用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 今日北京讀書,工作,創業
樓主: annie40
go

今日北京讀書,工作,創業   [複製鏈接]

Bluegene 發表於 21-5-9 13:51
冇去碑林。我只得兩日一夜,已經好盡
希望第時再有機會去深度遊歴
...
西安值得玩多幾日,小食都唔錯,我最喜歡肉夾饃

annie40 發表於 21-5-9 19:46
香港年輕人不缺才華,缺的是方向,自信心和斗志。

一個二十年朋友,某美資投行高層,我一直沒有開聲為兒子作什麼聯繫,雖然他也認識兒子,因為兒子唔想靠我的關係。

我覺得他是香港典型的廢老,他在很多場合投訴香港年輕人唔得,冇才華,冇毅力,冇方向,冇自信,冇鬥志,太斤斤計較…… 就是百冇!

他認為香港投行點解請咁多國內人就係因為這些原因。我有一次睇唔過眼,我問你講果D都唔係理由,你的前任高層,港交所行政總裁在美國法院披露電郵承認咗,要求下面俾位國內高官及大客子女,所以才會大部份香港d位俾咗官、富二代,唔係唔夠料喎,他才收口。

我們家庭在N年前已經鼓勵兒子讀專業學位,先走專業路線,然後再定位,這個你很清楚。兒子18個月考完CFA,同時考埋FRM,他覺得兒子點解咁鐘意考試,點解有時間考專業試,因為他用了6、7年才考完CFA,兒子3年已經Chartered 埋!

在我來講兒子有方向,有鬥志,有自信心,肯捱,在廢老的眼中完全相反。後來他知道兒子在公司受重用,問佢點解唔去投行。兒子講咗一直有投行,PE funds 透過HH搵佢。兒子冇去,佢覺得冇乜大志,兒子只是微笑,他暫時不去投行晤係冇大志,係想學多些技術層面嘅嘢,同時有機會做AI 的開發。

希望做足做滿四年,最好升正才考慮轉工,個別HH都欣賞佢的方向,兩年前他們認為他的兩年經驗,等同國內碩士畢業生加五年經驗。最初畢業,他怕捱唔夠三個月就俾人炒,或者自己頂唔順工作量及圧力自己走人。

他一直投訴後生仔 jumpy,兒子踏實凖備捱四年 Big 4,都俾人彈冇大志。就算有投行招手,他勸兒子去中資金融機構,但他夫婦都在外資企業,孩子讀國際學校,大女在美國留學。

近年特別口頭愛國,他外母是北大榮休教授,她的子女都送去了美國,只是自己留下。最近佢又話送女兒去北大,現在話北大好,又話美國經濟廢,疫情又嚴重…… 因為最近在外資大行退休了。

兒子一直清楚自己的方向,而且有很好的計劃,我答應不能透露,終極目標係30歲前multiple revenue sources,唔駛睇老闆/廢老面色,在任何地方角落都可以輕鬆生活!我的睇法,why not?

我最近問佢會唔會再讀碩士,博士,佢完全冇興趣,但他有網上上Al課程,包括MlT及 Stanford,同時跟一個好有經驗的同事學師,自己砌自己有興趣嘅嘢。他砌自己的Skill sets and portfolios,我又冇乜意見,只是希望佢……開開心心,有時間搵個 soul mate!

annie40    發表於 21-5-11 08:58
annie40    發表於 21-5-11 08:57
poonseelai    發表於 21-5-10 08:02
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

annie40 發表於 21-5-9 12:21
純粹轉載
謝謝分享!
李子樹2008於宣基中學畢業.
宣基創校於1999, 地區小學由零開始,
學生全部是區內街坊(行路上學那種,同學們,好一些是住樓上樓下).

當年,好像是band4.
(我大囝年代, 家長會可以見到穿拖鞋的家長.
細囝年代, 新家長們面目已經好一些.
到細囝畢業年代, 家長們中,已經出現一些家庭背景優秀的)

教育,就像十年樹木,百年樹人.

我大囝入宣基那年代.學校在地區上, 也不是很出名.
我跟太太参加了幾間區內中學, 覺得教長很有教育熱枕和愛心.最終, 宣基是首選.也有幸就讀.
我大囝未算傑出, 能夠平平穩穩, 我覺得已經不錯了!

細囝都同樣畢業, 但這地區學校的数學教育並不出色,
校長是修英文的, 著重平衡發展.細囝的学習安排.
曾經出現少些問題.

社會在進步,
教育也一樣,
一些過去落後的,
努力自强!

二十歲後孩子有自己的人生,怎樣過自己的人生,他們應該比我們更清楚。

最近看到以下一段:

真正的安全感,来自你對自己的信心,是你每個階段性目標的實現,而真正的歸屬感,在於你的内心深處對自己命運的把控,因為你最大的對手永遠是自己。

Xxxxxxx

ANChan59 發表於 21-5-10 00:02

一個二十年朋友,某美資投行高層,我一直沒有開聲為兒子作什麼聯繫,雖然他也認識兒 ...

。 香港有一大班講一套做一套嘅人,多數在某一類政見嘅人身上搵到。唔明點解,總有一班人不斷奚落,壓低年青人,以Top 2% 計,呢班年輕人絕對比幾十年前嗰班犀利。 我不時講下你兒子的發展俾我孩子作為參考,不過,仍然未上心。

akys 發表於 21-5-10 11:12
。 香港有一大班講一套做一套嘅人,多數在某一類政見嘅人身上搵到。唔明點解,總有一班人不斷奚落, ...

