用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 入國際學校
go

[其他] 入國際學校

我個女十個月大,想佢入esf 個d國際學校。聽講最緊要英交溝通好. 請問你地係邊度上playgroup入到國際學校?或係邊度學英文?我想個女可以跟native english teacher學...  Thz

回覆 Chamomile666666 的帖子

我有用啲英文教材...同小朋友睇英文書... 細個有返英文playgroup... in IS前有請native speakers上門同小朋友講故事、玩同傾計

回覆 mama987 的帖子

我想問- 邊間全英playgroup好?你讀邊間呀?
- 邊度搵native english speaker教bb?
- 英文教材即係英文故事書個d? 定邊隻?thx

我小朋友出世幾個月就買Disney set在家自己學和玩,之後在Tutor Time返playgroup, 最後入了ESF kindergarten.

回覆 Moonlight819 的帖子

Dear moonlight819,

TT playgroup是全英嗎?點解你個時唔去esf playgroup既?
esf 無N班,請問你小朋友N班係咪tt讀?

Thx

Tutor time, Anfield 都有不錯的playgroups and nursery

回覆樓主:

TT是英普,那時好像未有ESF playgroup。

Woodland 都係好大部分時間英文,普通話約15分鐘。我女1-2.5歲有去woodland playgroup, 初初accompanied, 大少少係unaccompanied.

Chamomile666666 發表於 21-4-5 23:08
我個女十個月大,想佢入esf 個d國際學校。聽講最緊要英交溝通好. 請問你地係邊度上playgroup入到國際學校? ...

Woodland, TT, Anfield, PIPS都好多小朋友由playgroup / nursery 升讀IS, K1 要求不是太高,小朋友平日習慣了在IS環境説英文,到interview便會自然發揮,如果屋企又會講下,學校已經日日三個鐘NET, 不用外面再學。
local辦的bilingual nursery那類,如果家裏沒有其他語境,有機會不夠,因為在陌生環境中小朋友需要更大信心才會肯說。

回覆 Chamomile666666 的帖子

Playgroup我嗰時上心儀PN嘅playgroup... 不過我覺得如果你只係志在有英文語境,搵間近屋企嘅就ok啦...教材我用DWE... ORT都有,不過學英文黎講就DWE好啲.
Native Eng speakers我係喺fb嘅group搵,搵啲英文母語嘅大學生上門同小朋友互動...
另外我小朋友讀雙語私幼PN... 咁多樣因素加埋 小朋友英文都ok... 考入英文要求都高嘅心儀IS K1

回覆樓主:

我覺得屋企嘅語境緊要過返邊一間playgroup. 我地當初都係目標入IS, 所以由出世開始在家我就同佢用英文溝通。另外我都有買DWE, 都有幫助的。亦有搵NET上門教學。Playgroup我地上TT, 語境都好好,但係英普雙語,不是全英。

今年K1報左好多間IS全部都有offer :)

joybewan 發表於 21-4-6 17:12
我覺得屋企嘅語境緊要過返邊一間playgroup. 我地當初都係目標入IS, 所以由出世開始在家我就同佢用英文溝通 ...

我女小時候在家中都主要是説英語,因為很早plan了IS, 我沒有買甚麼教材,我女亦很少看電視/you tube,都是靠番IS的playgroup/nursery和自己家中說英語,到一考入IS之後家就轉回說廣東話了,所以小朋友現在中英都流利,留意4歲未轉中文的我見好多都轉不到。

964000 發表於 21-4-6 18:08
我女小時候在家中都主要是説英語,因為很早plan了IS, 我沒有買甚麼教材,我女亦很少看電視/you tube,都是 ...

我都係考完IS即轉返廣東台,大人都舒服d hahaha.

joybewan 發表於 21-4-6 18:43
我都係考完IS即轉返廣東台,大人都舒服d hahaha.

我都轉緊台
但有時都要中英對照下佢先明白
由期教仔時

我1歲開始用DWE
同去tutor time上playgroup
亦上過ESF playgroup
N班揀多英文既學校
屋企全英

yankiyan 發表於 21-4-7 12:25
我1歲開始用DWE
同去tutor time上playgroup
亦上過ESF playgroup

我個人覺得細路學中文難過學英文好多倍。
我兒子自9個月起,有開始同佢看中丶英文書,不同的書,包括Oxford reading tree, 有用DWE(講真作用不特別大),家中全廣東話, 一直有閱讀中英文書習慣。上Local N班前,有上Kids Corner 全英play group幾個月而已,作用不大。自K3起有Net每週上門學英文一小時(入IS後已停)。幼稚園讀普通保良局券幼,小學地區一線中文津小,小五中文拿A grade, 讀小五,有用網課台灣平台跟幾位外籍老師學英文幾個月(因為疫情無聊才學),完小五就考入美式IS讀GradeSix即中一,入學試考英閱讀丶英作及英文數,應付有餘。入大埔ASHK, 程度比較高(例如Grade Six教Cell Biology及解剖青蛙(local DSE中六內容),有教Periodic table(local 中三,四內容),有教Physics 有關forces(都是高中內容),Social Studies有教DSE高中範圍的東西,有教用MLA寫academic paper(我大學才學會), 但小朋友只Grade Six, 而且功課都不斷有,中文普教用繁體(如第一組仲深過local school, 要求跟大陸),我見仔英文都輕易適應,反而中文感覺我仔差過IS的大陸同學少少。讀了IS七個月,已適應,英文其實比較易追,我仔還拿了High Academic Achievement獎。
總括而言,英文比中文易學好多,如只偏重英文,怕小朋友入IS後更抗拒中文而不願學,不過,如學生準備移民或海外工作,又可作別論。

conniewktang 發表於 21-4-7 13:23

我個人覺得細路學中文難過學英文好多倍。
同意中文難過英文所以大家一有一條龍IS offer都想加重返中文
唔想比小朋友偏重英文落去

yankiyan 發表於 21-4-7 14:32
同意中文難過英文所以大家一有一條龍IS offer都想加重返中文
唔想比小朋友偏重英文落去
...

小朋友還小就快啲開始學返中文,咁就絕對唔會有問題。
現時,我仔仍有用台灣平台,繼續網上學習,補中文,想keep住學中文,雖然學校已每週5堂中文課了。英文仍有keep住補網課外籍老師,由港幣40幾元到100元多啲都有,(國籍有英丶美丶澳洲丶南非),口音ok, 平靚正。之前上我門1:1外籍老師要650元一小時,學了好多年,因以前唔知有網課老師咁平咁抵。等我仔讀IS夠2年就不再補英文啦!(現時入讀IS才七個月)

conniewktang 發表於 21-4-7 14:37
小朋友還小就快啲開始學返中文,咁就絕對唔會有問題。

我小朋友2歲幾
努力緊
希望快d pick up到

回覆 conniewktang 的帖子

我都同意小朋友學英文易過中文好多,我小朋友黎緊讀IS,雖然每日有中文堂,但都驚遲啲會變左英文叻中文唔叻,請問知唔知細嘅小朋友喺邊度學中文好啊?太細又唔上網課住,謝謝🙏🏻