用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀 IS的父母 預計小朋友會否在香港工作? ...
樓主: lovebb2
go

[其他] 讀 IS的父母 預計小朋友會否在香港工作? [複製鏈接]

Radiomama 發表於 21-4-5 10:49
不過點解你咁concern係咪留港工作?

我未必會移離香港,即會同子女 在不同地方居住。

Radiomama 發表於 21-4-5 07:57
買apartment果類?但如果佢想考慮其他國家嘅大學呢?咁點算?

不談政治,近年發生的人和事,我已學懂全球分散投資的道理。

一早已有澳洲置業的計劃(澳洲公民),問題只係澳洲邊個city. 如果仔返澳洲讀大學,當然會選方便他返學的地點。如果他決定去其他地方入大學或再進修,如英美加或歐洲,亦會在當地再置業。

當年我原生家庭(父母家)在澳洲有幾千呎兩層大宅連前後花園,深感屋大無工人做餐死嘅感覺。還記得媽剛做完手術後不能爬樓梯返睡房,要在樓下偏廳放床的狼狽狀況;外國老人家在樓梯摔倒失救的新聞比比偕是。之後各家人回流返港或搬過省發展,大屋一直丟空,花園要僱用花王定期剪草,大屋還被匪徒爆格潛入驚動警鐘,騷擾了鄰居要當地親友善後,之後忍痛出售,大部家當送人棄掉。之後決定不再買大屋徒增自己煩慮。

更有朋友留下大屋給在澳讀大學的子女居住,引來子女的一班豬朋狗友閒人留連,朋友唯有下定決心換碼成一個兩房小apartment ,給兩兄妹一人一房來導絕。

所以我只會買兩至三房電梯直達小apartment, 避免行樓梯、保安、打理花園、閒人等問題,不會考慮大宅。

Apartment 銀碼較小相對簡單,若將來不住,會考慮出租或丟空也沒問題。

b3410    發表於 21-4-6 08:22

見個個都唔想子女將來留喺香港工作,真係好捨得同仔女分開嗎?我自己喺外國住咗十幾廿年, 最終都係回留返香港,因為所有屋企人都喺香港。 過幾年個仔都會去外國讀大學,但畢業後真係希望佢返嚟香港同我哋一齊。如果佢留喺當地發展落地生根,咁就呢世都唔使旨意再有機會同佢一齊。

ckmammy 發表於 21-4-5 11:43
見個個都唔想子女將來留喺香港工作,真係好捨得同仔女分開嗎?我自己喺外國住咗十幾廿年, 最終都係回留返 ...

你表達能力好好,表達到我想講的心底話,我想講但寫不出這意思。

一方面會捨不得,但另一方面會想 如子女在外地生活工作,他們可能會更幸福,更有前途。

lovebb2 發表於 21-4-5 11:52
你表達能力好好,表達到我想講的心底話,我想講但寫不出這意思。

一方面會捨不得,但另一方面會想 如子女 ...
喺外國工作有無前途因人而異。我先生喺美國工作十幾年, 我哋一直都以為好有前途,後來公司部門要關掉裁員,成年都再搵唔到工 ,所以迫住我地提早回流返香港。反而返到香港好快揾到工仲有得發展。 始終我哋唔係外國人面孔, 要爬上高位都唔輪到我哋黃面人。 我驚個仔步我地後塵,倒不如喺外國讀間有名大學, 返嚟香港工作可能仲吃香。

見個個都唔想子女將來留喺香港工作,真係好捨得同仔女分開嗎?我自己喺外國住咗十幾廿年, 最終都係回留返 ...

香港地方細,過去的日子大家都可以跟父母同住到成家立室。但未來還會一樣嗎?做好接受轉變的心理準備,對自己和子女都會好一點。

Radiomama 發表於 21-4-5 12:24
香港地方細,過去的日子大家都可以跟父母同住到成家立室。但未來還會一樣嗎?做好接受轉變的心理準備,對 ...
都未諗到將來買屋既問題。我都係由美國自己樓千呎屋搬到香港租700呎屋。 個仔而家先十幾歲,到佢成家立室都廿年後,到時先再諗啦。 如果佢叻搵到錢,住屋唔係一個問題

呢個無一定答案,要睇下個小朋友性格取態。

有親戚及朋友各有同齡兒子(佢哋互不相識),呢兩個小朋友讀書時行條路幾乎一模一樣,同於初中時到英國讀寄宿學校,大學Imperial College London讀數學 後轉到牛劍讀金融相關嘅碩士課程。朋友兒子比較大膽,喜歡挑戰,畢業後去日本進入一間國際金融機構投資部工作,發展相當不錯。 親戚兒子係一個怕羞仔,性格比較內向,畢業後回港進入中資金融機構投資部工作,發展也相當順利。

一個覺得新環境有挑戰先係人生,另一個覺得回歸自己嘅成長地同父母一齊先係人生,無話邊個比邊個更正確。

lovebb2 發表於 21-4-4 12:57
讀 IS的父母 預計小朋友將來會否在香港工作?

