用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國巴西等4國禁飛令本月21日解除
go

[英國] 英國巴西等4國禁飛令本月21日解除 [複製鏈接]

港府目前對爆出變種病毒的南非、巴西、英國及愛爾蘭實施「禁飛令」,相關地區旅客若要來港,需要先轉到別的地方「過冷河」21日才能登機前往香港,連同抵港後的21日「疫監」在內,相關旅客需花42日才能走入本港社區。但港府將於本月下旬解除該4國的「禁飛令」,相關旅客來港毋需先「過冷河」,只需坐完21日「疫監」就能走入社區。
   0    0    0    0

Taimum 發表於 21-4-5 23:40
港府目前對爆出變種病毒的南非、巴西、英國及愛爾蘭實施「禁飛令」,相關地區旅客若要來港,需要先轉到別的 ...
算係好消息....不過唔知支持得幾耐.
最好就誘人打齊疫針後, 回港縮至 7日隔離甚至可以在家隔離就最好.  有冇咩網址可以向有關部門反映一下.

過客 發表於 21-4-5 23:49
最好就誘人打齊疫針後, 回港縮至 7日隔離甚至可以在家隔離就最好.  有 ...

此新聞從東網睇到,我估可以跟東方聯絡,試下經傳媒反應!

最好就誘人打齊疫針後, 回港縮至 7日隔離甚至可以在家隔離就最好.  有 ...

7日和家居隔離應該無可能!

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210405/bkn-20210405184215953-0405_00822_001.html

Taimum 發表於 21-4-5 23:40
港府目前對爆出變種病毒的南非、巴西、英國及愛爾蘭實施「禁飛令」,相關地區旅客若要來港,需要先轉到別的 ...

"該4國旅客可乘搭指定航班來港,並於指明檢疫設施強制檢疫21天。"

即是之前話既指定航班, 得果 21/4 & 28/4  二日, 5月都未話可以有機返....不是日日有機可以回港, 而且重要指定去一間酒店....唉

llmom 發表於 21-4-5 23:59
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210405/bkn-20210405184215953-0405_00822_001.html

我都係睇依段新聞

不是完全解除禁飛令,係講嗰2班指定航班咋,之後日子都未公布有得飛

幸福花海 發表於 21-4-6 07:26
不是完全解除禁飛令,係講嗰2班指定航班咋,之後日子都未公布有得飛

對呀
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

幸福花海 發表於 21-4-6 07:26

下,等我咁開心,不過都唔明其他3個國家21號開始點返HK,無理由去哂London呱,好在呢度jm互通消息,正苦都無公開講下

autoto 發表於 21-4-6 09:22
下,等我咁開心,不過都唔明其他3個國家21號開始點返HK,無理由去哂London呱,好在呢度jm互通消息 ...

係囉! 多謝jm分享!!

autoto 發表於 21-4-6 09:22
下,等我咁開心,不過都唔明其他3個國家21號開始點返HK,無理由去哂London呱,好在呢度jm互通消息 ...

實在太多未知之數,加上隔離的酒店又咁差,令到要返英國的學生的家長都唔知應唔應該比啲小朋友返英國。為返去一陣,換來暑假無限的痛苦(emoji)
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

即係無變,只係話政府安排果2班飛機係明正言順可以直飛返黎,既然解除禁飛,應該比人自己訂航班及酒店,因為有D可以坐BA由曼城飛倫敦再返港。

yuyueng 發表於 21-4-6 11:08
即係無變,只係話政府安排果2班飛機係明正言順可以直飛返黎,既然解除禁飛,應該比人自己訂航班及酒店,因 ...

如果我子女仍在香港,我會繼續留香港online埋最後個Summer term. 我仔上年暑假完畢已返去開學,只希望政府再公布多啲6月7月安排,我已幫阿仔改機票到7月3日Virgin回港,預左隔離21日,希望唔好係指定青衣個間,可以跟之前政府認可的酒店隔離就好啦!

Taimum 發表於 21-4-7 11:54
如果我子女仍在香港,我會繼續留香港online埋最後個Summer term. 我仔上年暑假完畢已返去開學,只希望政府 ...

我仔8月尾返學校之後一直都無返黎,我今日BOOK左英航6月尾返香港,8月尾再去英國,都系博下架咋,好鬼平來回唔使5000,希望用到。

‹ 上一主題|下一主題