用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培道中學banding?
go

培道中學banding?

請問培道屬Band 1定Band 2?

sswan 發表於 21-4-1 21:51
請問培道屬Band 1定Band 2?

屬B2a中學,是B2女孩子的首選。

回覆樓主:

培道DSE成績B2A水平

文憑試 2020年 2019年
中文4+ 50.5% 48.5%
英文4+ 23.9% 31.3%
數學4+ 37.6% 32.3%
-----------------------------------
CEM4+ 37.3% 37.4%
通識4+ 40.4% 61.6%
-----------------------------------
主科4+ 38.1% 43.4%

3322率 70% 73.7%

回覆 YmOra 的帖子

請問小女系九龍城區b2A,(女好鍾意培道)!大抽獎時想乙一:培道.....但之後已經唔知可以點填;因冇一間九龍城區的B2學校鐘意!
如要填晒30間真係唔知點填,可否比些意見我!謝謝

chanyuki 發表於 21-4-1 22:57

請問小女系九龍城區b2A,(女好鍾意培道)!大抽獎時想乙一:培道.....但之後已經唔知 ...

我對B2組別中學應放乙幾研究不深,唔想亂俾意見,免得連累你,以前有位"九龍城區"資深爸爸(憫父)對B1和B2甚至乎B3中學皆瞭如指掌,尤其大抽獎排位見解最為中肯,我也是响他的舊帖子取經,可惜他消聲匿跡數年了,我只能以僅有的資料供你參考,真的不好意思,幫你唔多。

明白你對九龍城區除咗B2龍頭中學有信心DD外,對其他皆不感興趣,但,個人認為,如你這種case,我係有建議過身邊的jm應响早期盡快揀"直資"嚟讀,免得跌入無可選擇的地步,不過,以你現在的情況,暫時都係無得返轉頭,唯有繼續向前走,待大抽獎後仍未能入讀你心儀嘅"培道"時才去叩門直資可能會是方法吧!

個人小小的建議,响九龍城區多數B2組別皆會選擇培道、何官、文理、胡兆熾、五旬節、基道等等,至於點排法,我不作意見亂俾了。請見諒。

真實CASE: 我女係私小讀書, 我女及佢同班同學都屬B1B學生, 2個女仔都LIKE培道, 我女跳舞同學B1A, 父母LIKE培道(佢自己LIKE自己小學可直升的中學), 3個都係自行收左, 咁O岩中一同班,  B1A個位今年考試級1, 我女級18, 另一位唔知.......但佢地都返得非常開心, 我女開心到連發夢都掛住學校, 上網課都非常自律, 放假都7點幾起身溫書做功課, 我個人認為唔一定去間TOP學校讀書丟叫好, 最緊要佢地自己LIKE, 咁先返得開心及努力學習

chanyuki 發表於 21-4-1 22:57

請問小女系九龍城區b2A,(女好鍾意培道)!大抽獎時想乙一:培道.....但之後已經唔知 ...

鐘意培道的原因是什麼?因為偏好女校?還是中文中學?或者學校比較關顧?可以提供多些資料以便選擇合適她的中學。
我仔也是Band 2A(41校網),最後今次自行1入了合適的中學,而當年我也是培道中學出身。有機會大家可以多多交流

JHsbb 發表於 21-4-2 01:36
真實CASE: 我女係私小讀書, 我女及佢同班同學都屬B1B學生, 2個女仔都LIKE培道, 我女跳舞同學B1A, 父母LIKE ...

十分認同。連發夢也想返學已經反映到學校的成功,肯7點幾起床溫書做功課,這份主動可見得孩子係找到"合適"的中學讓自己成長,而非孩子"跟"著學校走。其實,小孩子越投入學校愛上學,對增加自信心好大幫助,成績亦自自然然會好,仲會好到估唔到咁好添。

JHsbb 發表於 21-4-2 01:36
真實CASE: 我女係私小讀書, 我女及佢同班同學都屬B1B學生, 2個女仔都LIKE培道, 我女跳舞同學B1A, 父母LIKE ...

好佩服你當年可以咁堅定B1B揀B2A, 而小朋友又鍾意返學証明冇揀錯,我自己仲猶豫緊

YmOra 發表於 21-4-2 14:24
十分認同。連發夢也想返學已經反映到學校的成功,肯7點幾起床溫書做功課,這份主動可見得孩子係找 ...
我都無諗過個女咁添呀, 3月尾放假前, 佢有2篇文言文要背默, 我都唔知佢幾時溫過書, 默前2晚叫我幫佢背(我同爸爸同佢仲打緊牌, 洗牌個陣佢就背), 一篇OK, 一篇一半半, 但背默個日係滿分, 所以佢應該係朝早精精神神安安靜靜溫好書.....同哥哥非常不同, 哥哥非常懶散(讀羅氏)

咪咪cat 發表於 21-4-2 16:54
好佩服你當年可以咁堅定B1B揀B2A, 而小朋友又鍾意返學証明冇揀錯,我自己仲猶豫緊
...
我同爸爸係睇女能力及學校校風囉, 學校真係校風幾嚴, 不錯不錯.....
前年12月學校資訊日我有帶埋女去睇, 女一路聽講座一路話我好鐘意學校

自行我仲只揀左培道一間咋...

JHsbb 發表於 21-4-5 14:30
我都無諗過個女咁添呀, 3月尾放假前, 佢有2篇文言文要背默, 我都唔知佢幾時溫過書, 默前2晚叫我幫佢背(我同 ...

係呀!喜歡讀書係好明顯睇得到,加上你囡囡入到自己揀自己喜歡嘅中學,投入感一定比人多比人認真,真係戥你高興呢!我女也有相類似經歷,我女好鍾意响返學坐巴士嗰十幾廿分鐘抽一段仔"範文"嚟背,佢話朝早起身加埋新鮮嘅空氣"背"嘢係最容易入腦。

YmOra 發表於 21-4-5 14:41
係呀!喜歡讀書係好明顯睇得到,加上你囡囡入到自己揀自己喜歡嘅中學,投入感一定比人多比人認真,真係戥 ...

我女同你女都幾乖.......^^

YmOra    發表於 21-4-6 18:42