用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求意見!HYS vs BPS
go

求意見!HYS vs BPS   [複製鏈接]

住港島區,之前已註冊協恩,自二中BPS,不知有沒有機會最後入自一YWGS,點揀好?謝謝各位!
   5    0    0    0

很大機會

回覆 Jackychanchan 的帖子

咁抽飛博?我見好多人in,我女不是一線小學,備取生的信心不大...

HappyOx123 發表於 21-4-1 16:29
住港島區,之前已註冊協恩,自二中BPS,不知有沒有機會最後入自一YWGS,點揀好?謝謝各位! ...

今年似乎多人想入YWGS多過BPS......
妳既問題亦唔係第一個問 (不過係第一個公開咁問)

近兩年真係唔知YWGS正取個班係咩人, 曾有多會員私下透露, 有些同學有SPCC/DGS offer但都收唔到YWGS正取通知.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

所以我都覺得亞女是備取生的機會不高。現在係諗緊留唔留直資好?HYS比較遠但好快有MTR

HappyOx123 發表於 21-4-1 16:33
回覆 Jackychanchan 的帖子

咁抽飛博?我見好多人in,我女不是一線小學,備取生的信心不大... ...

我會抽飛博吓,有BPS在手,其實冇咩損失。

jacknetpass    發表於 21-4-1 17:12
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

但HYS各方面是否比BPS好?

HappyOx123 發表於 21-4-1 16:48

但HYS各方面是否比BPS好?

除非玩體藝啦!就揀HYS !

現階段如果2間都收得,都有番咁上下實力,老實講中學生70%靠自己,30%靠學校,間間中學都有好老師同hea老師,睇吓好唔好彩,好老師係認真教學,鼓勵學生,如果對人生啟蒙已經bonus,最後讀書都係靠自己。

Face3366    發表於 21-4-2 08:26

多謝你嘅意見!

回覆樓主:

DSE成績 HYS↑ > BPS↓ 

投BPS 的票

回覆 jiang_rabbit 的帖子

請問你覺得BPS有哪方面較好?謝謝!

hkpapa852 發表於 21-4-1 16:37
今年似乎多人想入YWGS多過BPS......
妳既問題亦唔係第一個問 (不過係第一個公開咁問)
上年經驗,dgs 有second in,spcc 冇得in 但bps and ywgs 收哂。

回覆樓主:

小朋友係唔係中西區小學學生?

回覆 sunnygirl 的帖子

不是

HappyOx123 發表於 21-4-1 16:41
回覆 hkpapa852 的帖子

所以我都覺得亞女是備取生的機會不高。現在係諗緊留唔留直資好?HYS比較遠但好快有 ...

香港返協恩,視乎起點,好多人搭隧巴。地鐵去何又田轉巴士或地鐵去旺角轉小巴

回覆樓主:

近3年主科5+ HYS↑BPS↓

HYS | BPS
5+(%) 2020年 2019年 2018年
中文 ~41 ~38 ~31 | 21.4 29.9 36.8
英文 63.2 55.0 56.4 | 50.8 48.9 57.9
數學 ~47 ~40 ~38 | 38.1 39.3 42.1
---------------------------------------------------------
CEM 50.4 44.3 41.8 | 36.8 39.4 45.6
通識 ~45 ~49 ~27 | 35.7 37.0 42.1
---------------------------------------------------------
主科 49.1 45.5 38.1 | 36.5 38.8 44.7

gracelam 發表於 21-4-1 17:02
除非玩體藝啦!就揀HYS !

現階段如果2間都收得,都有番咁上下實力,老實講中學生70%靠自己,30%靠學校, ...

堅講,除非真係好中意玩體藝~

HYS體藝要求好高,有得玩你真係要諗吓點分配時間~

純讀書咪幾好,玩到就可以消磨吓時間嘅~~~

Arabellahk    發表於 21-4-4 15:20

Poyau 發表於 21-4-1 18:38
近3年主科5+ HYS↑BPS↓

HYS | BPS
BPS 官校,自從公務員冇長糧開始,已經對好老師冇吸引力。

mcl203 發表於 21-4-1 18:38
堅講,除非真係好中意玩體藝~

HYS體藝要求好高,有得玩你真係要諗吓點分配時間~

其實到高中已經踏行turbo準備DSE,玩體藝好花時間  

jacknetpass    發表於 21-4-1 18:53
‹ 上一主題|下一主題