用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田B1 ...大抽獎點填討論區
樓主: werty
go

沙田B1 ...大抽獎點填討論區   [複製鏈接]

angiehouse 發表於 21-4-14 10:11
回覆 hobby 的帖子

沙蘇進步好多, 反而呂中趺晒WATT, 入大學訊低過林/蘇/培/循 ...

你錯了! Please according to 此網頁"教育王國" greenapple 的 2019 及 2020 DSE 統計:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3766729&extra=page%3D1

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3835104&extra=page%3D2

過去一年因社會運動及疫情停課,影響到大部分中學的 2020 DSE成績level 4 % 表現,其實以上幾間中學相比自己學校本身當年 2019 DSE 成績level 4 % 也同樣是退步了。

不過,我也覺得香港學校們也應該好好反省反思一下,在停課艱難時期怎樣幫助學生維持學習態度及學習知識上有增長....

Babyarsene    發表於 21-4-14 13:45

Gella77 發表於 21-4-14 04:02
我囡今年讀中二,當年係第五志願派入沙官

多謝分享

Gella77 發表於 21-4-14 04:02
我囡今年讀中二,當年係第五志願派入沙官

請問可否分享下你或囡囡對沙官感覺?
老師積極嗎?囡囡讀得開心嗎?
謝謝分享。

lctang 發表於 21-4-14 13:13
你錯了! Please according to 此網頁"教育王國" greenapple 的 2019 及 2020 DSE 統計:

https://www.edu- ...

到了今時今日, 好多人係比較學校成績時, 都唔去FC仲係流於"概念", 其實都幾可悲:

畢業年度中學名稱人均5+數/整體5+比例人均4+數/整體4+比例主科5+率平均主科4+率平均
2012 -  2013 曾肇添中學 ?/44.8%?/79.4%
2012 -  2013 浸信會呂明才中學 2.7/~35.5%?/~72%32.38%70.00%
2012 -  2013 沙田崇真中學 ?/22.9%?/64.2%60.10%
2012 -  2013 沙田培英中學 ?/16.7%
2012 -  2013 沙田蘇淅中學 ?/57.5%
2012 -  2013 林裘謀中學 ?/21.4%?/60.8%
2012 -  2013 沙田循道衞理中學 ?/60.1%62.68%
2013 -  2014 曾肇添中學 ?/39.6%?/78.5%
2013 -  2014 浸信會呂明才中學 ?/~35%?/~72%32.38%70.00%
2013 -  2014 沙田崇真中學 ?/31%?/68.2%25.15%64.70%
2013 -  2014 沙田培英中學 ?/29%?/69.4%
2013 -  2014 沙田蘇淅中學 ?/55.2%
2013 -  2014 林裘謀中學 ?/23.7%?/63.5%
2013 -  2014 沙田循道衞理中學 58.88%
2014 -  2015 曾肇添中學 2.56/36.2%5.06/73.2%
2014 -  2015 浸信會呂明才中學 2.3/34.9%?/74.4%29.38%72.63%
2014 -  2015 沙田崇真中學 ?/65%62.43%
2014 -  2015 沙田培英中學 ?/29.3%?/68%29.15%63.73%
2014 -  2015 沙田蘇淅中學 ?/60.2%
2014 -  2015 林裘謀中學 ?/21.4%?/60.8%
2014 -  2015 沙田循道衞理中學 ?/58.1%56.50%
2015 -  2016 曾肇添中學 2.63/41.8%4.97/78.5%
2015 -  2016 浸信會呂明才中學 ?/36.2%30.75%73.25%
2015 -  2016 沙田崇真中學 ?/34.2%?/79.1%
2015 -  2016 沙田培英中學 ?/23.3%?/66.6%
2015 -  2016 沙田蘇淅中學 ?/63.2%
2015 -  2016 林裘謀中學 ?/20.1%?/58.6%
2015 -  2016 沙田循道衞理中學 ?/62.3%61.05%
2016 -  2017 曾肇添中學 ?/37.7%?/75.8%
2016 -  2017 浸信會呂明才中學 ?/38.7%32.38%72.88%
2016 -  2017 沙田崇真中學 ?/34.9%?/76.8%
2016 -  2017 沙田培英中學 ?/26.2%?/67.8%
2016 -  2017 沙田蘇淅中學 ?/61.4%
2016 -  2017 林裘謀中學 ?/26%?/63.4%
2016 -  2017 沙田循道衞理中學 ?/60.2%58.55%
2017 -  2018 曾肇添中學 ?/41.7%?/79.1%
2017 -  2018 浸信會呂明才中學 ?/34.1%?/74.6%31.38%73.00%
2017 -  2018 沙田崇真中學 ?/33.3%?/78.5%
2017 -  2018 沙田培英中學 ?/24.3%?/66.5%
2017 -  2018 沙田蘇淅中學 ?/56%
2017 -  2018 林裘謀中學 ?/22.6%?/56.8%
2017 -  2018 沙田循道衞理中學 ?/53.5%51.75%
2018 -  2019 曾肇添中學 ?/48.3%?/84.9%
2018 -  2019 浸信會呂明才中學 ?/42.1%?/79.2%39.08%80.45%
2018 -  2019 沙田崇真中學 ?/37.3%?/79.4%76.85%
2018 -  2019 沙田培英中學 ?/19.1%?/61.9%
2018 -  2019 沙田蘇淅中學 ?/61.8%
2018 -  2019 林裘謀中學 ?/23.7%?/66%
2018 -  2019 沙田循道衞理中學 ?/58.3%55.40%
2019 -  2020 曾肇添中學 ?/42.9%?/79.8%
2019 -  2020 浸信會呂明才中學 ?/31.2%30.21%69.57%
2019 -  2020 沙田崇真中學 71.78%
2019 -  2020 沙田培英中學 ?/19.3%?/57.9%
2019 -  2020 沙田蘇淅中學 ?/56.9%
2019 -  2020 林裘謀中學 ?/17.9%?/58.5%
2019 -  2020 沙田循道衞理中學 ?/60%

