用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC vs SJC
樓主: pokeylai
go

SPC vs SJC   [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-5-30 15:51
急招,莫非趕6月?~~~

6月做咩呀

Soundervolt 發表於 21-6-1 22:25
梁卓偉公開講過38分係入讀MED嘅門檻。

梁卓偉夠公開講過承諾收75%DSE學生入醫學院啦!
佢有冇信守承諾呢?

【短片】醫學院學額收DSE生創新低 低於75%收生承諾

【明報專訊】醫科一直是香港大學及中文大學搶收尖子必爭之地。大學聯招本周一放榜,曾承諾增加基層學生向上流,取錄至少75%聯招生的港大醫科,今年透過聯招取錄的醫科生不足一半,比率亦是自2012年首屆文憑試(DSE)以來最低,持DSE成績入學的學生較往年大削兩成,意味其餘學生將透過非聯招渠道,例如以國際文憑大學預科課程(IB)等學歷入學。本報本周一起多次追問港大醫學院削聯招生學額的原因,惟至截稿前港大一直未回應。

港大未回應原因

港大醫學院院長梁卓偉2013年時曾稱,為增加本地生入讀機會,將聯招生取錄額定為至少75%,協助基層學生向上流。翻查大學聯招處數據,2013至17學年,港大醫科聯招生取錄比例一直高於七成,但今年跌至49%。梁卓偉周一(6日)在記者會上,被問到今年聯招收生能否達到學額的75%,未有正面回應。本報再向港大查詢今年收生情况、聯招或非聯招收生比例安排,校方均拒絕回答。

小鹿揀學校 發表於 21-6-2 09:22
梁卓偉夠公開講過承諾收75%DSE學生入醫學院啦!
佢有冇信守承諾呢?

其實係因為呢幾年係03沙士前後,出生人口低位,考DSE人數大幅下降。
咁全港DSE攞到best6符合佢要求既人數一定小左。咁佢唯有收IB狀元或榜眼,又或者讀緊藥劑最top個班黎擠滿學位。
幾年後DSE人數上升返,佢收DSE考生比例應該會上升返卦

晴晴小B 發表於 21-6-2 09:59
其實係因為呢幾年係03沙士前後,出生人口低位,考DSE人數大幅下降。
咁全港DSE攞到best6符合佢要求既人數 ...

乜佢個要求唔係收75%DSE學生咩?幾時又有個best6要求要符合?
DSE人數下降唔係籍口噃,除非位多過人, 冇人讀啫⋯⋯
有心達標根本唔難, 咪分兩條隊囉,一條75%位收jupas, 一條25%位non-jupas , 實可以收足75%DSE噃⋯⋯

又有人講會令收生質素下降,驚醫死人, 大佬 35分同36分有幾大分別呀?  某一科瞌眼瞓看錯一條題目, 嗰一分都跌咗出嚟啦!
6科35分係乜概念呀, 平均5科5*, 1科5, 代表呢個年齢層最top 嗰 1000人噃, 都唔夠資格讀醫?

晴晴小B 發表於 21-6-2 09:59
咁全港DSE攞到best6符合佢要求既人數 ...

幾年後DSE人數跌得更厲害,做醫生亦不需要一定在香港讀.

小鹿揀學校 發表於 21-4-1 16:20
不是, 我是指 之前位數學老師程校長 2020退休,
呢位黃校長上任才一年, 不知能力方針取向如何
...

根本比不上程sir

小鹿揀學校 發表於 21-6-2 10:26
乜佢個要求唔係收75%DSE學生咩?幾時又有個best6要求要符合?
DSE人數下降唔係籍口噃,除非位多過 ...

最佳六科34+人數上年比前年減11%
今年隨考生人數減少可能再度減少

最佳六科34+ (3322+)
年度 日校+自修=全體
2020 1082 + 9 = 1091
2019 1212 + 15 = 1227

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE20_Press_Release_Chi.pdf

https://www.hkeaa.edu.hk/tc/media/facts/facts.html

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/FactFigures/2021_HKDSE_Registration_as_at_20201216.pdf

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/FactFigures/2020HKDSE_registrationstat.pdf

Poyau 發表於 21-6-7 23:37
最佳六科34+人數上年比前年減11%
今年隨考生人數減少可能再度減少
最佳六科34+ (3322+)
年度 日校+自修=全體
2020 1082 + 9 = 1091

For 2020年, 有626人個分係介乎 34-36之間

假設 34分人比35分人多20%, 而35分人又比36分人多20%,
估算出
248人 34分
206人 35分
172人 36分

從而得出
34+ 1091人
35+ 843人
36+ 637人
37+ 565人 (EDB 數據)

比較 EDB 37+的真實數據, 以上假設已算保守

注意這個統計是有水份的, 因當中是包括埋 category B 成績

1a2b3c4z 發表於 21-6-7 18:21
根本比不上程sir
同 Caroline Chan 比較呢?

我仔讀SPC, 慶幸能入到GCE+IAL 班, 不用太早決定去不去外國讀書, IAL能銜接外國大學,亦可non-Jupas 報香港的大學,而且SPC IAL 成績好好, 主要讀數理科, 給你一點參考。

magiccandy 發表於 21-6-9 08:42
我仔讀SPC, 慶幸能入到GCE+IAL 班, 不用太早決定去不去外國讀書, IAL能銜接外國大學,亦可non-Jupas 報香港 ...
咁請問有冇 SPC iAL 入各大學/學科 的數據統計可以分享?

1a2b3c4z 發表於 21-6-7 18:21
根本比不上程sir
程校長比我最深的印象是在升中簡介會在台上當着potential 家長面前嗟歎個足球隊長比旺角體校撬走, 一葉知秋, 可以想像他對SJC運動成績有幾上心, 事實證明亦確實如此, 在他任內, SJC籃球隊重返D1, 勁!

angelanala    發表於 21-6-9 10:52

王家爸爸 發表於 21-6-8 10:26
同 Caroline Chan 比較呢?

今時今日係一所百年老男校擔任女校長,Ms. C Chan 同黃婉芬校長所要面對嘅困難同挑戰可能好唔同。

回覆 小鹿揀學校 的帖子

我都無這些數據, 學校網頁只有成績公布

我仔讀SPC, 慶幸能入到GCE+IAL 班, 不用太早決定去不去外國讀書, IAL能銜接外國大學,亦可non-Jupas 報香港 ...

同意。阿囝上年SPC DSE班畢業.  用DSE 成績亦成功入讀英國G5. 知道同屆有同學入讀港大醫科,法律等科目.  我想講的是SPC 不論IAL 或 DSE 班,成績都好出色.

請問如果SPC咩成績先可以入GCE 班?

Veron081207 發表於 21-6-14 14:43
請問如果SPC咩成績先可以入GCE 班?

主要睇數學及Phy, Chem, Bio 成績,這一班有30個位,多過30人報讀就以成績好優先取錄。

magiccandy 發表於 21-6-15 10:14
主要睇數學及Phy, Chem, Bio 成績,這一班有30個位,多過30人報讀就以成績好優先取錄。
...
咁係咪成績最好嗰班仔都會揀 gce/iAL 班呢?

小鹿揀學校 發表於 21-6-15 11:05

都唔係全部,因為有啲仔可能想讀Econ, BAFS, 就要選DSE,又或者中文同人文科成績好都會適合DSE,揀IAL一定係理科

小鹿揀學校 發表於 21-6-15 11:05
理科人最適合。全能型,或者文科人,可能DSE
‹ 上一主題|下一主題