用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 4.21、4.28 CX2252 倫敦至香港
go

[英國] 4.21、4.28 CX2252 倫敦至香港  

政府公布,將於4月21日及4月28日,安排兩班專機接載滯留英國的港人。他們抵港後要統一在青衣華逸酒店接受21天強制檢疫,並須在抵港第7天、第12天及第19天接受病毒檢測。

指定航班為上述兩天於上午9時10分從英國倫敦起飛來港的CX2252號航班。預約購票系統將在4月8日開放,購票成功的旅客會被連結到指明檢疫設施的預約系統,讓他們預訂房間,房價定為每晚400至500元。

指定航班的乘客在辦理登機手續時,須出示預定起飛時間前72小時內進行的病毒反轉錄聚合酶連鎖反應(RT-PCR)核酸檢測陰性結果證明。採用其他技術的核酸檢測結果將不獲接納。此外,乘客亦須出示在上述指明檢疫設施預訂到港後21晚房間的確認書。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/606940/%E6%96%B0%E5%86%A0%E8%82%BA%E7%82%8E-%E6%9C%80%E6%96%B0-%E6%94%BF%E5%BA%9C4-21-4-27%E5%AE%89%E6%8E%92%E5%85%A9%E5%B0%88%E6%A9%9F%E6%8E%A5%E6%BB%AF%E8%8B%B1%E6%B8%AF%E4%BA%BA-%E7%B5%B1%E4%B8%80%E6%AA%A2%E7%96%AB

上午九時十分咁早!住得遠就慘!

yuyueng 發表於 21-4-1 21:06
上午九時十分咁早!住得遠就慘!

要早一日去Heathrow 住洒店做PCR Test, 因為 PCR 要24小時才有結果

summerhotel1 發表於 21-4-1 21:15
要早一日去Heathrow 住洒店做PCR Test, 因為 PCR 要24小時才有結果

這個test 同之前Heathrow 個test 是不同?

咁呢班兩班機就係「包機」啦 , 即是都未打算恢復schedule fight , even 是2-3日一班回港客機。

現有機票的可坐這班機?

小公主媽媽 發表於 21-4-1 21:29
這個test 同之前Heathrow 個test 是不同?

兩個檢測都可以在希斯路機場做, 之前回香港快速測試叫LAMP, 大約兩小時有結果。

PCR 檢測係最準確, 但要24小時才有結果。不過其實大部分地方,例如英國去泰國/杜拜/馬爾地夫一向都係要做PCR。

katrinafu 發表於 21-4-1 21:37
咁呢班兩班機就係「包機」啦 , 即是都未打算恢復schedule fight , even 是2-3日一班回港客機。

現有機票 ...

4月8日開始接受預訂就會知道啦! 不過我相信唔得。

政府攪咁多野都唔直接開返直航,咁四月之後仍然禁飛?嗰啲菲律賓、印尼、巴基斯坦,每日入境變種病毒都唔禁飛,仲要唔係香港人,政府攪乜鬼?

summerhotel1 發表於 21-4-1 21:40
4月8日開始接受預訂就會知道啦! 不過我相信唔得。

我都覺得應該要自己再俾錢
雖然下個term 決定唔返英,因為政府仍未確定幾時有直航機

幸福花海 發表於 21-4-1 22:03
政府攪咁多野都唔直接開返直航,咁四月之後仍然禁飛?嗰啲菲律賓、印尼、巴基斯坦,每日入境變種病毒都唔禁 ...

仲要醫埋佢地添,班人應做唔做

autoto 發表於 21-4-2 00:30
仲要醫埋佢地添,班人應做唔做

咩唔係淨係香港居民先可以入境咩?

summerhotel1 發表於 21-4-2 00:41
咩唔係淨係香港居民先可以入境咩?

Working permit

summerhotel1 發表於 21-4-1 21:38
兩個檢測都可以在希斯路機場做, 之前回香港快速測試叫LAMP, 大約兩小時有結果。

PCR 檢測係最準確, 但要2 ...

Thanks !

autoto 發表於 21-4-2 00:45
Working permit

Oh yeah! Well to be fair house maids plays an important role to Hong Kong as a whole. Without their help, many people, i.e., those with children will not be able to go to work. In short, house maids benefits HK economy!

小公主媽媽 發表於 21-4-2 07:06
Thanks !

No Problem!

summerhotel1 發表於 21-4-2 07:12
Oh yeah! Well to be fair house maids plays an important role to Hong Kong as a whole. Without their ...
政府傾向經濟,莫視學生須要, 不是防病毒,只針對某些人,可悲!

幸福花海 發表於 21-4-2 07:40
政府傾向經濟,莫視學生須要, 不是防病毒,只針對某些人,可悲!
x 2, 不知所謂,本港永久居民都唔俾入境,無一個國家會咁做     

katrinafu 發表於 21-4-1 21:37

現有機票 ...

即4個A組國家座這二班機,夠位?

summerhotel1 發表於 21-4-1 21:15
Which test centre are you referring to?  The Collison Test Centre (referred by CX) in Heathrow requires 48 hours to give the result.

幸福花海 發表於 21-4-2 07:40
感覺起香港讀書又慘(BK果邊叫晒救命),起英國讀書亦唔好得幾多,小兒上年8月中返去學校之後一直冇返黎,但暑假成2個月點都要返啦,仲要再做VISA 呢,佢今年Y11, 學校話6月頭可以回家,最遲7月2號要走,希望6月尾有正常機返黎啦。