用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 循道 vs 東九匯基
go

循道 vs 東九匯基 [複製鏈接]

求分析,謝謝
   0    0    0    0

諾媽媽2007 發表於 21-4-1 21:45
求分析,謝謝

九循定沙循??
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

循道中學DSE成績近5年反覆
2016年開始向下至2018年創新低
2019年反彈創新高 2020年回落

MCKLN 2020年 | 2019年 | 2018年
考生 100人 | 106人 | 122人
中文4+ 47.0% | 59.4% | 38.5%
英文4+ 44.0% | 53.8% | 36.1%
數學4+ 52.0% | 50.9% | 36.9%
-----------------------------------------------------
CEM4+ 47.7% | 54.7% | 37.2%
通識4+ 38.0% | 60.4% | 36.9%
-----------------------------------------------------
主科4+ 45.3% | 56.1% | 37.1%

整體5+ 15.2% | 18.8% | 無公布
整體4+ 49.7% | 58.2% | 37.3%
整體3+ 84.5% | 88.9% | 76.6%
整體2+ 97.5% | 98.8% | 97.1%

3322率 73.0% | 93.4% | 69.7%
22222 92.0% | 97.2% | 91.8%

School Reports
https://www.mckln.edu.hk/index.php?s=1_583&eid=585

依家幾好,自行有 早早通知 ,當年我地冇,果時滙基有 offer, 諗左一 陣都係冇要, 其實我到而家都係咁鍾意滙基, 就當係冇緣分啦 :)

總之end up 去左循道, 唔係原來最心儀, 不過自己嘅細路,係學校畀我原來想像中過得好*ʕ•̀ω•́ʔ✧

YmOra    發表於 21-4-2 14:31

gracelam 發表於 21-4-1 22:01
九循定沙循??

九循

諾媽媽2007 發表於 21-4-1 22:59
九循

學費唔係問題就UCCKE
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Chowying 發表於 21-4-1 22:45
依家幾好,自行有 早早通知 ,當年我地冇,果時滙基有 offer, 諗左一 陣都係冇要, 其實我到而家都係咁鍾意 ...

會否真係好傳統?是否教學上都幾谷呢?
同埋點解dse成績反覆成咁。

謝謝你

看了就好

:)

Chowying 發表於 21-4-1 23:38
太多 字數唔夠位
谷唔谷我就唔知,我女應付到算 輕鬆, 剛剛英文 sba speaking係滿分, 成績上 究竟得咗 ...

謝謝你無私的分享。

非常感激

諾媽媽2007 發表於 21-4-1 23:03
會否真係好傳統?是否教學上都幾谷呢?
同埋點解dse成績反覆成咁。

九龍循中之前被逼收循小b2生影響質素,一向受循小影響,當年循中可一屆過十過學生入醫科,循小當年最叻的去SPCC, DGS等,但仍有不少叻人留在循中。而循中一向校風好同理科較好。但近年,循小生叻的大都沒選循中,反而有位比循少b2生直升,害了循中。
循中將會有轉機,因為循中與循小脫了龍,循中有機會成績回升。這幾年不穩定只是因為循中里仍有未脫龍的循小生。
若文科叻,可選東九龍匯基;若想讀理科,一定是循中!
如果比我選,一定是循中,循道的學生比較自由度大,但又會守規矩,學校照顧到身心靈及學生個人發展,並加以栽培,校友網絡強,互相照應,循道如其他傳統名校一樣是grant school, 是香港最後一間grant school,(新啲叫津貼學校,舊的傳統名校叫補助學校),當然同津貼學校一樣,又免費,師資好,老師較穩定(老師流失率沒直資嚴重),師生關係佳。

諾媽媽2007 發表於 21-4-1 21:45
求分析,謝謝

匯東  
‹ 上一主題|下一主題