用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 安省大學
樓主: twkcck
go

[加拿大] 安省大學   [複製鏈接]

小時了了 發表於 21-4-11 17:04
我無嚇親,我要向你講多謝都嚟唔切添呢!你及Radiomama 嘅加拿大大學資訊分享非常有用,萬分感激

係EK, ...

你咁講, 我有啲難為情, 主要是我離開加國已久, 所提供的加國大學资訊並不是最新的, 怕會誤導.  

小時了了 發表於 21-4-11 17:20
老老實實坦白講,决定孩子加拿大讀大學,完完全全因為加拿大政府專俾香港人申請PR 移民政策。我知道,孩子 ...

原來是這個原因, 明白了.  歡迎到加拿大, 我在多倫多住了十二年, 美好的十二年.  加拿大人亦相對平和, 有禮, 環境簡單, 確是適合女孩子求學, 定居.  希望你如願.  

Radiomama 發表於 21-4-11 16:32
我上網搵資料,都只不過希望能成為個仔隨時的幫助啫,基本上佢已經有自己的諗法,而且無論讀書定工作,將 ...

最後一段特別對。 我女兒現在在多大。 其實我地唔太想佢入多大主要原因就係覺得太辛苦佢一意孤行, 無辦法。 呢一年佢都話辛苦, 剛剛選左major。 唯有多鼓勵多支持。

老老實實坦白講,决定孩子加拿大讀大學,完完全全因為加拿大政府專俾香港人申請PR 移民政策。我知道,孩子 ...

如果呢個方案會實行,讀完書可直接申請PR,真係好吸引。

wyh:) 發表於 21-4-11 21:29
如果呢個方案會實行,讀完書可直接申請PR,真係好吸引。
今年2021年 2月時新聞報導 https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%9C%8B%E9%9A%9B/583833/%E5%8A%A0%E6%8B%BF%E5%A4%A7-2%E6%9C%888%E6%97%A5%E8%B5%B7%E9%96%8B%E6%94%BE%E5%90%88%E8%B3%87%E6%A0%BC%E9%A6%99%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E7%94%B3%E8%AB%8B%E6%96%B0%E5%B7%A5%E4%BD%9C%E7%B0%BD%E8%AD%89-%E6%9C%89%E6%95%88%E6%9C%9F3%E5%B9%B4
加拿大政府2月4日宣布,自2月8日起將開放香港人申請新的工作簽證,據聲明指,合資格者為過去5年在該國畢業並取得專上文憑或學位的香港留學生,可以申請有效期最長3年的工作簽證,加方又指,若持有「具同等外國證書」者也合資格。
……
聲明又提到,在開放式工作簽證之外,政府會繼續向年輕香港居民實施其他2條導向永久居留的途徑,將會在今年內遲些時候推行。
第二條則是給予在加拿大專上教育機構畢業的香港人,將能夠直接申請永久居留,未來會有更多詳情。

小時了了 發表於 21-4-8 14:30
唔該晒. 因為 U of T 國際學生學費係我提嗰幾間大學中最貴, 兌換港幤貴 ~十幾二十萬一年, 四年就會貴~80萬 ...

我以為好似英國咁,我報既學科,幾間大學的學費差唔多

俾你提醒(emoji)先發現大學學費的差異
現有加拿大的CO, 同一學科兩間大學 學費差額20000

朋友個女去加拿大讀書,已經係可畢業後留下來找工。

wyh:) 發表於 21-4-12 07:27
我以為好似英國咁,我報既學科,幾間大學的學費差唔多
俾你提醒先發現大學學費的差異
現有加拿大的CO, 同一學科兩間大學 學費差額20000
唔同省, 唔同大學及唔同科嘅學費差額相差好大, 國際學生 4年大學學費真係可以相差~80 - 100萬 (每年學費相差 ~1X-20萬). 我哋只係一般打工仔, 草根而已, ~80 - 100萬對我家庭唔少$$, 如果大學係當地口碑及質素差唔多, 可以慳到的話我梗係想慳呢啲$$

University of Toronto
Tuition Fee: http://www.planningandbudget.utoronto.ca/Tuition_and_Ancillary_Fees_Cover/tuition.htm
Appendix C: International Tuition Fee Schedules
Commerce/Business Administration
2020: $67,400 / year
2021: $59,300 / year

Management UTM
2020: $61,330 / year
2021: $59,300 / year

McGill University  https://horizon.mcgill.ca/pban1/hzskalog.P_DISPLANGUECHOICE
Tuition fees https://www.mcgill.ca/student-accounts/tuition-charges/fallwinter-term-tuition-and-fees/undergraduate-fees
Bachelor of Arts (BA):Tuition 21,500.10 + Others XXX = Total ~ 24,578.99
Bachelor of Commerce (BCom):Tuition 52,501.50
+ Others XXX = Total ~ 55,621.19 / year

Queen's University http://queensu.ca/registrar/future-students/undergrad-admissions
Tuition Fee http://queensu.ca/registrar/financials/tuition-fees
Commerce: $1553.77 x 33 units per year = $51,275 / year

University of British Columbia https://you.ubc.ca/applying-ubc/
Tuition Fees
https://students.ubc.ca/enrolment/finances/tuition-fees/undergraduate-tuition-fees
Commerce:$51,206.40 / year

