用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 安省大學
樓主: twkcck
go

[加拿大] 安省大學   [複製鏈接]

wyh:) 發表於 21-4-8 07:58
謝謝回覆啊!

女兒的兩個offer

如果係兩個唔同省份,照理就可以兩邊都 accept,係洗多少少錢啫。因我女是公民,申請學簽方面就不太清楚,希望其他谷友可解答

twkcck 發表於 21-4-8 00:33
回覆 J-smama 的帖子

如果自己直接向學校申請,就可以accept 多一個offer?

以我所知,安省嘅大學只可經 OUAC 統一申請,乜可以直接向大學申請咩?

yy13 發表於 21-4-8 07:53
我仔今年year 1
以前我都以為UT 係好多學生嘅dream school
但原來唔係

同意你所講,UT 唔係 local 學生嘅 dream U。 以我土生土長嘅親戚為例,成績非常之好,大學俾哂 scholarship 也寜可去 Western ,佢話 UT易入難出,大壓力喎。相反,我覺得海外學生偏向UT,因名氣比較大,若然將來回國,張證書都多人識

J-smama 發表於 21-4-8 08:27
同意你所講,UT 唔係 local 學生嘅 dream U。 以我土生土長嘅親戚為例,成績非常之好,大學俾哂 scholarsh ...

當年我在多倫多居住的時候, UofT已是出名的易入難出, 大一收生很多, 有點似金字塔式, 到大四畢業, 學生人數驟減, 尤其是競爭劇烈的熱門學系, 淘汰率是進三剩一.  據一位在多倫多著名公立高中當教師的朋友說, 他的學生入了UofT熱門學系, 他不會恭喜, 等到畢業才恭喜.  所謂淘汰, 其實是這樣, 有自知之明的學生, 很快就吃不消, 大二轉系, 有堅持不想轉系的就唯有轉校, 然後還有些是你四年讀完, 我就拉長到五年, 讀起來沒有那麼吃力, 這等學生也不能同屆畢業.  所以某些熱門專業, 能順利在四年內畢業的, 都是人材.  聽教師朋友說, 之所以出現大一收生多情況, 是政府撥款制度影響, 加國大學都是公立為主, 聯邦资助, 政府每年撥款是按第一年收生的人頭計, 如UofT這等大學希望取得最高額撥款額, 便出現在大一儘量收生的情況.  但現在撥款情況是否仍以這方式進行則未再查証.

J-smama 發表於 21-4-8 08:27
同意你所講,UT 唔係 local 學生嘅 dream U。 以我土生土長嘅親戚為例,成績非常之好,大學俾哂 scholarsh ...

我仔好多同學都入咗Western
我朋友個女係公民
我朋友想個女入UT
因為唔洗嘥錢住宿舍
不過佢女專登揀Western

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

dlam141231 發表於 21-4-8 09:02
當年我在多倫多居住的時候, UofT已是出名的易入難出, 大一收生很多, 有點似金字塔式, 到大四畢業, 學生人數驟減, 尤其是競爭劇烈的熱門學系, 淘汰率是進三剩一.  據一位在多倫多著名公立高中當教師的朋友說, 他的學生入了UofT熱門學系, 他不會恭喜, 等到畢業才恭喜.  所謂淘汰, 其實是這樣, 有自知之明的學生, 很快就吃不消, 大二轉系, 有堅持不想轉系的就唯有轉校, 然後還有些是你四年讀完, 我就拉長到五年, 讀起來沒有那麼吃力, 這等學生也不能同屆畢業.  所以某些熱門專業, 能順利在四年內畢業的, 都是人材.  聽教師朋友說, 之所以出現大一收生多情況, 是政府撥款制度影響, 加國大學都是公立為主, 聯邦资助, 政府每年撥款是按第一年收生的人頭計, 如UofT這等大學希望取得最高額撥款額, 便出現在大一儘量收生的情況.  但現在撥款情況是否仍以這方式進行則未再查証.

您好啊, 因自己其實唔太熟及認識加拿大大學情況, 我的認識全是網上各大學網站資料閱讀理解而已. 孩子後年 2023年 9月入讀加拿大嘅大學, 明年 2022年~ 11月要開始報大學了.

