用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IELTS Online Course
樓主: 小時了了
go

IELTS Online Course   [複製鏈接]

piyohk 發表於 22-11-4 14:33
IELTS 成績有效期只有兩年,請問會唔會考iGCSE 的英文會好啲?到申請overseas 的master course 時,是否又 ...

視乎地點,大多數海外大學會要求 Ielts or Toefl ,IGCSE 未必能替代 Ielts.
我大仔響香港八大畢業,佢申請海外Master,大學都要求佢提交 Ielts 成績。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-11-4 15:31
視乎地點,大多數海外大學會要求 Ielts or Toefl ,IGCSE 未必能替代 Ielts.

孩子想在香港修讀學士,碩士時會申請海外升學

piyohk 發表於 22-11-4 15:33
孩子想在香港修讀學士,碩士時會申請海外升學

補充,我大仔就係咁,海外大學都一樣要求佢提交 ielts 成績。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-11-4 15:37
補充,我大仔就係咁,海外大學都一樣要求佢提交 ielts 成績。

唉⋯為什麼香港的英文考試會變成咁?老遠年代,申請英國的碩士課程時,主要都係睇大學時成績。

piyohk 發表於 22-11-4 16:21
唉⋯為什麼香港的英文考試會變成咁?老遠年代,申請英國的碩士課程時,主要都係睇大學時成績。
...

因為中國香港嘅母語並非英語, 海外大學對英語會有一定要求。
母語非英語嘅國家,通常申請都會有要求。

piyohk 發表於 22-11-4 16:21
...

我有朋友約 30 年前往 Exeter U讀 Master, 都要求 IELTS, 佢 meet 到 IELTS 分數,但都仍要求佢額外上英文班!

DOCTORGG 發表於 22-11-4 19:21
我有朋友約 30 年前往 Exeter U讀 Master, 都要求 IELTS, 佢 meet 到 IELTS 分數,但都仍要求佢額外上英文 ...

我希望無記錯,當年睇Warwick postgraduate 時,可能無注意到英文要求,而我的senior 也沒有考英文考試。大家返而考GMAT。

Charlotte_mom 發表於 21-4-6 14:40
我女第一次裸考,衰oral, 佢太認真,人哋問佢鐘唔鐘意船,同朋友出海(考官明顯唔了解香港 ...

点可以提升Writing呢

thx

回覆樓主:

我女11月都報左,只因為大學英文科可以暫時吾需要讀,之後又怕自己退步,又申請學校嘅獎勵計畫出國可能要IELTS,所以自己提出同朋友一齊報。

JJDBB 發表於 22-11-11 09:24
我女11月都報左,只因為大學英文科可以暫時吾需要讀,之後又怕自己退步,又申請學校嘅獎勵計畫出國可能要IE ...
女中五,9月頭考左了。 志在睇下英文能力+ 可能報英國聯招會用。

回覆 232 的帖子

女9月頭考左,明顯Task1唔係佢寫開題型,需要操練下,IG 買左個ielts overall 9分阿sir writing教學片($500左右) +自己買練習操,作左7,8篇task1, 2,3篇Task2,搵人改左2篇Task1,1篇Task2,其餘睇sample writing對比下就算。操練除頭1,2篇摸索下,其餘要計時。

同埋女考筆試,佢結論電腦考會好D,因為去到被迫用佢 提供嘅鉛筆擦子膠,非常之咁差唔好用,影響佢心情。

kirstyau 發表於 22-11-13 22:23
回覆 232 的帖子

女9月頭考左,明顯Task1唔係佢寫開題型,需要操練下,IG 買左個ielts overall 9分阿sir w ...

thx

回覆 232 的帖子

女9月頭考左,明顯Task1唔係佢寫開題型,需要操練下,IG 買左個ielts overall 9分阿sir w ...
你女writing 幾分?
我記得你女overall 好高分。

海之風 發表於 22-11-14 07:53
你女writing 幾分?
我記得你女overall 好高分。

唔算好滿意咪靠 listening reading拉高。但應該唔會再考了,計過再考overall都正路不變,overall夠報大學就算了。

同埋考一次洗咗我幾千淨係買嗰兩本官方教材5舊幾。幸好第日可以比妹用。

海之風    發表於 22-11-14 09:51

回覆 232 的帖子

想請教IG 買那個ielts overall 9分阿sir writing教學片值得推介嗎? 謝謝!

ahnew 發表於 22-11-14 22:06
想請教IG 買那個ielts overall 9分阿sir writing教學片值得推介嗎? 謝謝!

因為Task1係分析圖表數據,150字內,佢英文科成績本身已經算好好,但係讀eng lit人,寫開感性野多,所以對佢有用,有人講一次重點。Task2 議論文 本身問題不大。

其實網上大量免費教學片,但得一個暑假預備,仲要補N個習+活動, 所以費時煩 快恨準搵個有經驗,5舊豪比佢

ahnew    發表於 22-11-14 23:14

kirstyau 發表於 22-11-14 09:42
唔算好滿意咪靠 listening reading拉高。但應該唔會再考了,計過再考overall都正路不變,overall ...

想請問可以share 買那個ielts overall 9分阿sir IG ? Thanks

hashas 發表於 22-12-3 23:42
想請問可以share 買那個ielts overall 9分阿sir IG ? Thanks
send左

kirstyau 發表於 22-12-6 13:02
send左

請問也可以send 给我嗎?

回覆 232 的帖子

其實係咪指其中一卷9分咋?Ielts 總分係9分, overall 9分即係4卷都滿分    咁即係個呀 SIR 話佢4卷全部都滿分,我有冇理解錯

咁拍片賣其實都幾好揾喎
‹ 上一主題|下一主題