lctang    發表於 21-4-14 15:56
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

BB666 發表於 21-4-14 14:21
請問可否分享下你或囡囡對沙官感覺?
老師積極嗎?囡囡讀得開心嗎?
謝謝分享。

都OK,其實個人認為始終都係靠學生本人多啲(emoji)

比起其它地區, 特別是NT地區, 沙田區真係有好多不錯BAND 1學校

以前我地的年代, 曾肇添真只係二三線學校, 最勁係沙官個D, 現在曾肇添勁到好似沙田No.1, 所以時代變更, 太多變化, 真係要看進步退步, 好多傳統名校都唔可以只靠食老本...

回覆 justin1justin2 的帖子

曾肇添叫二三線,都好幾十年前嘅事。

ucw 發表於 21-4-14 17:37

曾肇添成為全港成績Top 4男校起碼7/8年啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

呢個top 4 , 代價唔細。揀之前要有心理準備。

justin1justin2 發表於 21-4-14 17:20
比起其它地區, 特別是NT地區, 沙田區真係有好多不錯BAND 1學校

沙田區和九龍城區都係,天生兩姊妹咁!

hkpapa852 發表於 21-4-14 15:33
到了今時今日, 好多人係比較學校成績時, 都唔去FC仲係流於"概念", 其實都幾可悲:

我系在講座上資料得知呂中入學人數系66%,沙蘇/林系86/88%,並吾系概念,呂中自家網業都有講,本地資助學位是64%,自資學士2%,外國學位11%,副學士15%, 就算連外國學位一併計算只可說跟1b校差不多吧,當然一間學校好吾好成績不是全部既,亦可以話去外國讀既好多系尖子

angiehouse 發表於 21-4-14 18:22

我系在講座上資料得知呂中入學人數系66%,沙蘇/林系86/8 ...

入U率高代表了甚麼?
3大水泡科只需18分就入到, SSSDP等degree更係賣大包

名校學生, 成績唔夠入到目標科目, 寧可repeat都未必願意屈就

如果只以入U率計, 大部份"神校"都不如地區2/3線B1中學

正如SPCC, QC呢D學校, 其實年年都係得7X%學生升讀Local degree, 係咪代表佢地不如沙蘇?

其實近2年, 以至未來3年, 基本上 Local degree 學額足夠俾所有符合3322既學生有餘

入U率對衡量校既水平, 參考價值其實已所餘無幾

ucw 發表於 21-4-14 17:37

係, 年紀唔細..哈哈!

hkpapa852 發表於 21-4-14 17:43
曾肇添成為全港成績Top 4男校起碼7/8年啦!
係, 我講緊係遠遠超個這個時間..

hkpapa852 發表於 21-4-14 18:34
入U率高代表了甚麼?
3大水泡科只需18分就入到, SSSDP等degree更係賣大包

我睇數據者,甘如果呂中66%都系入神科當然無退步重有進步tim,我地平民只可用可見數據比較尼幾年,而且只系比較下佢自己,同區又講下者,進退步有幾奇呢

justin1justin2 發表於 21-4-14 18:39
係, 我講緊係遠遠超個這個時間..
我想大家不要太激動, 我係話以前, 我果個年代, 我都知現在曾肇添好好, 好勁.(我不是無的放矢, 我也有屋企人讀曾肇添, 那時沙田區一定不會首選曾), 好似大埔以前一定係王記, 莫記, 現在就是迦密, 上水也是, 以前不會選鄧顯, 現在鄧顯勁到......

justin1justin2 發表於 21-4-14 17:26
以前我地的年代, 曾肇添真只係二三線學校, 最勁係沙官個D, 現在曾肇添勁到好似沙田No.1, 所以時代變更, 太 ...

如果曾記係2,3線,你一定係講70年代尾80年代初40年前嘅舊事。

werty 發表於 21-4-14 19:12
如果曾記係2,3線,你一定係講70年代尾80年代初40年前嘅舊事。

我80年代中,曾記已經係沙田top 3,不過最估唔到沙官而家回落去乙4/5之選(emoji)

rtkh 發表於 21-4-14 19:59
我80年代中,曾記已經係沙田top 3,不過最估唔到沙官而家回落去乙4/5之選(emoji)
...

當時係曾吕官,培蘇都b23崇真都唔知係邊。

不過係30幾年前。

曾記呂明才無乜人考十科所以出唔到狀元,不過30分比比皆是。
‹ 上一主題|下一主題