用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選擇港同offer vs 統一派位?
樓主: Bobobhauyan
go

選擇港同offer vs 統一派位? [複製鏈接]

Bobobhauyan 發表於 21-4-3 08:39
LS, Hoi Ping

可能開平備取生

Bobobhauyan 發表於 21-4-3 13:01
港同其實都係call waiting 咋
港同有出過waiting俾考生嗎?

回覆樓主:

抽奬

Bobobhauyan 發表於 21-4-3 08:39
LS, Hoi Ping

大抽獎乙一HOI PING 命中率十分十分高,九龍城向來足夠B1位。如果鍾意Hoi Ping 多啲,可以抽飛等抽乙一

Kiki_chan 發表於 21-4-3 20:22
港同有出過waiting俾考生嗎?

當然有
上年7月仲有offer 俾waiting
同埋港同 7月仲接受之前有報過既學生去叩門

SLHongkonger 發表於 21-4-4 11:33
當然有
上年7月仲有offer 俾waiting
同埋港同 7月仲接受之前有報過既學生去叩門

唔係,我意思係指我2nd in完都冇聯絡過我。我點知自己係waiting定reject呢?
我指呢位朋友話自己係waiting後拎offer..港同已之前通知佢係waiting了嗎?現在由waiting變offer?

Kiki_chan 發表於 21-4-4 11:54
唔係,我意思係指我2nd in完都冇聯絡過我。我點知自己係waiting定reject呢?
我指呢位朋友話自己係waiting ...

咁詳情我就唔知道  
我上年得知港同 5月的時候會出一個email 通知無offer 的同學話唔接受佢地的申請 然後話歡迎佢地7月可以去叩門

咁7月係要叩門先會再有機會有offer 定港同會直接call 人 我就唔清楚

我知道上年有一個同學仔 係去到3in
之後無offer
到7月 我聽聞佢最終入到港同

我知道就係咁多 希望幫到你

Kiki_chan    發表於 21-4-4 13:02

醒目開學勳章 王國長老

Kiki_chan 發表於 21-4-4 11:54
我指呢位朋友話自己係waiting ...

港同唔會出reject
只有「收offer/等offer」兩種status
見完無好快收call,理論上就係waiting
如我朋友係2月面試,見完其他人收offer但無call佢,再之後收call,咪叫call waiting囉

Charlotte_mom 發表於 21-4-4 13:02
港同唔會出reject
只有「收offer/等offer」兩種status
見完無好快收call,理論上就係waiting

想問吓你朋友係幾時收call?

借位幫朋友問。今日有人收到call waiting嗎?

Bobobhauyan 發表於 21-4-3 09:01
請問大家會如何比較港同跟開平?

港同成績較旅港佳 亦較華英/迦密佳

Bobobhauyan 發表於 21-4-3 09:01
請問大家會如何比較港同跟開平?

如果,你係問"如何"比較兩所中學,可以响兩校的特色上的不同作比較,不過,其實一間係直資,另一間則是準校,其實,無得好直接比較,個人認為,簡單DD比較,旅港有文有武讀得又田徑得,亦是一所純樸的中學,而港同則是近年升值中的直資中學,資源比較多,高中選修科自由度比較大,不過,若然孩子屬理科人,旅港高中選修科也是很大機會可以選到心儀學科,希望你們可以比較到分別選擇到"合適"的好中學。

YmOra 發表於 21-4-8 23:38
如果,你係問"如何"比較兩所中學,可以响兩校的特色上的不同作比較,不過,其實一間係直資,另一間則是準 ...

分析

漏咗免費vs 6年學費+雜費,到高中預備DSE 補習費

YmOra    發表於 21-4-9 10:22

第一,睇值得放乙一,乙二的學校,如果中,是否好過港同。入讀唔後悔?

第二,自我評估叩門能力,和家長壓力承受能力。因為萬一唔中,可能要叩門。

如果呢兩條解決咗,就留下抽獎。
‹ 上一主題|下一主題