想請教一下, 孩子打算讀商科, 我見 McMaster 商科收生分數好高分, 要~90 - 92 分, 而 Western 都要 high 80 分. 想問, 呢兩間的商科在當地人口碑都是好的適合入讀?? Waterloo 商科要 low 80 分, 是否口碑不太好不宜入讀? Queen 商科在當地口碑又好唔好呢?

1) McMaster University  https://future.mcmaster.ca/admission/
Programs https://future.mcmaster.ca/programs/
Program: Business OUAC Code: MB ; Degrees: B.Com., (Honours) B.Com.
Anticipated Admission Range: 87-90%
Target Enrolment: 800

Program Integrated Business & Humanities ; OUAC Code: MBH ; Degrees (Honours) B.Com.
Anticipated Admission Range: 88-92%
Target Enrolment: 60

2) Western University: https://welcome.uwo.ca/international/
i) International Secondary School
ii) International Secondary School – Canadian Curricula >>https://welcome.uwo.ca/admissions/requirements/canadian_secondary_school/on.html
https://welcome.uwo.ca/pdfs/ontario_admission_requirements.pdf

MANAGEMENT & ORGANIZATIONAL STUDIES
Registrants = 785
Anticipated Admission Range: Mid to high 80s

3) University of Waterloo
Undergraduate Programs https://uwaterloo.ca/future-students/programs
Business Program https://uwaterloo.ca/future-students/programs/business
- Honours Arts and Business    https://uwaterloo.ca/future-students/programs/arts-and-business

Low 80s (co-op and regular)
- Environment and Business https://uwaterloo.ca/future-students/programs/environment-and-business Low 80s

4) University of Toronto St. George https://www.utoronto.ca/future-students
Faculty of Arts & Science https://www.artsci.utoronto.ca/future/ready-apply/admission-requirements/ontario-high-school

Ontario High School General Admission Requirements
Admission CategoryRequired High School CoursesAnticipated Admission RangeRecommended Range for Required High School Courses
Rotman Commerce English, Calculus Mid to high 80s  English – low to mid 80s
Calculus – mid to high 80s

5) University of Toronto Mississauga (UTM) https://www.utm.utoronto.ca/future-students/programs/undergraduate
Management (BBA) > Mid 80s

6)University of Toronto Scarborough (UTSC)
Economics for Management Studies (BBA) > Mid 80s (Non Co-op) / Mid 80s (Co-op)
Management > Mid 80s (Non Co-op) / Mid 80s (Co-op)
Management & Accounting > Mid 80s (Non Co-op) / Mid 80s (Co-op)
Management & Finance > Mid 80s (Non Co-op) / Mid 80s (Co-op)
Management & Human Resources >  Mid 80s (Non Co-op) / Mid 80s Co-op)
Management & Information Technology > Mid 80s (Non Co-op) / Mid 80s (Co-op)
Management & Marketing > Mid 80s (Non Co-op) / Mid 80s (Co-op)
Strategic Management > Mid 80s (Non Co-op) / Mid 80s (Co-op)

小時了了 發表於 21-4-8 09:41
您好啊, 因自己其實唔太熟及認識加拿大大學情況, 我的認識全是網上各大學網站資料閱讀理解而已. 孩子後年  ...

抱歉, 幫唔到你, 我離開多倫多已久, 對現在各大學商科的口碑, 並不清楚.   有一點, 安省的大學質素相差其實並不遠, 你說的幾間都是好的大學.

我會上usnews.com睇美加大學的資料,其中UoT的畢業率(4年制學士)是46%,絕對是易入難出。

UofT commerce 第一年要讀Are & science 第二年夠分先可以入commerce programme.

