用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教前輩升中經驗
go

請教前輩升中經驗 [複製鏈接]

我小朋友今年升小一,有龍校(優才)或直資小學( 陳守仁)選擇。

小朋友英文好 (已考flyer),覺得陳守仁小學都幾適合佢個性,語境好 (打算高中回流加拿大)。

但玩完考小後已覺得疲累,明白叻人好多,而且好多外在因素影響(個性),好多同屆家長話有龍校揀龍校、小六升中青春期佢哋更有主見或反叛,但我哋本身較喜歡英小 (小朋友無意見,兩間見完都話好)

所以過嚟升中版請教前輩,現時考中學(未了解點玩)個遊戲係好難玩,定係都還可以?小學階段嘅準備係點?如要玩升中,輕鬆型家長係咪選擇龍校更好?謝謝分享☺️

2    0    0    0

babysharkshark 發表於 21-4-2 17:24
我小朋友今年升小一,有龍校(優才)或直資小學( 陳守仁)選擇。

小朋友英文好 (已考flyer),覺得陳守仁小 ...
睇到回流兩字,已經無需考慮其他,是但啦.小一甘細個,開心咪得咯.
PS:一直係甘認爲.因而小一係抽返來

babysharkshark 發表於 21-4-2 17:24

小朋友英文好 (已考flyer),覺得陳守仁小 ...

如果想/覺得小朋友中學更上一層樓,如聖喇拔之類,咪揀陳守仁,早幾日ek見到有位網友就讀陳校囡囡考級2x已經有名女校Offer,我認為3私一直小學真係好勁 當然no pain no gain。

如果想開開心心有個小學生活嘅,咪揀優才。

我個人覺得選龍校(特別無呈分試小學),升中學想跳船絕不容易。

補充: 睇漏原來高中要走,咁優才啦,開心咁讀十零年

gracelam 發表於 21-4-2 17:44

如果想/覺得小朋友中學更上一層樓,如聖喇拔之類,咪揀陳守 ...

我估,TSL 哈皮過 優才 喎。TSL尤其是女仔,咪就係因為英小食正銜接英中嘅因素而受英中歡迎囉,並非完全因學術~~~

mcl203 發表於 21-4-2 17:53
我估,TSL 哈皮過 優才 喎。TSL尤其是女仔,咪就係因為英小食正銜接英中嘅因素而受英中歡迎囉,並非完全因 ...

咁都要佢地pre s1考得靚仔,個條升中數字先有咁勁
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-4-2 17:58
咁都要佢地pre s1考得靚仔,個條升中數字先有咁勁

私直考中學係有優勢,未非純學術得一個考慮點,TSL學生不少背著體藝的~~~

小朋友讀陳守仁高小,其實no hard no gain 又唔係咁適合形容我地d學生,其實一直到高小,功課都唔係太多,同意因為較強英文底子同師兄師姐嘅track record, 升中成績較好

陳守仁升中選擇真心冇得輸,如性格主動外向,也很開心輕鬆學習

將來留學也適合
‹ 上一主題|下一主題