想知多d
不會.  孩子的所有cousins都在外地, 自他們懂事開始已灌輸將來回流讀大學然後留下工作的意識, 而為了適應, summer school已讀過10年.
就算讓他們選擇, 應該不會選香港.

我希望佢有能力係外地,香港或内地工作。有朋友大學先去外國讀書,頭两份工係香港,跟住派去美國工作順便進修再被派去歐洲,但佢係希望第時返亞洲或中國工作,我覺得咁先係放眼世界。

b3410    發表於 21-4-6 08:26

Radiomama 發表於 21-4-4 17:22
在港讀IS, 往外國升大學;第日會否回來,看機遇。不過就算返嚟,都應放眼大灣區、中國、亞洲,不可能限於香 ...

請教,他們現在讀什麼制的IS呢?如果將來去澳洲讀大學。

思澄爸爸 發表於 21-4-5 23:07
請教,他們現在讀什麼制的IS呢?如果將來去澳洲讀大學。

如果諗住去英美澳加、在港的IS讀A level, AP, IBDP都可以,不是問題。

香港太細,擔心將來適合的工作唔易搵。如果有合適的工作,留港也好好。佢哋自己事業為重,父母可以四圍走探佢哋。

nunupipi 發表於 21-4-5 18:57
我希望佢有能力係外地,香港或内地工作。有朋友大學先去外國讀書,頭两份工係香港,跟住派去美國工作順便進 ...
正是我所想

其實,真係好視乎畢業時嘅經濟環境,而最重要係個小朋友自己喜歡邊一度,仲有邊度易搵野做。
我自己都係外國大學畢業,當其時覺得香港機會多啲,雖然屋企人仍然在外地,自己都返嚟香港闖一闖。而家我個仔,佢自己就嚮往外地生活,地方大啲,環境舒適啲。到最後係點,真係無人知。始終,我個仔都只係Gr 7,到畢業仲有差不多十年。果時又唔知咩環境囉。
香港十年前同宜家都變唔少啦。
而外國工作,又要睇你做咩職業,你話完全變種族階級咩!?大部分高高級都係白種人,你要上位,都唔易。(不喜勿插)
當然,都係果句,香港第日係點,無人點,最緊要小朋友自己強啲,見多識廣,第日佢鍾意係邊,佢自己決定。

lovebb2 發表於 21-4-4 12:57
讀 IS的父母 預計小朋友將來會否在香港工作?

想知多d

其實真係好難預計將來小朋友喺邊度發展,不過相信父母有一定的影響。我一向由個女自己決定,佢報乜嘢大學、選乜嘢科,我都係由佢喜歡,畢業之後係咪做返相關嘅工作唔知,更加冇諗過會唔會返香港工作。
朋友個仔IS畢業後去UCL讀建築,現在倫敦工作。我阿女幾個學長都係大學畢業後返香港工作,一個讀education, 返母校教書; 一個在Ivy League讀chemistry,返香港 started up a bio tech lab 公司和做相關investment 工作; 另一個都係美國畢業,喺香港做作曲、電影配樂工作。

kinder.bb 發表於 21-4-6 16:56
其實,真係好視乎畢業時嘅經濟環境,而最重要係個小朋友自己喜歡邊一度,仲有邊度易搵野做。
我自己都係外 ...
非常同意!我有個表妹UBC畢業,再去LSE 和 Tufts讀碩士、博士,父母得佢一個女,當然想佢留喺自己身邊,但係佢搵到好工,之後喺英國、德國、紐約不同的大企業工作。

其實好睇際遇。如果搵到好工,支持佢哋係外國開始,累積了一定經驗再回來亞洲。

Radiomama 發表於 21-4-4 17:22
在港讀IS, 往外國升大學;第日會否回來,看機遇。不過就算返嚟,都應放眼大灣區、中國、亞洲,不可能限於香 ...

係,我哋都係咁諗
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

回覆樓主:

其實我係打算個女將來係邊度落地生根既話,我哋會跟埋去住附近,我女都話第時會買埋屋比我哋住佢附近 ,好sweet
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記
‹ 上一主題|下一主題