唔宣佈全港復面授, 個別學校仍可以繼續網課.

tantanmama 發表於 21-4-15 10:43
其實, 俾你知道邊間學校復面授都冇用, 只要教育局唔宣佈全港復面授, 個別學校仍可以繼續網課.  ...

唔係冇用㗎!可以俾多啲家長知道,邊啲學校真係注重教學成效及為學生著想。在選校時,可以多一些資料。

講真,我都想再揀過!

Ima2008 發表於 21-4-15 10:51
唔係冇用㗎!可以俾多啲家長知道,邊啲學校真係注重教學成效及為學生著想。在選校時,可以多一些資料。

...
你仍可再揀的, 有D學校接受插班申請. 呢兩年多咗人出國讀書, 學位冇咁緊張. 講真, 啱banding/地區的心儀學校唔會太多, 你可以逐間打去問下佢地全校恢復面授未, 插班申請安排係點.

tantanmama 發表於 21-4-15 11:15
你仍可再揀的, 有D學校接受插班申請. 呢兩年多咗人出國讀書, 學位冇咁緊張. 講真, 啱banding/地區的心儀學 ...

所以我係度問有冇D已經可以全面面授嘅學校名單,但只有好少回覆。

希望大家再俾多D資料(emoji)(emoji)

我覺得好多中學唔全面復課,可能與dse試場有關,今年考生返自己學校考試,萬一考試日子前學校有人確診,學校要消毒,受影響的不單是中一至中五,還有中六生,今年的考生到底是親生仔,當然要考慮佢地情況

回覆 Ima2008 的帖子

幼稚園就話驚退學中小學如果係神級,唔通真係會因為唔復實體課就轉校?
我個人覺得會尊重學校決定,有朋友做老師話係原則問題,首先要老師2次檢測一次先可以全面復課已經唔明咩道理,點解學生又唔洗做?即係面對唔合理既野,都要跟住做.因為老師同學生距離一定遠過學生同學生距離,不過佢都有講就算為著學生,屈服一次,佢地怕下一次就會話要每半年打2針疫苗先可以復課.

02413124 發表於 21-4-16 09:50

幼稚園就話驚退學中小學如果係神級,唔通真係會因為唔復實體課就轉校?

就係呢啲老師,害死啲學生,玩死啲家長

b3410    發表於 21-4-17 17:09

Ima2008 發表於 21-4-16 11:29
就係呢啲老師,害死啲學生,玩死啲家長

但係新聞上睇到嘅大多數都係學生或學生家人染病致學校停課,極少係因為教職員致學校停課⋯⋯

dormom 發表於 21-4-15 09:42
我仔讀直資,唔係全面復課 (我識既朋友幾間都唔係),我其實係唔贊成強制老師14日檢測一次既

另外,其實 ...
所謂檢測只不過係吐淡口水出黎, 好難做到咩 ?

回覆 BHA 的帖子

同意

其實我個人又唔覺得好似你咁講,特別中學黎講上網課問題,學生自身問題多D
HEA教既老師實體你睇唔到聽唔到,可能更HEA

02413124 發表於 21-4-16 09:50

點解? 其實好多工種都有類似嘅安排. 佢有冇問點解餐廳員工要每兩星期做檢測, 而做食客嘅佢又唔使? 我做酒樓嘅朋友知道檢測/甚至打針可以放寬限制都唔知幾開心幾樂意配合呀! 點解呀? 係因為佢做人冇原則呀? 係因為知道唔係咁做嘅話, 好快會冇飯開呀! 點同班教帝, 就係知對份工對收入冇影響, 所以咪有持無恐囉! 做老師(大人)嘅為班學生(細佬)嘅福祉, 做多少少嘢都唔肯, 咁大個人只係識同班細佬去斤斤計較(點解我要做, 佢地又唔使?!). 仲要講到好大義凜然, 好有原則咁

02413124 發表於 21-4-16 13:26

其實我個人又唔覺得好似你咁講,特別中學黎講上網課問題,學生自身問題多D

hea極都唔敢唔返學校教書呀?! 我同事讀中學個仔, 真係試過上第一節課時等到落堂個老師都未入zoom呀. 未訓醒啩

BHA 發表於 21-4-16 11:38
但係新聞上睇到嘅大多數都係學生或學生家人染病致學校停課,極少係因為教職員致學校停課⋯⋯

...
個[份母]差咁遠,點可以直接咁比較

dormom 發表於 21-4-15 09:42

另外,其實 ...

非常同意。我仔也是直資中學,老師網課一啲都唔hea,付出的時間、心機比平時更多。而且如果要二星期檢測根本不應只限老師,同學一樣需要。
‹ 上一主題|下一主題