Western University
https://welcome.uwo.ca/international/finances/tuition_fees_and_living_expenses.html
Tuition & Fees: DAN Management (BMOS) : $45,653 / year

McMaster University
Tuition Fees
https://future.mcmaster.ca/cost-estimator/ & https://registrar.mcmaster.ca/tuition-fees/
Business/Commerce Level 1 : $1,272.26 per unit x 33 units/year ~ $41,984.58 / year

University of Alberta
Tuition
https://www.ualberta.ca/admissions/international/tuition-and-scholarships/tuition-and-fees.html?
Bachelor of Arts (Honors) : $29,500.00
Bachelor of Commerce (Honors):
$35,000.00 (Commerce 要 Year 2才有得讀,Year 1 要GPA~2.6-3.3才有機會成功申請到 Year 2 讀 Commerce)

了了,纯粹頃下計,其實去外國生活是妳囡囡意願嗎?還是只是父母諗法?妳們又會陪她移民嗎?如果最終得佢自己一個移民在外生活,妳們又是否捨得?去到咁遠如果當地冇親人,得小朋友自己一個留低生活的話,其實都要有好大勇氣,要睇孩子意願。

再講加國現時政策係明顯想吸納高學歴年青人留在當地發展,須然會頃向放寬申請條件,但细節仍然未出,將來是否所有在加國畢業學生就可以即時申請入藉,或是會否回歸去番行計分,又或是加入某些條件,暫時都仍然是未知數。
就如現時隻救生艇,係會比你3年工作簽證,但申請入藉细節仍未出,不過就睇到都要符合番英語能力同要求,當然年輕加有學歷就算行計分都著數。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-12 17:41
了了,纯粹頃下計,其實去外國生活是妳囡囡意願嗎?還是只是父母諗法?妳們又會陪她移民嗎?如果最終得佢 ...

朋友個女今年畢業,打算留喺加拿大工作,目標都係定居生活。朋友則長居大陸有生意,無諗住過埋去。
其中一個関鍵也是好平常的事,女孩子過去三年已經跟加籍男朋友住埋。如果幸運能開花結果,這個應該係朋友最想見到的。
看似講遠了,不過也好現實。讀大學、租屋住、結交伴侶,好多留學生都會住埋一齊;父母要有心理準備,跟香港讀書真的不一樣。

Radiomama 發表於 21-4-12 17:59

朋友個女今年畢業,打算留喺加拿大工作,目標都係定居生 ...

所以真係好睇孩子意願。

Radiomama 發表於 21-4-11 14:53
這個site當然以US 大學為主啦,Waterloo 在美國學生/家長眼中是不入流,連排名都無。香港人也不會揀Waterl ...

基本上,Waterloo 只是在加拿大國內較受學生和家長歡迎。

美國學生和家長,少有喜歡去加拿大讀大學。
有,都只係因為加拿大大學學費平少少。

回覆 chickchick 的帖子

"waterloo 出名就是有co-op, 工作經驗行先的新人就業市場, 當然co-op搶手"

傭主的心思,和 university ranking 未必 synchronize 。

在加拿大國內,waterloo 學生的確受老闆歡迎。
小女説,原來好多老闆也很喜歡 Ryerson 學生。

如果打算入 grad school ,當然要看 university ranking 。
但也要找對 "師傅"。某方向最有名的教授,未必是在最高 ranking 的大學。
小兒喜歡的 research direction ,有一位在日本某大學的日本教授是他很仰慕的,小兒舊年已主動和他 email 聯絡,可惜教授快退休,不收再收 "徒弟" 了。

Radiomama 發表於 21-4-8 14:00
我會上usnews.com睇美加大學的資料,其中UoT的畢業率(4年制學士)是46%,絕對是易入難出。

...

我在UofT St George Campus 畢業,當年我都見過一些人畢唔到業,大學最多可以比七年時間佢哋,但最終都係讀唔上。

peggy 發表於 21-4-7 13:40
路過想請教University Calgary / University Ryerson邊間好d?

當年我在Toronto 時,Ryerson 還未升格做大學,就像以前香港的Poly , 之後才升格為大學。

又想問吓。UT life science vs McMaster health science vs Queens Health Science.  邊間好啲?同埋讀得冇咁辛苦易啲畢業?

twkcck 發表於 21-4-13 01:25
又想問吓。UT life science vs McMaster health science vs Queens Health Science.  邊間好啲?同埋讀得冇 ...

請問health science 是哪一個major?

回覆 wyh:) 的帖子

第一年係general, 冇major

For Queens - 有注明QuARMS pathway

For McMaster- no mention

yy13 發表於 21-4-8 07:53
我仔今年year 1
以前我都以為UT 係好多學生嘅dream school
但原來唔係

同意, 像我, 入到UofT 都未必是一件好事, 所以真係要睇, 想讀嘅嘢, 係唔係嗰間大學最好

STEM330 發表於 21-4-13 13:41
同意, 像我, 入到UofT 都未必是一件好事, 所以真係要睇, 想讀嘅嘢, 係唔係嗰間大學最好
...

可以講下點解唔好? 讀得好辛苦定係畢業搵工唔容易?
‹ 上一主題|下一主題