除非係OSSD 有9字頭就可以guarantee 第二年入commerce

一年後好多同學仔吾夠分入吾到st George commerce programme 要轉第二科

dlam141231 發表於 21-4-8 10:45
抱歉, 幫唔到你, 我離開多倫多已久, 對現在各大學商科的口碑, 並不清楚.   有一點, 安省的大學質素相差其實並不遠, 你說的幾間都是好的大學
唔該晒. 因為 U of T 國際學生學費係我提嗰幾間大學中最貴, 兌換港幤貴 ~十幾二十萬一年, 四年就會貴~80萬了, 如果幾間都係好大學, 都係差唔多的話, 咁如果能順利考入到 McMaster / Western, 學費 4 年會平 ~80萬 唔係細數目. 如果唔求大名氣, 咁入其他大學對我來講會比較化算及貼地啲

University of Toronto
Tuition Fee: http://www.planningandbudget.utoronto.ca/Tuition_and_Ancillary_Fees_Cover/tuition.htm

Appendix C: International Tuition Fee Schedules
Commerce/Business Administration
2020: $67,400 / year
2021: $59,300 / year

Management UTM
2020: $61,330 / year
2021: $59,300 / year

McMaster University
Tuition Fees https://future.mcmaster.ca/cost-estimator/ & https://registrar.mcmaster.ca/tuition-fees/
Business/Commerce Level 1 : $1,272.26 per unit x 30 units/year = $38,167.80 / year

Western University
https://welcome.uwo.ca/international/finances/tuition_fees_and_living_expenses.html
Tuition & Fees: DAN Management (BMOS) :$45,653 / year

J-smama 發表於 21-4-8 08:15
如果係兩個唔同省份,照理就可以兩邊都 accept,係洗多少少錢啫。因我女是公民,申請學簽方面就不太清楚, ...

Thanks

Radiomama 發表於 21-4-8 14:00
我會上usnews.com睇美加大學的資料,其中UoT的畢業率(4年制學士)是46%,絕對是易入難出。

...

好意外啊

如果係兩個唔同省份,照理就可以兩邊都 accept,係洗多少少錢啫。因我女是公民,申請學簽方面就不太清楚, ...

Thanks

Thanks

小時了了 發表於 21-4-8 14:30
唔該晒. 因為 U of T 國際學生學費係我提嗰幾間大學中最貴, 兌換港幤貴 ~十幾二十萬一年, 四年就會貴~80萬 ...

所以如果唔係佢嘅citizen, 好多香港學生會揀去英國的大學,而且只係讀三年,名氣又比加拿大嘅高少少。

小時了了 發表於 21-4-8 14:30
唔該晒. 因為 U of T 國際學生學費係我提嗰幾間大學中最貴, 兌換港幤貴 ~十幾二十萬一年, 四年就會貴~80萬 ...

Western 嘅 Ivey Business School 係出名嘅

而Waterloo 同Wilfred Laurier 有一個合辨嘅 business administration and math/computer science double degree 都好好

UTSG嘅 Rotman School of Management 係非常之出名,要求分數亦係非常之高

而想讀完書留喺度工作、移民嘅話,我係建議揀co-op program。而 co-op program 做得最好嘅就係Waterloo,其次就得UT Scarborough。據我所知,UTSC 讀 Management 係比其他科貴。雖然UTSC 有專責部門教學生搵工,但都唔係個個咁好彩,有聽聞可以去 KPMG 做 audit,亦有聽聞搵唔到工最後放棄讀 co-op program

小時了了    發表於 21-4-8 22:30

J-smama 發表於 21-4-8 21:09
Western 嘅 Ivey Business School 係出名嘅

而Waterloo 同Wilfred Laurier 有一個合辨嘅 business admini ...

-Duplicated-

而Waterloo 同Wilfred Laurier 有一個合辨嘅 business admini ...

讚同Waterloo co-op 做得幾好
我另一朋友個女喺Waterloo 讀緊co-op y2
佢話學校係有公司資料比學生去搵工
唔洗學生盲摸摸
我仔喺另一間讀另一科co-op y1
學校冇乜特別支援
要自己出去搵
今年經濟咁差
今日又開始封城居家令
好彩今年係optional
如果唔係都唔知點搵

-Duplicated-

回覆 dlam141231 的帖子

你所說的『人頭計去撥款』是對的。所以所有加國大學也會盡收能收的學額,低至65-70分也有好好的學院取錄,然後第一年要狂讀才能選讀心儀的學科,之後的。。。你形容得好好! 『金字塔』式! 不斷有人dropout。

‹ 上一主題|下一主題