用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Econ vs Geog
go

Econ vs Geog [複製鏈接]

請教各位揀科如果揀physics, chem, 配econ好d定係geog? 哪科比較容易拿高分?謝謝。
   0    0    0    0

LovelyBB06 發表於 21-4-2 15:12
請教各位揀科如果揀physics, chem, 配econ好d定係geog? 哪科比較容易拿高分?謝謝。 ...

好睇孩子個性,如果孩子比較接近"理科人"嘅話,Geog屬"半文半理"學科,咁Geog似乎幾適合,計算部分幾有滿足感,但响EK又似乎幾多人認為Econ容易讀,我女就覺得難讀了,真係好睇孩子咩個性呢!

睇學校谷唔谷同學生自身條件啦:我女有7位同學讀晒呢三科,到而家得三個仲堅持到咋(一個 Drop chem, 兩個 drop phy,一個退學)因為 workload 太重。

LovelyBB06 發表於 21-4-2 15:12
請教各位揀科如果揀physics, chem, 配econ好d定係geog? 哪科比較容易拿高分?謝謝。 ...

個人覺得econ易過geog, 易係geog多野記,加埋Phy,Chem唔野少。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題