用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全校已恢復面授的中學名單
go

全校已恢復面授的中學名單   [複製鏈接]

請問在那裡可以找到全校已在農曆新年後,全面恢復面授的中學名單?

-----------------------------------------
多謝各位回覆,我將大家提供嘅資料, 同埋朋友畀我嘅資料,整理之後,列出以下名單。希望大家繼續畀資料,我繼續update。謝謝!

全校在農曆新年或復活節假後,全面恢復回校面授課的中學名單:
(update on Apr 17)

1) 九龍啟德文理
2) 元朗鄉中
3) 元朗信義
4) 元朗西門英才
5) 沙田體藝
6) 深水埗佛教大雄
7) 九龍塘香島
8) 將軍澳優才
9) 大圍培僑
10)九龍城培道
   2    0    0    0

暫時聽到全校面授的都是幼稚園/小學/國際學校,中學只聽到有東涌一間直資

回覆樓主:

應該唔只一間,我見新聞有影過一間在元朗。另外,聽聞私校都有啲學校已經全校都可以面授。不過網上搵唔到更多資料,所以上來問下。

如果大家知道,麻煩上來報料(emoji)(emoji)

啟德的九龍文理都係

元朗鄉中同信義

醒目開學勳章 王國長老

Ima2008 發表於 21-4-5 23:44
請問在那裡可以找到全校已在農曆新年後,全面恢復面授的中學名單?
體藝中學 12/4 全校 (S.1-S.5) 復課, S.1-S.3 返上午, S.4-S.5 返下午

bobbob    發表於 21-4-15 10:33
YmOra    發表於 21-4-9 19:36
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

網課成效真係差,老師書又教唔哂,但學校就照考試。

見呢度無乜人回覆,唔通最近真係冇乜學校可以返番實體課!?

Ima2008 發表於 21-4-8 18:03

見呢度無乜人回覆,唔通最近真係冇乜學校可以返番實體 ...

應該大部分學校都係網課+面授模式,少數學校會全校面授

Ima2008 發表於 21-4-8 18:03

見呢度無乜人回覆,唔通最近真係冇乜學校可以返番實體 ...

農曆新年後全校復課應該冇乜,復活節假後全校復課就多啲。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

應該復活節假期後,全部學校都以不同的方式復課,例如有的上午四級下午1級全實體,有的全上午但每級4日回校1日網課(以5日計算)。

Ima2008 發表於 21-4-5 23:44

我覺得少諗為妙,我都不喜歡Zoom上學,諗太多無補於事,唯有鼓勵支持孩子"捱過"這疫情等候正常校園生活的來臨,e+唯有吸收得幾多就幾多。

回覆樓主:

其實我都唔想諗,但見阿仔成績跌哂,真係有D驚。

其實啲教職員只要全部做哂檢測,全校就可以全面復課,有幾難啫!而家最多只可以三份之二學生返學,而且仲只係上晝,咁不如學校索性只出三份之二人工比佢地,其餘三份之一俾我地家長做家教費就啱!

fannychan88    發表於 21-4-14 11:54
sinsinyip    發表於 21-4-14 07:56

除非學校管理層夠強勢,否則要全校教職員每兩星期去做一次檢測,真係好難。其實為左莘莘學子,政府真係應該要強制班教職員去做。就好似飲食業等工種一樣。

元朗鄉中,農曆新年假期後已全校復課

回覆樓主:

深水埗佛教大雄中學已全校覆課

ok3 發表於 21-4-14 11:34
除非學校管理層夠強勢,否則要全校教職員每兩星期去做一次檢測,真係好難。其實為左莘莘學子,政府真係應該 ...

我都贊成強制佢地做檢測。作為教育工作者,應該以學生的福祉為重,咁少嘅事都唔肯做,如果要佢地做多D嘢,教好D學生,更加無望。

香港嘅教育,真令人擔心。有D後悔無揀私校或直資學校,  呢D學校起碼叫得旭D老師去檢測。

Ima2008 發表於 21-4-14 12:45
我都贊成強制佢地做檢測。作為教育工作者,應該以學生的福祉為重,咁少嘅事都唔肯做,如果要佢地做多D嘢, ...

優才3月已全校面授

Ima2008 發表於 21-4-14 12:45
我都贊成強制佢地做檢測。作為教育工作者,應該以學生的福祉為重,咁少嘅事都唔肯做,如果要佢地做多D嘢, ...
好多直資學校也不是全面覆課

SuLuLu 發表於 21-4-15 09:23
好多直資學校也不是全面覆課

奇怪!啲家長冇嘈咩?要畀學費,但又冇得畀佢哋班仔女去學校返

你有你嘈,又唔係強制冇辦法。有朋友做老師,佢話嘈嗰啲家長自己都冇打,點解要佢哋打。講到老師要咁偉大要為啲小朋友學業,咁父母都冇為自己啲仔女啦。
‹ 上一主題|下一主題