我不看政見,我反而見到係他們多數係國內出生,年輕來到香港,捱苦一輪,終於有出人頭地的一日,所以有些投射或者套用自己的情況,潛意識 justify 自己的存在感。

但不少人不會諗深一層,question behind questions. 照單全收,認為香港下一代精英唔得!

你的孩子還細,要時間成長歷錬,最緊要對自己有信心,有理想,有毅力,不要被無謂人影響,行行出狀元!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

一個二十年朋友,某美資投行高層,我一直沒有開聲為兒子作什麼聯繫,雖然他也認識兒 ...
揾soulmate比考chartered難好多倍。

回覆 Yanamami 的帖子

Of course.

我都有呢D高薪廢老朋友,仲要不時聽佢地廢up。
一場大國夢,令好多人如癡如醉。

NKpa 發表於 21-5-10 14:57
我都有呢D高薪廢老朋友,仲要不時聽佢地廢up。
一場大國夢,令好多人如癡如醉。
...

我都認同現在是大國崛起,但不是一面倒什麼都好,或者另一個極端什麼都錯,都要持平分析。

所以我之前都講香港多咗好多忽然愛國的人,為了避免自己三高,都係唔聽咁多似是而非的BS!

反而跟國內幹部傾偈,他們不少都幾持平,幾了解香港市民不同階層的觀點,他們不表態,但是知道對家話題的水份及含金量。

b3410    發表於 21-5-10 19:56

b3410 發表於 21-5-9 20:01
西安值得玩多幾日,小食都唔錯,我最喜歡肉夾饃
食咗正宗羊肉餃子,但太強膻味,頂唔順,

ANChan59 發表於 21-5-10 13:12
我不看政見,我反而見到係他們多數係國內出生,年輕來到香港,捱苦一輪,終於有出人頭地的一日,所以有些 ...
每一代人生活背景唔同,大家生活方式又唔同,經驗好難完全套用。雖然有時對我自己屋企的年青人都好無奈,不過我覺得佢哋將來一定個個叻過我

Bluegene 發表於 21-5-10 18:49
羊肉我也接受唔到,揀牛肉

b3410 發表於 21-5-10 20:04
每一代人生活背景唔同,大家生活方式又唔同,經驗好難完全套用。雖然有時對我自己屋企的年青人都好無奈,不 ...

我都覺得不應該亂套,將年輕人胡亂定位或者抹黑嘅。

年輕人他們有自己想法,越叻會更獨立思考,我哋謙卑地向他們學習,我們肯謙卑,他們會有感覺,亦會禮尚往來,你很快會有好日子!

b3410    發表於 21-5-10 21:58

我頂得順嘅!

回覆 ANChan59 的帖子

我覺得他是香港典型的廢老,他在很多場合投訴香港年輕人唔得,冇才華,冇毅力,冇方向,冇自信,冇鬥志,太斤斤計較…… 就是百冇!
Xxxxx

人到中年近晚年,還在努力找‘存在感’。累不累?

恭喜了,孩子以本事為基礎,得到的人脈機遇,必然跟由誰誰誰介紹入行紥實牢固很多。冷暖自知也是歴練。
在EK家長經常提及甚麼本事,也不及家庭背景人脈的本事,怎樣說呢?似乎就是簡單數學題的推理結果。

而在我所見所知,有「更多」有背景有人脈的學二代,富二代,在求職路途上根本從來未動用過任何親友長輩給予的機會,甚至乎跑去幹「熱心親友」魔爪難及的冷門工作。至於官二代,是不好說,有腦的官二代,未出頭之前,非常懂得把身份藏得極深(中㚈皆如是),大家日常自己盡量補腦好了。

吃醋吃酸有益身心,大家偶然開「黑」是人之常情。

當然亦不排除有部份年輕人不想努力,只想吃上一代老本的,這些人一般是外表風光,內心脆弱,經不起歲月考驗。

b3410 發表於 21-5-10 20:04
每一代人生活背景唔同,大家生活方式又唔同,經驗好難完全套用。雖然有時對我自己屋企的年青人都好無奈,不 ...
我父母的一代喜歡講人生簡單道理,對孩子行為品格很有意見(強力囉唆到不得不服從),死穴是聽見別人說孩子無家教。對學業是有書讀就好,事業上有工作就好,其他沒甚麼意見。算是做到「指點」,而非指指點點。
其實我們這一代是否多多少少有患上「指指點點」的毛病,而集體有病又唔知。而剛好年輕一代又患上集體敏感症,對父母的叮嚀(可以演繹為囉唆),有強烈的過敏反應,甚至導致反撃行為。

距離產生美,自己很享受孩子不同住的日子。日子

stillgood20 發表於 21-5-10 08:59
謝謝分享!
李子樹2008於宣基中學畢業.
宣基創校於1999, 地區小學由零開始,
名校,是前人種樹,後人乘涼。
一切由零開始,師兄長進,對學弟學妹也是鼓勵和承傳。努力加油。

早年什麼都試過食過;竹蟲,蠍子,蠶蛹,野味等等古怪食物都願意陪朋友陪客戶試過。唯一一樣食到想嘔嘅係一個凍咗嘅羊肉包。八十年代去拉布倫寺,坐大巴中午兩點到達,大部份食肆已關,喺一間未關記買咗個羊肉包,到今日個味道都仍然難忘。
‹ 上一主題|下一主題